Päätoimittaja Minna McGill tekee tätä kesää varten ämpärilistan mahtavista asioista.

En ole matkustanut junalla Siperian läpi.

En ole käynyt Kuubassa enkä tanssinut salsaa.

En ole uinut Jäämeressä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Enkä ole koskaan käynyt pesijän käsittelyssä yleisessä saunassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luin netistä taas kerran yhden listan. Siihen oli noiden luettelemieni lisäksi kirjattu 95 muuta asiaa, jotka kannattaisi tehdä, nähdä ja kokea ennen kuin täyttää 75 vuotta. Teki heti mieli pistää töpinäksi, kääriä hihat ja ryhtyä suorittamaan.

Taidamme rakastaa listoja. Keski-ikäisen ne pitävät elämässä ja unelmissa kiinni. Listat muistuttavat siitä, että elämä on oikeasti täynnä valtavan kiinnostavia ja iloa tuottavia asioita. Jotta ne kaikki ehtii kokea yhden elämän aikana, on paras laatia lista ja ryhtyä ajoissa hommiin. Ahnehtimaan elämää, siis.

Olen nyt 49-vuotias. Jos hyvin käy, ehdin vielä vaikka mitä. Ehkä harjoittelen ensimmäiseksi ne salsan askeleet. Vai aloittaisinko sittenkin siitä, että halaisin tuntematonta ihmistä, jota ihailen? Listalta poimittu idea tämäkin.

Juuri kun ehdin ajatella, että listahulluus liittyy keski-ikään ja siihen vääjäämättömään hetkeen, kun tajuaa, että takana on jo enemmän vuosia kuin edessä, tyttäreltä tulee kysymys.

”Äiti, millainen on sun summer bucket list?”

Siis mikä?

Minäpä kerron, opin tyttäreltä:
Se on lista kaikista mahtavista asioista, joita voi kesällä tehdä. Ne kannattaa laatia listaksi, jotta ne myös tekee. Voi vaikka valvoa kokonaisen yön ja katsoa viisi elokuvaa putkeen. Voi nukkua teltassa parhaan ystävän kanssa, piirtää väriliiduilla asvalttiin
ja juosta uimapuvussa pihanurmen sadettajan yli.

Mitähän sitä yksi keski-ikäinen nainen keksisi? Ehkä vielä repäisen. Mutta ensin teen sen listan.

Artikkeli on Kodin Kuvalehden numero 7/2015 pääkirjoitus. 

Mitä sinun listallesi tulee?

Lue myös
Kelle kelpaa seiskan lapsi?
Nämä 35 asiaa pitää jokaisen kokea

Sisältö jatkuu mainoksen alla