Työnhaussa jo 45-vuotias voi olla liian vanha jopa hautausmaalle, sanoo vuoden työttömänä ollut Tuija Telanne.

MASSAAN HUKKUU.

Minusta tuli työtön vuosi sitten. Mieheni ja minä lopetimme kenkäkauppamme, joka oli ollut pystyssä 20 vuotta. Jäimme nettikaupan jalkoihin.

Uskoin, että töitä tekevälle löytyy. Olen sillisalaattityyppi: ollut yrittäjä, kulttuuri- ja nuorisosihteeri, liikunnanohjaaja, teatterin tarpeistonhoitaja ja kuiskaaja.

Olen valmistunut fysioterapeutiksi, suorittanut myynnin ammattitutkinnon ja opiskellut kulttuurituottamista, liikunnanohjausta ja perhetyötä.

Vuoden aikana olen hakenut muun muassa projektikoordinaattoriksi, työpajaohjaajaksi ja sihteeriksi. Olen muotoillut hakemuksia persoonallisesti, jotta vakuuttaisin ja erottuisin. Olen silti hukkunut massaan.

Hain myös kesätöihin hautausmaalle istutuksia hoitamaan. Valittuja oli 99. Minä en päässyt.

45-VUOTIAS ON VANHA.

Tuntuu irvokkaalta kuunnella poliitikkojen puheita työurien pidentämisestä ja eläkeiän nostosta, kun 45-vuotiaana olen töitä hakiessani moneen paikkaan liian vanha. Työnantajilta olisi reilua sanoa suoraan, että etsimme vain nuoria eikä keksiä kömpelöjä selityksiä, miksi kiinnostus loppuu jo syntymävuoteen.

Olen oppinut senkin, että monia mielenkiintoisia töitä ei kannata edes hakea, koska pätevyysvaatimukset ajavat työasenteen ja -kokemuksen edelle.

En käsitä, miksi työnantajat pelkäävät keski-ikäisiä. Juuri tässä vaiheessa monella on töissä eniten annettavaa. Lapset ovat isoja, on työkokemusta, hyvä terveys ja aikaa panostaa töihin.

KIIRE TEKEE TÄRKEÄKSI.

Työttömien kannattaa kuulua johonkin porukkaan. Itse toimin synnyttäjien tukihenkilönä doulana ja Kamalat äidit -vertaisryhmän ohjaajana. Yhteisöt ovat pelastukseni. On tärkeää, että allakassa on merkintöjä.

Kun jää työttömäksi ja oma kiire katkeaa, huomaa, miten valtavasti kiireestä puhutaan. Kun joku kysyy kuulumisia, vastataan, että kiirettä pitää. Kiire kertoo itselle ja muille, että on tärkeä.

Työ tuo elämään rytmin, palkka antaa turvaa ja mahdollisuuksia. Joskus pelkkä lause ”lähdettiin työkavereiden kanssa syömään ja teatteriin” tuntuu haikealta. Siinä on monta asiaa, jotka eivät kuulu työttömän elämään.

Titteli ”työtön” kuulostaa tarpeettomalta ja tyhjänpantilta. Olen päättänyt olla lannistumatta. Teen kouluttajan erikoistumisopintoja ammattikorkeakoulussa, ja välillä menen piiloon opiskelujeni taakse.

Kun sanon olevani opiskelija enkä työtön, statukseni muiden silmissä on ihan toinen. Ai sä opiskelet, hienoa!

TULEVAISUUS ON HÄMÄRÄ.

Uutiset ovat täynnä sitä, mitkä työpaikat katoavat. Tutkijoiden pitäisi kertoa, missä tulevaisuuden työpaikat ovat, jotta osaisimme neuvoa lapsiamme.

Minulla on neljä 11–23-vuotiasta lasta. Yksi teineistä on turhan kiinni koneissa ja peleissä. Toisaalta peliala on yksi tulevaisuuden ala.

Ehkä ei kannata vain motkottaa pelaamisesta vaan ajatella uudelta kantilta ja antaa vähän löysää.

OLENNAINEN NOUSEE ESIIN.

Työttömyydessä on hyvääkin. Se korostaa tärkeimpiä asioita. Perhe, terveys ja koti ovat arvokkaita.

Työttömänä oppii paljon itsestään. Nyt tiedän, kuinka käsittelen epävarmuutta. Olen oppinut arvostamaan itseäni enemmän ihmisenä ja vähemmän suorittajana.

Työttömyys opettaa elämänhallintaa. Ehkä minusta tulee elämänhallintakouluttaja? Luotan, että löydän vielä paikkani työelämässä.

Tuija Telanne on Jyväskylässä asuva 45-vuotias entinen kenkäkauppias, joka on luopunut shoppailusta mutta ei laadukkaista kengistä eikä uskosta tulevaisuuteen.

Kuinka onnistuit saamaan töitä? Kerro omista kokemuksistasi alla, kiitos.

Psykologi ja HUSin linjajohtaja Jan-Henry Stenberg on ollut mukana kehittämässä mustasukkaisuuden omahoito-ohjelmaa. Hän harrastaa veneilyä, body pumpia ja maailman menon ihmettelyä.
Psykologi ja HUSin linjajohtaja Jan-Henry Stenberg on ollut mukana kehittämässä mustasukkaisuuden omahoito-ohjelmaa. Hän harrastaa veneilyä, body pumpia ja maailman menon ihmettelyä.

Parisuhteessa mustasukkaisuuteen pitää hakea apua, jos aiheesta ei voida keskustella, sanoo psykologi Jan-Henry Stenberg.

Mustasukkaisuus voi pilata suhteen.

”Mustasukkaisuus voi olla hyödyllinen tunne, haitallinen tunne ja kaikkea siltä väliltä. Se voi auttaa jäsentämään omia tunteita ja keskustelemaan parisuhteen tilasta. Se voi antaa tietoa siitä, onko kaikki hyvin.

Eri asia on, mitä tiedolla tekee. Kiirehtiikö tutkimaan toisen puhelinta ja taskuja? Aiheeton mustasukkaisuus voi pilata koko suhteen.

Eri kulttuureissa mustasukkaisuus on erilaisessa asemassa. Pohjoismaissa mustasukkaisuutta ei yleisesti pidetä erityisen suotavana, mutta esimerkiksi Etelä-Amerikassa sitä ei juuri kyseenalaisteta. Joissakin maissa sitä pidetään jopa hieman romanttisena.

Evoluutiossa mustasukkaisuudella on järkevä paikka. Se on auttanut ihmistä säilymään ja suojellut reviiriä.”

Tunteet eivät ole vaarallisia.

”Kaikki tunteet ovat ok, niin kauan kuin niistä voidaan keskustella, niitä voidaan käsitellä eivätkä ne johda haitalliseen toimintaan. Suomessa on kuitenkin kohtuullisen paljon parisuhdeväkivaltaa, ja iso osa siitä johtuu mustasukkaisuudesta. Mustasukkaisuus on toisiksi yleisin henkirikoksen syy.

Äärimmäinen, patologinen mustasukkaisuus on harhaluuloisuutta. Se hallitsee ihmisen ajatuksia, vaikka siihen ei ole syytä. Ihminen voi olla niin mustasukkaisuuden riivaama, että tutkii koko ajan kumppaninsa tavaroita. Kun hän ei löydä mitään, hän tekee päätelmän, että kylläpä puoliso on taitava pettämään, ei taida olla eka kerta.”

Mieti, mitä taustalla on.

”Ihmiset käyttäytyvät mustasukkaisina eri tavoilla. Jos lapsuuden kiintymyssuhde on ollut välttelevä, kumppanistaan epävarma ja mustasukkainen ihminen vetäytyy. Jos taas kiintymyssuhde on takertuva, mustasukkainen käyttäytyminenkin on takertumista.

Luottamuksen ensimmäinen askel on ymmärtää, että mustasukkaisuudessa on kyse muustakin kuin parisuhteesta. Sen taustalla voi olla itsetunto-ongelmia, menettämisen pelkoa ja kykenemättömyyttä sietää epävarmuutta.

Mitä terveempää mustasukkaisuus on, sitä useammin sen taustalla on tunnistettua pelkoa parisuhteen menettämisestä. Se pystytään pukemaan sanoiksi ja siitä voidaan keskustella.”

Siitä voi oppia eroon.

”Mustasukkaisuus on nimenomaan tunne. Tunnetta ei voi muuttaa helposti, mutta sen taustalla olevia ajatuksia voi.

Jos mustasukkaisella ihmisellä on huono itsetunto, hän ajattelee helposti, että kumppani on kiinnostunut jostakin toisesta, koska tämä on vaikka lihaksikkaampi. Vainoharhaisen ajatuskulku taas on usein se, että kumppani on kiinnostunut toisesta, mutta on niin ovela, ettei aio myöntää sitä.

Apua kannattaa hakea silloin, kun mustasukkaisuus myrkyttää parisuhdetta, siitä ei voida keskustella ja se on toisen osapuolen mielestä aiheetonta.

Netistä löytyvä HUSin ja Väestöliiton mustasukkaisuuden omahoito-ohjelma auttaa tunnistamaan mustasukkaisuutta ja sen takana olevia mekanismeja ja työskentelemään niiden kanssa.

Kaikki mustasukkaisuus ei tarvitse psykoterapiaa tai pariterapiaa. Lievimmillään keskustelu parisuhteessa auttaa.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 18/2018.

Myös hieman toista näkökulmaa...

Psykologi: ”Mustasukkaisuus voi olla sekä hyödyllinen että haitallinen tunne”

Kysymys voi olla myös siitä että parisuhteet eivät saa riittävän hyviä olosuhteita voidakseen hyvin. Aika monesta harmaan alueen jutusta on tullut muka "normaalia", joista ei ole lupa olla eri mieltä leimautumatta hysteeriseksi. On muka pakko hyväksyä tosi paljon. Ihminen joutuu pitämään omana vikanaan jos pahoittaa mielensä kumppani nukkumisesta toisen vieressä, kumppanin uskoutumisesta jatkuvasti toiselle, "vain ystävän" kanssa saunomisesta ja matkailusta, lapsista toisen kanssa, firman...
Lue kommentti
Iida Mäkikallio, 25, työskentelee tunnetaito- ja vuorovaikutus­valmentajana. Hän opiskelee psykologiaa ja kouluttaa Filosofian Akatemia -yrityksessä. Iida ohjaa flow-joogaa ja harrastaa tanssia ja luonnonvesissä uimista.
Iida Mäkikallio, 25, työskentelee tunnetaito- ja vuorovaikutus­valmentajana. Hän opiskelee psykologiaa ja kouluttaa Filosofian Akatemia -yrityksessä. Iida ohjaa flow-joogaa ja harrastaa tanssia ja luonnonvesissä uimista.

Osaatko lohduttaa oikein? Ystävää tarvitaan kanssakulkijaksi, ei ongelman ratkaisijaksi.

Siedä epämukavuutta.

Toista lohduttaessa joutuu haavoittuvaan asemaan. Lohduttajan on etsittävä itsestään se paikka, jossa tuntee, miltä toisesta tuntuu. Jos omat hankalat tunteet ovat vaikeita kohdata, lohduttamisen voi kokea kiusallisena.

Parasta kuitenkin olisi, jos pystyisi vain sietämään toisen kipua.

Silloin lohduttaja voi haluta kääntää puheen iloisiin asioihin, ratkaista ongelman tai etsiä sille syyllisen. Parasta kuitenkin olisi, jos pystyisi vain sietämään toisen kipua. Riittää, että on paikalla ja ilmaisee toiselle, ettei hän ole yksin.

Pidä valokeila ystävässä.

Kun tarkoitamme lohduttaa, päädymme joskus kertomaan vielä kauheamman jutun tyyliin ”ei tuo vielä mitään, kun minulle kävi näin”. Jos puhut enemmän kuin lohdutusta kaipaava ystäväsi, tilanne on todennäköisesti mennyt vinksalleen. Valokeila on kääntynyt sinuun.

Joskus käy myös niin, ettei ystävän ongelma tunnu itsestä kovin vakavalta. Silloin lohduttaja saattaa pyrkiä luomaan perspektiiviä ja muistuttaa, että surevalla on kuitenkin terveytensä, työnsä tai parisuhteensa.

Ystävän kokemus voi olla erilainen kuin sinun kokemuksesi.

Niin ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä silloin toisesta voi tuntua, ettei kukaan ymmärrä hänen kipuaan.

Avain empaattiseen kohtaamiseen on ymmärtää toista hänen kokemuksensa kautta. Se voi olla erilainen kuin sinun kokemuksesi.

Et ole vastuussa olon paranemisesta.

Moni kokee epäonnistuneensa, jos ei osaa antaa neuvoja, jotka helpottaisivat apua kaipaavan oloa. Kukaan ei kuitenkaan ole vastuussa siitä, että toiselle tulee parempi mieli.

Lohduttaja on erillinen ihminen.

Tärkeintä on kulkea toisen rinnalla, jotta tämä uskaltaa tuntea ja olla kokemustensa keskellä. Lohduttaja on tilanteessa erillinen ihminen.

Mahdollisesti voit auttaa käytännön ­asioissa, mutta vasta, kun toisen tunne on kokonaan kuultu – kenties vasta seuraavana päivänä. Silloin voit kysyä vaikka näin: ”Haluaisitko, että mietitään yhdessä eri vaihtoehtoja?”

Älä vähättele ystävän mokia.

Joskus ystävä kaipaa apua häpeässään. Jos ystävä kertoo häpeävänsä jotain, mitä hän on vaikkapa möläyttänyt työkaverilleen, mitä teet? Väitätkö, että eihän tuo niin paha ollut? Sanotko niin, vaikka ystävä olisikin sanonut jotain todella satuttavaa?

Kaikki voivat epäonnistua ja tehdä tyhmiä asioita.

Vähättelyn sijaan olisi parempi todeta, että hitsi vieköön, nyt tuntuu varmasti pahalta, koska tuo ei kyllä mennyt nappiin.

Kaikki voivat epäonnistua ja tehdä tyhmiä asioita. Jos lohdutat vähättelemällä mokaa, ystäväsi saattaa esimerkiksi jättää pyytämättä anteeksi, vaikka olisi syytä.

Aina ei pidä halata.

Moni lohduttaja miettii, pitäisikö halata.

Jotkut eivät halua fyysistä kontaktia tunnekokemuksen keskellä. Toiset taas ehdottomasti tarvitsevat kosketusta ja paijaamista.

Yrityksen ja erehdyksen kautta voi oppia aistimaan, milloin on kosketuksen aika. Aina voi myös kysyä, saako halata.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 16/18.