Hyvän sushiriisin valmistaminen on sushiaterian haastavin työvaihe, sillä raaka tai ylikypsä riisi pilaa koko ruuan. Näillä ohjeilla onnistut!

Sushin tekeminen kotona onnistuu seuraamalla kuvallisia ohjeita, jotka löydät tästä linkistä. Olennainen asia näiden aasialaisherkkujen onnistumiselle on riisin käsitteleminen ja keittäminen oikein.

Pyysimme sushiriisin valmistamiseen ohjeet Oskar Kleinilta ja Sami Jästerbergiltä, jotka työskentelevät helsinkiläisessä Sushi-San-ravintolassa. Klein oppi sushitaituriksi työskennellessään Japanissa. 

Heidän ohjeillaan sinustakin tulee riisinkeiton guru!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Huuhtele.

Mittaa riisin määrä sen mukaan, montako ruokailijaa on. Esimerkiksi 5 dl riisiä riittänee neljälle ruokailijalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ennen keittämistä pese ylimääräinen tärkkelys pois riisistä, jotta se ei puuroudu. Pesu on helpointa tehdä kattilassa tai kulhossa, sillä siivilä rikkoo helposti jyvän pinnan. 

Käsittele riisiä hellästi pehmein ottein. Huuhtele riisiä isossa astiassa ja väljässä vedessä.

Vaihda vesi 7–8 kertaa. Kun vesi on lähes kirkasta, siivilöi riisi.

2. Keitä.

Laita pesty riisi kattilaan ja lisää tarkasti mitattu kylmä vesi. Vettä tulee olla noin viidennes enemmän kuin riisiä. Jos riisiä on 5 dl, lisää kattilaan 6 dl vettä.

Käännä lieden levy keskilämmölle. Kun riisi kiehuu, käännä levy miedolle lämmölle.

Anna kuplia noin 20 minuuttia tai kunnes kaikki vesi on imeytynyt. Nosta kattila levyltä ja anna riisin levätä vielä noin 10 minuuttia kannen alla.

Pidä kattilan kansi suljettuna koko keittämisen ajan. Lasikantinen kattila on on tarkoitukseen paras.

3. Valmista sushietikka.

Riisin kiehuessa valmista sushietikka. Yksi litra kuivaa riisiä tarvitsee noin 2 ½ dl sushietikkaa.

Sushietikka

  • 2 ½ dl riisiviinietikkaa
  • 1 ½ dl sokeria
  • reilu 1 rkl suolaa

Sekoita ainekset keskenään.

4. Mausta.

Mausta riisi, kun se on vielä kuumaa.

Kaada riisi laakeaan astiaan ja ripottele sen päälle aluksi vain puolet sushietikasta.

Sekoita etikka riisin joukkoon puu- tai muovilastalla leikkaavin vedoin. Tarkoitus on välttää edestakaisia, riisin rakennetta rikkovia liikkeitä.

Lisää etikkaa ja maistele. Kuumassa riisissä maun tulee olla vahva.

5. Jäähdytä.

Jäähdytä maustettu riisi mahdollisimman nopeasti. Voit käyttää apuna esimerkiksi viuhkaa. Kun riisi on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, peitä astia kelmulla ja anna sen levätä 15 minuuttia ennen käyttöä.

Vinkki! Sushiriisi säilyy helposti käsiteltävänä 2–4 tuntia. Älä koskaan säilytä sitä jääkaapissa, sillä kylmässä riisi kovettuu ja maku muuttuu.

Jaa-a & Ti-ni

Teimme tämän ohjeen mukaan, tosin erotiikan ja ranskalaisen Alsace Willy Gisselbrecht -valkoviinin säväyksellä. OBS: Jouduimme kuitenkin huuhtomaan riisiä 10 kertaa. Prosessi kesti kauan myös siitä syystä, että välissä oli pakko maistella kaikkea, kuten ohjeessa kovin kehotettiin.  Aloitteiljoille voisimme antaa seuraavan ohjenuoran: jos tapaatte ensimmäisiä kertoja treffikumppanianne kuten allekirjoittaneet, sushiriisin valmistus on mitä mainioin tapa tutustua toisiinne. Erinomainen ohje, vaikkakin määrät kahdelle suursyömärille olivat hieman ylimitoitetut. Suhteutimme ohjeen kahdelle hengelle kaavalla 0,3 x A , kun: 
A = ohjeen mukainen määrä raaka-aineita.

  • ylös 40
  • alas 29
Sisältö jatkuu mainoksen alla