Upea Joulu-lehtemme on nyt myynnissä. Hae omasi ja valmistele tunnelmaa tihkuva joulu.

Kodin Kuvalehden Joulu-lehti on täynnä tekemistä. Aloita joulun odottaminen vaikka ihanalla brunssilla ystävien kesken. Valmista munasotilaita, lettuja, juustoista leipävanukasta, päärynäistä pipari-pähkinäpiirasta tai viinirypäle-juustobruschettoja.

Leivo luumupullia, vuohenjuustopiirakkaa, suklaasydämiä ja ihanan mausteinen, sitruunainen kirsikkakakku.
 

Tutustu jouluttajiin, ihmisiin joille joulu on elämäntapa ja harrastus, ja piipahda tamperelaisen Silvastin perheen suloisessa joulukodissa. Sieltä voi poimia parhaat ideat myös oman kodin koristeluun.

Oletko intohimoinen askartelija? Tartu näihin ideoihin ja tee ovikransseja, nappi-kortteja, upeita lahjapaketteja, neulo joulukuuseen muodikkaat neulepallot ja taittele origami-tähti ja origami-kuusi.

Emme unohda perinteisiä jouluruokia, niiden ohjeet löydät kyllä lehdestä, mutta esittelemme myös uudet mausteiset herkut. Kaneli, kardemumma ja neilikka tuoksuvat tässä Itämaan tietäjien illallisessa.

 Ja sokerina pohjalla: Joulun ajan ihanimmat kakut, glögit ja muut juomat sekä joululeivät. Koko perhettä ilahduttaa valloittava piparkakkukylä.

Osallistu myös valokuvakilpailuun ja voita luksusloma Naantalin kylpylässä. Sinun tarvitsee vain kuvata itse tekemäsi pipari, kortti, kakku tai koriste ja lähettää kuva meille, ohjeet löytyvät täältä. Arvomme osallistuneiden kesken kahden vuorokauden viikonloppuloman kahdelle hengelle Naantalin kylpylässä. Palkinnon arvo on 356 euroa.


Ihanaa, on taas joululaulujen aika! Nyt voit äänestää mielestäsi ihaninta laulua ja tulostaa näppärän joululauluvihkon.

Keräsimme klassisista joululauluista vihkosen, jonka avulla on helppo ryhtyä laulamaan. Vihkosessa on 23 rakkaan joululaulun sanat. Printtaa ne alla olevasta linkistä. Taittelemalla saat näppärän A5-kokoisen vihkon.

Osallistu myös joululauluäänestykseen jutun lopussa!

Kysely

Mikä näistä on sinusta ihanin joululaulu?

Kun sataa vuorotellen vettä, lunta ja räntää, joulun säätä on vaikeaa ennustaa. Tilastojen valossa valkea joulu voi vielä tulla eteläänkin, sanoo meteorologi.

Vietätkö joulua Kuopion pohjoispuolella? Onneksi olkoon! Voit huokaista helpotuksesta.

”Siellä valkea joulu on erittäin todennäköinen. Jos lunta on jo nyt todella paljon, ei se siitä enää sula”, sanoo meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta.

Kuopion etelä- ja länsipuolella lumitilannetta täytyy vielä seurata. Koska sää on ollut viime aikoina hyvin epävakaista lumen, rännän ja sateen vaihtelua, joulun säätä päästään ennustamaan luotettavasti vasta paria päivää ennen aattoa.

”Sääennusteiden puolesta joulusta ei voi sanoa vielä paljoa. Ensi maanantaina osataan antaa karkeita arvioita siitä, onko säätyyppi lauha vai kylmä”, Jokinen sanoo.

”Jos lunta on jo nyt todella paljon, ei se siitä enää sula.”

Sula meri vaikeuttaa Etelä-Suomen ja rannikon sään arvioimista. Jos jouluna tuulee mereltä, Helsingin keskustassa ei välttämättä ole lunta, vaikka Vantaalla olisi.

”Se riippuu siitä, mistä päin tuulee ja pyryttääkö lunta juuri ennen.”

Tilastot antavat toivoa

Ilmatieteen laitoksen mukaan pohjoisessa on jouluna tavallisesti lähes 40 senttiä lunta. Keski-Suomessa lunta on yleensä noin 30 senttiä ja Etelä-Suomessakin 5–10.

Sodankylässä lunta on ollut reilun sadan mittausvuoden aikana jokaisena jouluna. Etelässä on tilastojen valossa vähän reilun 50 prosentin todennäköisyys valkeaan jouluun.

Viime vuosien tilastot eivät lupaa hyvää. Edellisen kerran Etelä-Suomessa oli valkea joulu vuonna 2014. Toisaalta vuodet 2009 ja 2010 olivat hyvin kylmiä ja lumisia.

Helsingin keskustassa täysin lumetonta on ollut keskimäärin joka kolmas joulu. Kahtena viime vuonna lämpötilat ovat olleet reilusti plussalla.

Tampereella lumisia ovat viime vuosikymmeninä olleet 8–9 joulua kymmenestä. Ahvenmaalla noin joka toinen joulu on valkea.

”Etelä- ja länsirannikolla valkea joulu on aavistuksen todennäköisempi kuin musta”, meteorologi Pauli Jokinen sanoo.

”Todennäköisyys valkeaan jouluun pienenee etelässä koko ajan.”

Tilastojen valossa pysyvä lumi sataa etelään joulukuun lopussa tai tammikuun alussa. Ilmastonmuutos siirtää ajankohtaa koko ajan myöhemmäksi.

Vaikutukset näkyvät varsinkin etelässä. Lunta tulee vähemmän ja se jää maahan koko ajan myöhemmin.

”Pysyvä lumi tulee myöhemmin ja se sulaa pois aiemmin keväällä”, Pauli Jokinen sanoo.

”Todennäköisyys valkeaan jouluun pienenee etelässä koko ajan.”