Helli ja hoida ruusujasi.

  • Lannoitusta kaipaavat lähinnä ryhmä-ruusut. Levitä niiden juurelle keväällä palanutta kompostia tai kompostoitua hevosenlantaa. Lisälannoitteena voi käyttää varsinaista ruusulannoitetta tai perunalannoitetta, jossa ei ole ruusuille liiaksi typpeä. Typpipitoinen lannoite lisää ruusujen lehtien ja versojen kasvua, mutta ei edistä kukintaa. Sitkeät pensasruusut selviävät jopa vuosikymmeniä ilman säännöllistä lannoitusta. Myös niille voit antaa kompostia ja hevosenlantaa.

  • Leikkaa ryhmäruusut keväisin matalaksi noin 10–15 cm korkeudelta. Poista kuolleet ja heikot versot, mutta jätä parhaisiin kolmesta viiteen silmua kuhunkin. Pensasruusut eivät välttämättä tarvitse leikkausta, mutta niiden kasvu pysyy elinvoimaisena ja pensas sopusuhtaisena, kun niitä siistii kevyesti. Hyvä aika leikata on aikaisin keväällä ennen silmujen puhkeamista. Vanhan kansan mukaan ruusut leikataan, kun koivulehdet ovat hiirenkorvalla.

  • Kuihtuneet kukinnot on hyvä poistaa ryhmäruusuista kesän mittaan. Kukintojen poistaminen edistää uusien nuppujen muodostumista.

  • Villiversoja voi nousta varrennettujen ruusujen tyveltä. Ne ovat kukattomia, runsaspiikkisiä ja pienilehtisiä versoja, jotka poistetaan mahdollisimman syvältä maan alta. Jos ruusu on omajuurinen, se ei kasvata villiversoja.

  • Suojaa ryhmäruusut ja köynnösruusut talveksi havunoksilla. Taimen ympärille voi levittää myös reilun kerroksen talvensuojaturvetta, joka poistetaan keväällä, jotta maa sulaa ja lämpenee nopeammin. Talvisuojausten annetaan olla paikoillaan, kunnes maa on sulanut ja ruusut saavat kaipaamaansa vettä maasta. Muutoin aurinko ja tuuli kuivattavat versoja. Pensasruusut eivät kaipaa suojausta.

Pitkä ilo kimpusta

Anna leikkoruusuille runsaasti kädenlämpöistä vettä ja pidä kimppu pois auringonpaahteesta. Jos käytät kukkavirkistettä, huomioi sekoitussuhde, jotta liuoksesta ei tule liian vahvaa. Leikkaa joka toinen päivä terävällä veitsellä varsiin uusi, vino imupinta. Jos ruusu nuupahtaa, lyhennä vartta viitisen senttiä. Kääri kukan ympärille tiukasti sanomalehtipaperia tukemaan vartta. Kun kasvi on imenyt vettä ja nestejännitys palautunut, voit poistaa paperin.

Hoito-ohjeet antoi floristimestari, Suomen Kukkakauppiasliiton puheenjohtaja Niina Minkkinen.

Lisätietoa ja vertaistukea saa Suomen ruususeurasta, ruususeura.fi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla