Sohva on iso ostos, jota harva tekee vähän väliä. Siksi päätöstä kannattaa harkita rauhassa.

Ennen kuin hankit uuden sohvan, mieti vastauksia ainakin seuraaviin kysymyksiin.

Mikä on sohvan pääasiallinen tai tärkein käyttötarkoitus: löhöily, istuminen, nukkuminen? Turha hankkia vuodemekanismia, ellei sillä ole juuri käyttöä. Löhösohva saa olla pehmeämpi ja syvempi kuin sohva, jossa lähinnä istutaan.

Onko sohva jokapäiväinen ilo olohuoneessa vai satunnaisessa käytössä vierashuoneessa? Päivittäistä kovaa käyttöä kestää parhaiten puurunkoinen sohva, jossa on laadukas verhoilu. Kankaan martindale-luku kertoo sen hankauskestävyydestä. Kotikäyttöön riittää 25 000 martindalea.

Saako sohvalla syödä? Jos saa, on irrotettava ja pestävä kangaspäällinen paras vaihtoehto. Samoin silloin, jos lemmikkieläimillä on lupa hypätä sohvalle.

Saako sohvalla pomppia? Mikään sohva ei kestä pomppimista pitkään, joten uutta on turha hankkia. Voit löytää sopivan sohvan kierrätyskeskuksesta tai kirpputorilta. Seuraa myös eri nettisivustojen annetaan, lahjoitetaan -palstoja.

Minkä kokoiseen tilaan valitset huonekalua? Kaupassa sohvat näyttävät usein pienemmiltä kuin kotona. Ota ostoksille mukaan huoneen pohjapiirustus, jossa on oikeat mittasuhteet.

Minkä ikäiset ja kuntoiset käyttävät sohvaa? Kovin matalalta ja pehmeältä sohvalta on vaivalloista kammertautua ylös, jos istuja on esimerkiksi iäkäs tai huonosti liikkuva.

Mihin paikkaan huoneessa sohva tulee? Esimerkiksi selkänojan korkeus on tärkeä, jos kaluste tulee ikkunan eteen. Mittaa etukäteen myös, ettei uusi sohva tuki kulkureittejä.

Oletko vaihtelunhaluinen? Valitse moduulisohva, josta voi koota erilaisia versioita ja käyttää osia yhdessä tai erikseen.

Mitä sohva saa maksaa? Muista hintoja vertaillessasi, että laadukas sohva kestää usein kauemmin. Vaikka parempi kangas tai nahkaverhoilu voi nostaa sohvan hintaa useita satasia, sohvan käyttöikä voi lisääntyä jopa vuosia.

Tiedätkö jo täsmälleen, mitä haluat? Hanki räätälöity kaluste, ja voit valita koon ja verhoilumateriaalin lisäksi esimerkiksi käsinojien ja jalkojen mallin, tyynyjen määrän ja pehmeyden sekä istuinsyvyyden.

Onni kestää ehkä vain hetken, mutta on sitäkin kauniimpi.
Onni kestää ehkä vain hetken, mutta on sitäkin kauniimpi.

Kevätkukat ovat saaneet pikavauhtia seurakseen ja jatkokseen kukkia, jotka usein pääsevät parhaaseen kukintoon vasta juhannuksen jälkeen.

Juuri nyt voi täyttää kodin ilmaiseksi ihanalla kukkaloistolla! Ojanpientareet, niityt ja metsät tarjoavat parhaillaan mahtavan valikoiman kukkia, joista voi koota kotiin pieniä tai suuria kukka-asetelmia.

Näyttävä esitys syntyy, kun kokoaa yhtä lajia suureen maljakkoon. Valkoiset koiranputket eivät kestä sisällä kauan, mutta tuovat ihmeellisen juhlavaa tuntua esimerkiksi olohuoneen sohvapöydällä leveässä Aalto-maljakossa tai korkeassa lasivaasissa.

Pienemmistä ja raikkaan monenkirjavista kukista saa koottua kimpun täynnä elämäniloa: sellainen toimii myös hetken onnea tuovana tuliaisena. Tarkoitukseen sopivat vaikkapa violetit metsäkurjenpolvet, kirkkaankeltaiset leinikit ja muutama tehokas tervakukka.

