Aikuistuvien lasten äidit tunnistavat halipulan.

Ensimmäisen kerran hän halaa minua viidellä sormellaan. On vasta muutaman tunnin ikäinen ja ottaa pienellä vastasyntyneen kädellään niin tiukan otteen etusormestani, ettei mikään voisi tulla väliin.

Muutaman vuoden päästä hän osaa jo uusia halausotteita: kapsahtaa kaulaan ja puristaa sydämensä kyllyydestä tai tarraa kädet jalkojeni ympärille, polvenkorkuinen kun on. Sanomattakin on selvää, mitä hän silloin juuri kaipaa: pääsyä syliin.

Vuodet vierivät ja huomaan olevani jatkuvasti kosketuksessa lapseen. Pyyhin nenän ja pesen pyllyn. Kampaan hiukset. Kannan sylissäni ja reppuselässäni. Peittelen sänkyyn, taputan päälaelle. Lohdutan ottamalla syliin itkun tullessa tai pelon iskiessä, halaan ilon ja onnistumisten hetkillä.

Sitten tuleekin päivä, jolloin mikään ei ole entisellään. Kukaan ei enää tunge syliin, ei kapsahda kaulaan. Mihin se elämä, johon olen tottunut, yhtäkkiä hävisi? Apua!

Varmaan muutama muukin aikuistuvan lapsen äiti tietää, miltä tuntuu halipula. Löytyyköhän se tautiluokituksesta? Pitäisi löytyä, sillä niin selviä oireita se synnyttää. Moni lääkitsee halipulaa hankkimalla lemmikin, toiset lähtevät hakemaan endorfiinipiikkejä kuntosalilta tai lenkkipolulta. Muutama typertyy identiteettikriisin kourissa sohvaperunaksi ja miettii, mistä seuraavaksi sisältöä elämään.

Teinin halaus, sitä sopii äidin vain odottaa.Pyynnöstä sitä ei tule. Eikä anelusta. Ei pakosta eikä uhkaillen. Ei sovitusti, eikä säännöllisesti.

Mutta onneksi teini ei olisi teini, jollei hän osaisi myös yllättää. Yleensä silloin kun sitä vähiten odottaa. Kuten eräänä iltana, kun pesen hampaita, enkä saa sanaa suustani. Tai eräänä alkuiltana töiden jälkeen kun kuorin perunoita, eikä ole pienintäkään vaaraa, että pystyisin halaamaan takaisin. Näin kai elämän kuuluu mennä. Onneksi edes näin. Niin kuin erään ystäväni motto kuuluu: Näillä mennään!

Halauksin,

Minna

Lue lisää halausteemasta.

Salaiset kansiot -ohjelma sai erään lukijan pelkäämään vessassa käymistä. Kuva: Handout / Sanoma arkisto
Salaiset kansiot -ohjelma sai erään lukijan pelkäämään vessassa käymistä. Kuva: Handout / Sanoma arkisto

Happosateet, kuukautiset, Pelle Hermanni... Vuoden alussa muistelimme asioita, jotka valvottivat 1980-luvun lapsia. Nyt kysyimme lukijoilta lapsuuden karmivimpia pelkoja. KK:n lukijat pelkäsivät esimerkiksi näitä!

1. Elvistä.

Kuva: Ron Galella / Sanoma arkisto
Kuva: Ron Galella / Sanoma arkisto

”Pelkäsin pienenä Elvistä. Silloin puhuttiin paljon, että Elvis onkin elossa ja nähty missä vaan. Pelkäsin, että hän tulee meille.”

2. Lottokonetta.

Kuva: Tuomas Selänne / Sanoma arkisto
Kuva: Tuomas Selänne / Sanoma arkisto

”Kun arvontamusiikki alkoi, juoksin keittiöön piiloon.”

3. Poliisia.

Kuva: Pentti Koskinen / Sanoma arkisto
Kuva: Pentti Koskinen / Sanoma arkisto

”Olin varma, että poliisi ampuu, jos näkee lapsen itkevän kylällä.”

4. Oksennustautia.

Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

”Ukkonen, hämähäkit ja oksennustauti olivat pelkojani. Ihan samat pelot minulla on edelleen.”

5. Tappajahaita.

Kuva: Universal Studios International / Sanoma arkisto
Kuva: Universal Studios International / Sanoma arkisto

”Kukapa ei olisi tullut uimasta kiljuen, että siellä oli tappajahai!”

6. Hessu Hopoa.

Kuva: Sanoma arkisto
Kuva: Sanoma arkisto

”Pelkäsin Hessu Hopoa, jonka luulin asuvan ullakolla.”

7. Pihapiirin fasaaneja.

Kuva: HS Antti Johansson / Sanoma arkisto
Kuva: HS Antti Johansson / Sanoma arkisto

”Niitä asusti meidän kuusiaidassa. Nimikin kuulosti kauhistuttavalta.”

8. Salaisia kansioita.

Kuva: Handout / Sanoma arkisto
Kuva: Handout / Sanoma arkisto

”X-filesin ansiosta olin varma, että ufot tulevat hakemaan minut. Niin, ja olihan siinä se maksansyöjäihminenkin (Eugene Victor Tooms), joka pystyi kulkemaan ilmastointiputkissa ja viemäreissä. Arvatkaa vaan, pelottivatko esimerkiksi vessakäynnit!”

8. Nukkumatin unihiekkaa.

Kuva: Kalle Parkkinen / Sanoma arkisto
Kuva: Kalle Parkkinen / Sanoma arkisto

”Nukkumatti heitti sen Pikku Kakkosessa niin aikaisin, ettei siihen aikaan voinut kuvitellakaan ottavansa sitä vastaan. Oli laitettava kädet silmille, ettei hiekka tavoittanut silmiä.”

Ne ovat oikeasti hedelmiä. Pohjushedelmiä.
Ne ovat oikeasti hedelmiä. Pohjushedelmiä.

Elämme harhassa: kutsumme mansikkaa marjaksi, maapähkinää pähkinäksi ja valkosuklaata suklaaksi. Eivät ne ole! Lue tästä asioiden todellisesta luonteesta.

1. Jukkapalmu ei oikeasti ole palmu.

Mitä! No ei ole, koska se ei kuulu palmukasvien vaan yucca-kasvien sukuun. Sikäli loogisemmalta tuntuisi, että sen nimenkin pitäisi olla palmujukka. Toiselta kutsumanimeltään se onkin kiiltojukka, jossa ”jukkaisuus” tulee selvemmin esiin kuin jukkapalmussa. Sekavaa!

2. Tervapääsky ei ole pääsky.

Tervapääsky on kiitäjä. Se kyllä näyttää pääskyltä ja on nimeltäänkin pääsky, joten erehtymisen vaara on ilmeinen. Tervapääsky on muuten Suomessa ainoana vakituisena lajina esiintyvä kiitäjälintu eli kirskulintu. Muita kiitäjiä ovat esimerkiksi kolibrit.

3. Valkosuklaa ei ole suklaata.

Suklaaseen tarvitaan kaakaomassaa, jota valkosuklaassa ei ole. Valkosuklaa on ihana sokerinen maitoherkku.

4. Mansikka ei ole marja.

Arkikielessä mansikka on marja, mutta jos kasvitieteilijältä kysytään, kyseessä on pohjushedelmä. Punainen osa on hedelmöittymisen jälkeen paisunut pohjushedelmä.

5. Piirretty tsekkiläinen animaatiohahmo ei ole myyrä.

Se on kontiainen ja on ollut sitä myös alkuperäiseltä tsekkiläiseltä nimeltään. Kyseessä lienee kääntäjän virhe: kontiaista kun kutsuttiin ennen myös maamyyräksi. Myyrät ja kontiaiset eivät kuitenkaan ole läheistä sukua, sillä myyrä on jyrsijä, kontiainen taas hyönteissyöjä. Piirretyn Myyrä taas syö myös vesimelonia.

6. Maapähkinä ei oikeasti ole pähkinä.

Ei ole, koska se kuuluu hernekasveihin. Nimi ilmenee englannin kielessä paljon paremmin: Peanut sisältää molemmat sanat, pavun ja pähkinän. Samaan tapaan kuin muutkin hernekasvit, maapähkinä kasvattaa palkoja.

7. Herne ei ole vihannes.

Herne on hedelmä. Palon sisällä olevat herneet ovat sen siemeniä.

8. Lauri Tähkä ei ole Lauri Tähkä.

Lauri Tähkä on Jarkko Suo.