Tiuskivan puolison, räjähtelevän teinin tai kiukuttelevan taaperon voi taltuttaa puhumalla. Se ei satu vaan parantaa, uskoo mielenrauhoittaja Totti Karpela.

JUROTUS HEIKENTÄÄ TERVEYTTÄ.

Suomalaisten pitäisi oppia tunnistamaan tunteitaan ja puhumaan niistä. Puhejudon idea on, että riitatilanteessa sovittelija myötäilee aggressiivista puhetta ja tilanne kääntyy molempien voitoksi. Kun sanon ääneen työkaverille, että tunnen itseni petetyksi, tulen myös ymmärretyksi. Itse olen saanut olla oppipojan roolissa, kun vaimoni on minua kypsempänä näyttänyt mallia tunteiden käsittelyyn.

HANKALAKIN SULAA KEHUISTA.

Jokainen rakastaa kuulla myönteistä palautetta itsestään. Aivojen mielihyväkeskus hyrrää, kun kehutaan. Myönteinen vastaus tiukkaankin aloitukseen avaa tilan keskustelulle. Jos teini paljastaa tehneensä tyhmyyksiä, voin sanoa: ”Olit tosi rohkea, kun uskalsit kertoa vahingosta.” Sen on tultava sydämestä. Jos kommentti kalskahtaa ulkoa opetellulta, se kääntyy ivaksi.

RIITELIJÄÄ KANNATTAA PUOLUSTAA.

Jos puoliso jurputtaa kuuluvalla äänellä ikivanhojen keittiökaappien surkeasta kunnosta, kuulijan kannattaa nostaa oma kulta jalustalle ja sanoa, kuinka hienoa on, että hän huolehtii kodin sisustuksesta. Puhejudo ei ole lista jippoja vaan kykyä kuunnella ja ymmärtää. Eleet paljastavat, ottaako kuuntelija jurputuksen vastaan aidosti. Jo ensimmäinen katse ja vastauksen äänensävy kertovat puolustautujan asenteesta. Tasavertainen keskustelija ratkaisee konfliktin niin, että molemmat hyötyvät.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

SELITTELY ON SUURIN VIRHE.

Jos tiukkasanainen palaute keittiönkaapeista jatkuu, on turha puolustautua: ”Johan minä rakensin terassin, ja säästötkin käytettiin Teneriffan-matkaan!” Sellaisesta vastauksesta puolison pulssi nousee edelleen. Ärsyyntynyt ei kaipaa huonoja selityksiä tai vähättelyä. Kun hätä on jo housuissa, on turha itkeä. Silloin pitää vain myöntää tilanne.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

KIUKKU KÄÄNTYY VOITOKSI.

Kiukuttelijan huomio pitää kiinnittää harmin aiheesta johonkin myönteiseen asiaan. Puhejudossa sanotaan, että negatiivinen energia suunnataan uuteen kohteeseen. Esimerkiksi poliisina olen sakkoa antaessani ihastellut erikoisvarusteltua Audia, jonka pelti oli vääntynyt ruttuun. Keskustelun lämmittely ja luottamuksen rakentaminen helpottivat tilanteen selvittämistä. Kiukun laannuttaminen toimii myös kotona pienten lasten kanssa.

VAHVA USKALTAA PERÄÄNTYÄ.

Jos konflikti ei ratkea vaan keskustelun sävy jatkuu uhkaavana, puhejudokaan ei riitä. Ei pidä odottaa, että sammakko kuolee kuumenevassa padassa. Kun räyhääjä uhkaa sanallisesti väkivallalla, taitava puhejudoka uskaltaa perääntyä. Pakeneminen ei ole osoitus heikkoudesta. Kiukun kohde voi vain sanoa, että nyt ei ole näköjään paras hetki keskustella asiaa loppuun. Sopimattoman raja kannattaa pitää kirkkaana mielessä. Lapsikin voi tehdä kodista turvattoman, ja silloin on haettava apua.

VALITTAMISTAKIN TARVITAAN.

Epäkohtia pitää tuoda esiin, jotta toimintatapoja voidaan muuttaa ja asioita tehdä paremmin. Hyvä valitus sisältää aina ehdotuksen ratkaisusta. Purnaaja ei latele henkilökohtaisuuksia ja osaa erottaa asian tunteesta. Kuulijan tehtävä taas on huolehtia, että palautteen antaminen on helppoa.

Lue lisää Suoria sanoja!

Sisältö jatkuu mainoksen alla