Pieni maljakko täynnä kieloja tai muita pienikokoisia kukkia puolestaan tekee onnesta täyden aamukahvipöydässä.

Veistokselliset lupiinitkin kestävät ihmeen monta päivää.

Komean, suorastaan veistoksellisen hienon lisän tuovat kotiin lupiinit. Ne kestävät maljakossa ihmeen monta päivää, ja upeaan asetelmaan tarvitaan vain pari kolme lupiinia.

Kukkien ystävälle vielä vinkkinä: pian alkavat alennusmyynnit ovat hyvää aikaa poistohintaisten maljakoiden löytämiseen. Maljakkovalikoimaa on hyvä löytyä kotoa riittävästi, jotta kaikenlaiset kukat löytävät paikkansa, kun niiden kanssa palaa innoissaan kotiin.

Raija Uosikkisen astiat piristävät kesäpöytiä. Kuva Jenni-Justiina Niemi
Raija Uosikkisen astiat piristävät kesäpöytiä. Kuva Jenni-Justiina Niemi

Kesä on kirpputorien aikaa. Asiantuntija vinkkaa, mitä kirpputoreilla kannattaa nyt myydä ja metsästää.

Kukkaruukut

Huonekasvitrendi on löytänyt tiensä sisustukseen, joten nyt etsitään kukkaruukkuja. Esimerkiksi Arabian 1950–1960-luvun tuotanto on takuuvarma hitti.

Kukkaruukkuja etsitään nyt paljon. Kuva Satu Kemppainen
Kukkaruukkuja etsitään nyt paljon. Kuva Satu Kemppainen

Kukkapylväät ja -hyllyt

Myös erilaiset kukkapylväät ja -hyllyt tekevät nyt kauppansa.

Kasvihyllyillä saa hauskaa piristystä sisustukseen. Kuva Piia Arnould
Kasvihyllyillä saa hauskaa piristystä sisustukseen. Kuva Piia Arnould

Domus-tuolit

Kestosuosikki. Kysytyin malli on koivua tai nahkalla verhoiltu. Tuolit päätyvät useimmiten ruoka- tai kirjoituspöydän kavereiksi.

Domus-tuolin tyyli kestää hyvin aikaa. Kuva Juhani Niiranen
Domus-tuolin tyyli kestää hyvin aikaa. Kuva Juhani Niiranen

Raija Uosikkisen, Laila Zinkin ja Esteri Tomulan keramiikka

Kahvipöytiin katetaan kesäisen värikkäät kahvikupit ja purnukat. Uosikkisen, Zinkin ja Tomulan kädenjälkiä voi bongata esimerkiksi Arabian astioista.

Raija Uosikkisen Pomona-astiasarja on täynnä kesän värejä. Kuva Jenni-Justiina Niemi
Raija Uosikkisen Pomona-astiasarja on täynnä kesän värejä. Kuva Jenni-Justiina Niemi

Pyöreät ruokapöydät

Pöydissä pyöreys on tämän hetken juttu. Materiaaliksi halutaan tiikkiä tai linoleumia, ja jatkopala on plussaa!

Suosituimmat pöydät ovat tiikkiä. Kuva Riitta Sourander
Suosituimmat pöydät ovat tiikkiä. Kuva Riitta Sourander

Pallokuvioidut astiat

50–60-luvulta tutut kuviot ovat nyt suosittuja esimerkiksi kahviastioissa. Pallot vetoavat varmasti.

50-luvun senkit

Olohuoneisiin television alle hankitaan nyt 50–60-luvun puisia senkkejä. Liukuovi on senkin juju, sillä ovet eivät vie tilaa syvyyssuunnassa. Kaikkein suosituimpia ovat matalat ja pitkät senkit.

Liukuovelliset senkit säästävät tilaa pienestäkin asunnosta. Kuva Päivi Anita Ristell
Liukuovelliset senkit säästävät tilaa pienestäkin asunnosta. Kuva Päivi Anita Ristell

Vinkit antoi Harry Juutela Fargovintage-liikkeestä.