Sammal on pehmeää jalan alla – ja nurmikon leikkaamiseltakin säästyy!
Sammal on pehmeää jalan alla – ja nurmikon leikkaamiseltakin säästyy!

Älä turhaan taistele sammalta vastaan – toivota se tervetulleeksi pihallesi. Voit kasvattaa sitä itsekin, jos haluat puutarhaasi vanhanajan romanttista tunnelmaa.

Jos kotipihalla kasvaa sammalta, se kertoo siitä, että maa on hapanta ja tiivistynyttä. Paikka on todennäköisesti varjoinen ja nurmikko huonokuntoinen.

Sammalta vastaan on tapana taistella, mutta usein turhaan. Koska sammaleen hävittäminen on vaikeaa, sen voi ottaa myös tervetulleena lisänä pihan kasvustoon. Pehmeä sammalhan on upeaa.

Sammalta voi myös ”istuttaa” puutarhaan, kunhan muistaa, että sammalmättään keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Kerää mättäät metsästä paikalta, joka muistuttaa valo- ja kasvuolosuhteiltaan paikkaa, johon aiot ne siirtää. Tulevan kasvupaikan on hyvä olla mahdollisimman rikkaruohoton.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Istutuksen jälkeen kastele sammalmättäitä ahkerasti. Veden lisäksi sammal pitää piimästä ja oluesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Sammal on kaunistus puutarhan kivilaattojen välissä.
Sammal on kaunistus puutarhan kivilaattojen välissä.

 

Kasvata sammalta pihalaattojen väliin tai kiviaidalle

Voit myös kasvattaa sammalta. Silppua mättäät kosteaksi massaksi ja levitä se ohuena kerroksena sanomalehtien päälle. Jätä viljelmä varjoisaan paikkaan ja huolehdi, ettei se pääse kuivumaan.

Kun sammal alkaa kasvaa, siirrä mätäs suunnitellulle kasvupaikalleen pihalle.

Jos sammalta haluaa vain tiettyyn kohtaan esimerkiksi kivimuuria pehmentämään, kasvua voi edistää levittämällä paikalle velliä: sekoita pullo olutta, teelusikallinen sokeria ja noin litra sammalta.

Pihalaattojen väliin saa vihreää samettia, kun mullalla täytettyjä rakoja kastelee ahkerasti seoksella, jossa on yksi osa piimää ja seitsemän osaa vettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla