Puutarhurilla on paljon pieniä apulaisia, jotka pölyttävät kukkia tai syövät pihan pahiksia.

Mehiläiset, kimalaiset ja ampiaiset ovat pölyttäjien aatelia. Niitä ilman monet sadot romahtaisivat. Muun muassa mustikkasato on paljolti kimalaisten varassa. Ampiaisen pesää ei kannata hävittää, jos se ei ole vaarallisen lähellä asuintiloja: raitapaita pyydystää tuhohyönteisiä toukkiensa ruuaksi.

Leppäkertut syövät kirvoja ja muita pikkuotuksia. Jos näet kirvojen seurassa noin sentin mittaisen, siniharmaan ja keltapisteisen toukan, kyse on leppäkerttuvauvasta. Jätä silloin kirvat ruiskuttamatta: leppis hoitaa homman.

Hämähäkit saalistavat verkkokaupalla kärpäsiä ja muuta pientä lentävää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kukkakärpäsen lajeja on lukuisia, ja monet niistä matkivat ulkonäöltään pistiäisiä. Piikkiä niiltä ei kuitenkaan tule vaan pelkkää iloa. Aikuiset pölyttävät, ja toukat rouskuttavat kirvoja.

Maakiitäjäiset ovat nopeajalkaisia, usein metallinkiiltoisia kovakuoriaisia. Useimmat ovat myös petoja, jotka metsästävät toukkia, kirvoja ja muita hyönteisiä.

Sudenkorennot ovat upeita petoja muiden paitsi ruuaksi joutuvien öttiäisten mielestä.

Perhosten toukat saattavat syödä viljelykasveja, mutta korvaukseksi
aikuiset perhoset pölyttävät ja ovat usein niin kauniitakin.

Petoluteita on monta lajia. Ne viihtyvät puutarhoissa, joissa torjunta-aineita ei juuri käytetä. Luteet popsivat muun muassa kirvoja ja punkkeja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla