Masaliisa, suklaaruutu vai mokkapala? Rakkaalla klassikolla on lukematon määrä lempinimiä. Uutta ilmettä mokkapaloihin saa, kun värjää tomusokerikuorrutuksen vihreällä geelimäisellä elintarvikevärillä ja koristele palat vihreällä strösselillä.
Masaliisa, suklaaruutu vai mokkapala? Rakkaalla klassikolla on lukematon määrä lempinimiä. Uutta ilmettä mokkapaloihin saa, kun värjää tomusokerikuorrutuksen vihreällä geelimäisellä elintarvikevärillä ja koristele palat vihreällä strösselillä.

Kodin Kuvalehden äänestyksessä etsittiin mokkapalojen suosituinta lempinimeä. Masaliisa voitti ylivoimaisesti. Nimityksen alkuperästä on hauskoja arvailuja, mutta mikä on totuus?

Myyjäisten suosikkileivonnaisella mokkapalalla on todellakin monta nimeä! Keräsimme nimiä ensin Facebookissa ja saimme yli 40 vaihtoehtoa. Sen jälkeen lukijat saivat äänestää nimisuosikkinsa. Ylivoimaiseksi voittajaksi nousi masaliisa, joka sai äänistä 44 prosenttia. Ääniä nettikyselyssä annettiin huimat 6211.

Mutta mistä nimitys masaliisa on peräisin? Lukijoiden äänestykseen jättämistä kommenteista selvisi, että masaliisa tunnetaan vain ja ainoastaan Porissa.

Päätimme selvittää nimen alkuperän. Soitimme porilaiseen leipomoon ja Kotimaisten kielten keskukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Tavispiirakkaa Masalle ja Liisalle”

Porin leivän Sarpi-leipomossa masaliisaa on myyty kymmenen vuotta, mutta toimitusjohtaja Timo Vallilla ei ole käsitystä, mistä nimitys on peräisin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Mekin myimme vielä kymmenen vuotta sitten mokkapaloja, mutta kun kaikki alkoivat kysyä masaliisaa, muutimme leivoksen nimen pysyvästi.”

”Masaliisa on käytössä Satakunnan alueella, ja nimi on varmasti muotoutunut kansan suussa. Ehkä lähtökohtana on ollut ajatus leivoksesta, joka sopii kaikille: tavispiirakkaa Masalle ja Liisalle. Mekin myimme vielä kymmenen vuotta sitten mokkapaloja, mutta kun kaikki alkoivat kysyä masaliisaa, muutimme leivoksen nimen pysyvästi”, Valli kertoo.

”Kiinnostava nimitys, mutta alkuperästä ei tietoa”

Kotimaisten kielten keskuksessa masaliisasta kuullaan ensimmäistä kertaa. Erityisasiantuntija Kirsti Aapala kiinnostuu nimityksestä ja lupaa tutkia asiaa. Parin tunnin kuluttua Aapala viestittää:

”Arkistoistamme ei valitettavasti löytynyt mitään vinkkejä masaliisa-nimityksen alkuperälle”, Aapala kertoo ja toivoo, että joku lukija tietäisi nimen historian. Se kiinnostaa myös heidän murre-osastoaan.

”Alun perin ranskalainen”

Seuraavaksi on turvauduttava Googleen. Porilaisen Facebook-sivulla nimen alkuperästä on monia arvailuja, mutta ei varmaa tietoa:

”Nimi tulee siitä, että Masan Liisa on aikoinaan tehnyt leivosta herkuksi miehelleen. Ehkä he ovat olleet kovin vieraanvaraisia ihmisiä, ja heidän nimensä on lähtenyt kulkuun.”

”Historianopettajani kertoi 1980-luvulla Kuninkaanhaassa Porissa, että leivonnainen tuli Ranskasta ja sen nimi kuulosti suomeksi kutakuinkin Masaliisalta.”

”Historianopettajani kertoi 1980-luvulla Kuninkaanhaassa Porissa, että leivonnainen tuli Ranskasta ja sen nimi kuulosti suomeksi kutakuinkin Masaliisalta. Olisko ollut peräti jonkun henkilön mukaan nimetty tämä ranskalainen nimi?”

”Masaliisa on ristiäisten herkkua. Sitä tarjotaan kastetaan sitten Masa tai Liisa.”

Tiedätkö masaliisojen alkuperän? Kerro meille ja me kerromme muille!

Varmaa vastausta masaliisa-nimen alkuperälle ei siis vielä löytynyt. Jos tiedät nimen historiasta, kerro se kommenteissa tai lähetä sähköpostia jenni.rinkinen@sanoma.com.

Muitakin erikoisuuksia mokkapalanimissä on. Esimerkiksi Heinolassa niistä puhutaan rakkauden makupaloina. Suklainen ja kahvinen leivos tunnetaan myös ruotsinparhaana ja tuulomantorttuna. Olisikin kiinnostavaa tietää myös näiden nimien alkuperä.

Kaikki saamamme mokkapalojen nimitykset näet tästä jutusta:

Vierailija

Toi Mochaslice sopisi hyvin selitykseksi miksi mun äidin reseptissä lukee Mona-Lisat. Ei ole toki mun äidin suomennos. Mutta täytyypä kysellä mistä tuon reseptin on hommannut ?

Sisältö jatkuu mainoksen alla