Suomessa asuminen on ikävän kallista, mutta monista kustannuksista voi nipistää omilla valinnoilla pois senttejä ja euroja.

1. LÄMMITÄ OIKEIN
Omakotitalon rakentajalle tai saneeraajalle on nykyisin tarjolla lukuisia lämmitysenergiaa säästäviä tekniikoita ilmalämpöpumpusta aurinkopaneeleihin ja sydänmuurina toimivasta leivinuunista maa- tai vesilämpöön. Niiden valinta ja asennus vaativat aina pääomaa ja osaamista, mutta jo ympäristösyistä öljy tai suora sähkö eivät ole tulevaisuuden lämmitystapoja.

Jos lämmönlähdettään ei voi muuttaa, peli ei ole menetetty. Osta ensimmäiseksi luotettava lämpömittari tärkeimpiin kodin tiloihin. Suositeltu sisälämpötila on 20–22 astetta, makuuhuoneissa yöaikaan jopa vähemmän. Vähentämällä asteen lämpötilasta säästät energiaa 5–6 prosenttia.

Kerrostalossakaan ei kannata kärvistellä kuumassa ja kuivassa, sillä kulut jaetaan osakkaiden kesken ja ne siirtyvät vuokriin.

Vaadi, että vuotavat patterit ja toimimattomat termostaatit vaihdetaan! Ilmoita huoltomiehelle, jos yleisten tilojen ikkunat, venttiilit tai ovet jäävät usein auki tai vuotavat.


2. KILPAILUTA SÄHKÖ
Sähköyhtiöiden kilpailuttaminen on mahdollista, vaikka alueella toimisikin vain yksi suuri sähköyhtiö. Joukkovoima pätee kilpailutuksessa: useissa kaupungeissa taloyhtiöt ovat tehneet yhdessä edullisia sopimuksia.

Kilpailuttamalla voi vaikuttaa vain energian myyntihintaan, joka on noin 40 prosenttia laskusta.

Sähkön siirtohinta maksetaan paikalliselle sähköyhtiölle ja 23 prosentin arvonlisävero valtiolle.

Nykyisenkin yhtiön tiedotteet kannattaa lukea tarkkaan. Jos tarjolla on vain määräaikaisia sopimuksia, kannattaa ennen vaihtoa seurata uutisia sähkömarkkinoista. Yleensä hinnat eivät laske, mutta yli kahden vuoden sopimukseen ei kannata sitoutua.

Kilpailutuksella voit vaikuttaa myös siihen, miten sähköä tulevaisuudessa tuotetaan. Osa yrityksistä tarjoaa puulla, vanhalla vesivoimalla tai peltoenergialla tuotettua vihreää sähköä, osa muuta sähköä kalliimpaa tuulivoimaa. Tulevaisuuden hinta riippuu ainakin osittain siitä, mitä kuluttajat tilaavat.


3. ÄLÄ LOTRAA
Suomessa vettä riittää, sen sijaan veden lämmittäminen ja puhdistaminen maksavat. Peseytyminen, pyykinpesu, tiskaaminen ja siivoaminen ovat jokapäiväisiä valinnan paikkoja.

Pikainen suihku on usein riittävä, eikä hampaita pestessä tarvitse lorottaa vettä. Jos nautit kylpyammeessa lojumisesta, säästä vettä kukkien kasteluun tai käsipyykin liottamiseen.

Kylpy voi toisaalta kuluttaa vähemmän energiaa kuin jokapäiväinen saunan lämmittäminen.

Pyykki- ja astianpesukone osataan jo käyttää vain täytenä, mutta oletko tutustunut myös koneen säästöohjelmiin? Ja muistathan, että liika pesuaine voi jopa vahingoittaa konetta ja pestäviä vaatteita.

Useimpia vaatteita ei kannata heittää pyykkiin joka käyttökerran jälkeen. Tuuletus säästää sekä energiaa että tekstiilejä.

