Tulppaanit istutetaan syksyisin.

Näin istutat tulppaanin

Tulppaanin sipulit istutetaan syys–lokakuussa hyvin vettä läpäisevään maahan, sillä on tärkeää, ettei sipuli mätäne. Istutussyvyyteen on olemassa nyrkkisääntö: kuopan syvyyden pitää olla kaksi kertaa sipulin halkaisijan mitta. Istutussyvyys ja -tiheys on kuitenkin hyvä tarkistaa pakkauksen kyljestä jokaisen lajikkeen kohdalla.

Kompostimullalla voi parantaa maata, jotta sipulit saavat siitä tarvitsemansa määrän ravinteita.

Käytä työvälineinä istutuslapiota tai -puikkoa. Kastele maata istutuksen jälkeen, jotta sipuli juurtuu kunnolla ja kestää paremmin talven. Peitä sipulit mullalla ja kata päälle kylmältä suojaava lehtikerros. Jää odottelemaan kevättä ja tulppaa­nien kukkailoa!

Leikkaa kuihtunut kukka

Syksyllä istutettu tulppaanin sipuli kukkii seuraavana keväänä. Sama sipuli kukkii vain kerran. Jos olosuhteet ovat suotuisat ja ravinteikas maa läpäisee helposti vettä, tulppaani tuottaa kuitenkin joukon sivusipuleita.

Tulppaanin kukka kannattaa kuihduttuaan leikata, jottei kasvi turhaan käytä voimiaan siementen muodostamiseen. Jätä lehdet ja varret kellastumaan, sillä niistä sivusipulit imevät tarvitsemaansa ravintoa kukkiakseen tulevana keväänä.

Erityisen harvinaiset tai muuten arvokkaat tulppaaninsipulit kannattaa kukinnan jälkeen kaivaa maasta ylös, jos kesästä näyttää tulevan sateinen ja kylmä. Anna sipuleiden kuivua ja säilytä ne kuivassa ja ilmavassa paikassa. Syksyllä sipulit  ovat jälleen valmiita istutettavaksi.