Kurkiaurat lentävät Suomen halki lähiviikkoina.
Kurkiaurat lentävät Suomen halki lähiviikkoina.

Jos kiipeät kerran vuodessa lintutorniin, tee se syyskuun viimeisinä viikkoina. Jos et kiipeä, katso silti taivaalle. Lintujen syysmuutto on ihan kohta huipussaan.

Kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään. Mutta entäs toisinpäin, kun linnut kesän loppuessa lähtevät pois?

Pääskysille kelpaa vain paras Suomen-kesä. Ne lähtivät paluumatkalle kärkijoukoissa, ensimmäiset jo elokuun alussa. Kertut, siepot ja Suomen yleisin lintu pajulintu katosivat nekin pääosin elokuussa. Trooppiseen Afrikkaan ehtiäkseen on lähdettävä aikaisin.

Västäräkit tekevät paluuta etelään juuri nyt, syyskuun puolivälissä.

Peipot ja sepelkyyhkyt ovat lähdössä näinä päivinä, syyskuun puolivälin jälkeen. Jos aamun ensimmäisinä tunteina näet lintuparvia, ne saattavat hyvin olla peippoja.

Kurjet voivat viipyä näin lämpimänä syksynä vielä hetken. Keski- ja Etelä-Suomessa voi nähdä kurkiauroja muuttomatkalla syyskuussa ja lokakuun alussa. Nyt auroina lentävät suuret linnut voivat olla myös hanhia, jotka lentävät sisämaahan pelloille syömään. Ne lähtevät viimeistään lokakuussa.

Kiuru tulee keväällä ensimmäisten joukossa ja lähtee syksyllä myöhään, vasta lokakuussa.

Tilhet ja räkättirastaat ovat marjalintuja. Näin hyvänä pihlajanmarjavuonna ne voivat viipyä Suomessa vuodenvaihteen yli.

Joutsenet, isokoskelot ja telkät ovat viimeisiä muuttajia. Jos talvesta tulee lauha, osa niistä saattaa talvehtia Suomessa. Muut lentävät talveksi ehkä vain vähän lämpimämpään, Ruotsiin tai Tanskaan.

Lintujen muuttoaikatauluista kertoi BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved.

Kuu kesästä peipposeen, kaksi kuuta kiurun lähtöön... Keksitkö lorun paluumuutosta? Kerro alla kommenttikentässä, kiitos!