Kulunut kuiva ja kuuma kesä opetti, ettei puutarhan kasteluun riitä mikään vesi. Kateviljely on hyvä vaihtoehto hyötykasvimaalla.

Olethan muutenkin ryhmitellyt kasvit oikein valoon ja varjoon? 


4. SIIVOUSHAN ON SILKKAA SÄÄSTÖÄ
Järkevä siivoaa kotona kohtuullisen säännöllisesti, jolloin pesuaineita ja erikoisvälineitä tarvitaan vähemmän. Kun paikkoja järjestää usein, tietää myös, mitä omistaa. Mikään ei ole niin turhaa kuin ostaa uusia tavaroita hukattujen tilalle!

Omakotitalossa on usein tekniikkaa, jota pitää huoltaa säännöllisesti. Myös kodin pinnat ja rakenteet hyötyvät, kun et päästä paikkoja huonoon kuntoon.

Kun pyyhkäiset tahran seinästä, säästyt tapetoinnilta. Jos maalia pitää paikata, tee se ennen kuin purkinpohja kuivuu. Vahaa lattiat, ja siivous sujuu pitkään helpommin.

Jos et itse osaa, ehdi tai jaksa, käytä hyväksesi kotitalousvähennys. Huollon siirtäminen lisää kustannuksia.


5. SANO EI OMISTAMISELLE
Rakentajat osaavat kysyä vuokrattavia maansiirtokoneita ja peräkärryjä. Yritysten lisäksi muutamat omakotiyhdistykset ja mökkitalkkarit tarjoavat vuokralle muun muassa puutarhajyrsimiä, pensasleikkureita ja painepesureita. Ota selvää, voisiko oma yhdistyksesi hankkia yhteisiä koneita.

Jos et rakenna tai korjaa taloa, voit ehkä jakaa myös porakoneen, vannesahan tai naulapyssyn. Laitteet on hyvä ostaa yhdessä ja kirjata paperille pääkohdat niiden käytöstä.

Yhteiskäytössä voit myös oppia naapureilta uusia taitoja.

Useimpien kaapeissa seisoo käyttämättöminä hetken huumassa ostettuja kodinkoneita. Onko asuinalueella tai ystäväpiirissä ihmisiä, joiden kanssa voisit jakaa marja- ja vihanneskuivurin, mehunkeittimen tai mankelin?

Asuinalueiden kierrätyspäivät ja pihakirppikset ovat hyviä tapoja päivittää, mitä koneita ja tavaroita on jo tarjolla. Pane jakoon omiakin tavaroitasi, saat lisätilaa!

6. KIERRÄTÄ, LAJITTELE, PELASTA MAAILMA (JA ITSESI)
Kaatopaikkajätteen keruu on niin kallista, ettei sen sekaan kannata syytää yhtään turhaa roskaa. Lajittele kunnolla vähintään sen verran, mihin alueellinen jätehuoltoyhtiö ja taloyhtiö tarjoavat mahdollisuuden.

Metalli, puu ja ongelmajätteet otetaan useimmiten vastaan ilmaiseksi jäteasemilla ja keräyspisteissä.

Kompostointi vaatii suljetun kompostorin ja hieman vaivaa, mutta tuottaa samalla hyvää maanparannusainetta. Omakotiasukas kompostoi vähintään puutarhajätteet!

Kylän tai omakotialueen taloudet säästävät jätekustannuksissa perustamalla yhteisen jäteaseman ja kilpailuttamalla kuljetukset. Jäteastioiden paikasta ja hoidosta pitää kuitenkin sopia tarkasti maanomistajan ja paikallisten viranomaisten kanssa.

Kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta voi tehdä hyviä löytöjä, mutta ilmaisiakaan tavaroita ei kannata kerätä kotiin seisomaan. Jos osaat korjata ja uudistaa, säästät pitkän pennin.

Teksti Iina Ruokolainen, kuvitus Milla Risku

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla