Jos terveellisestä ruokavaliosta jättää jotakin oleellista pois, kannattaa varmistaa, että uusi ruokavalio sellaisenaan riittää.


Jos vähennät lihansyöntiä, on suomalainen kananmuna mainio proteiininlähde sen tilalle. Se on tuoretuote, joka sisältää luontaisesti monia tärkeitä ravintoaineita. Lue alta viisi syytä, miksi lihan syöntiä vähentäessä kannattaa syödä nimenomaan kananmunaa.

 


1. PROTEIININ LAATU
Tiedätkin jo varmasti, että kananmunassa on runsaasti proteiinia. Mutta tiesitkö, että kananmunan proteiini on myös laadultaan hyvää? Ei ole samantekevää, millaista proteiinia nautit, sillä eri proteiinit poikkeavat toisistaan imeytymistehokkuudeltaan ja aminohappokoostumukseltaan.

Kananmunan proteiini imeytyy tehokkaasti elimistöön ja sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Osa aminohapoista on välttämätöntä saada ruoasta, koska ihmisen keho ei pysty muodostamaan niitä itse. Näitä ovat isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, treoniini, tryptofaani sekä valiini ja kasvaville lapsille lisäksi histidiini ja arginiini. Kananmunasta saat näitä kaikkia. Muistathan myös, että proteiinia on sekä valkuaisessa että keltuaisessa!

2. KANANMUNA ON EKOTEKO
Kananmunan hiilijalanjälki on pieni verrattuna lihaan ja juustoon, mutta se on myös pienempi kuin esimerkiksi riisin, kasviöljyn tai kasvihuonekurkun ja -tomaatin. Hiilijalanjälkeä kuvataan hiilidioksidiekvivalentilla, joka on esimerkiksi naudanlihalla 15, juustolla 13, riisillä 5 ja kananmunalla vain 2,5.
(Lähde: www.ilmasto-opas.fi)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kananmunan hiilijalanjälki on pieni.

Suomalaista kananmunaa ostaessasi sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa kanojen elinolosuhteisiin, sillä eri tuotantomuodot on merkitty selvästi pakkauksiin. Kun haluat valita häkittömän vaihtoehdon, valitse vapaan, ulkokanan tai luomukanan munia.

3. VITAMIINIT JA KIVENNÄISAINEET
Kananmuna sisältää luonnostaan hyvin monipuolisesti eri ravintoaineita, mm. runsaasti A-, D- ja B12-vitamiinia. A-vitamiini mm. edistää normaalia rauta-aineenvaihduntaa sekä ihon ja näön pysymistä normaalina. D-vitamiini edistää mm. fosforin ja kalsiumin normaalia imeytymistä sekä edistää luiden pysymistä normaaleina. B12-vitamiini edistää hermoston ja energia-aineenvaihdunnan normaalia toimintaa. Nämä ravintoaineet sijaitsevat keltuaisessa, joten et saa näitä hyötyjä, jos nautit pelkän valkuaisen.

Parhaimmillaan munakas on todellista ekoruokaa!

Kananmunassa on myös runsaasti biotiinia ja seleeniä. Biotiini eli B7-vitamiini edistää hiusten, ihon ja limakalvojen pysymistä normaaleina. Seleeni edistää kilpirauhasen ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Kultamuna-kananmunien ravintosisällöt löydät osoitteesta www.kultamuna.fi/ravintotietoa.

4. MONIPUOLISET KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET
Kananmunasta voit valmistaa hyvin monipuolisesti erilaisia aterioita. Munakkaan voit vaihteeksi maustaa vaikka pestolla ja fetalla tai kananmunaa voi lisätä kaurapuuron joukkoon. Parhaimmillaan munakas on todellista ekoruokaa, kun täytät sen jääkaapista löytyvillä tähteillä! Leivonnan raaka-aineena muna on lähes kaikessa mukana.

Oletko tullut ajatelleeksi, että voit käyttää kananmunaa lihan korvaajana myös pääaterialla? Esimerkiksi kasviksilla täytetty munakas tai kananmunalla täydennetty salaatti voi olla hyvin täysipainoinen lounas ilman erillistä lihaa. Kurkkaa vaikkapa herkullisen avokado-kananmunapastan resepti täältä!


5. EDULLINEN HINTA
Kananmuna on edullinen raaka-aine verrattuna esimerkiksi erilaisiin kasviproteiinivalmisteisiin. Kananmunien kuluttajahinta oli vuonna 2018 keskimäärin 3,42 €/kg. Lähde: Tilastokeskus

Lue lisää kananmunasta: www.kultamuna.fi/ravintotietoa

Herkullinen avokado-kananmunapasta syntyy käden käänteessä. Kurkkaa resepti yltä!
Herkullinen avokado-kananmunapasta syntyy käden käänteessä. Kurkkaa resepti yltä!

Kultamuna on läheltä kotoisin – ja aina häkitön!

Kultamuna-kananmunat tulevat kotimaisilta perhetiloilta ja ovat aina häkittömiä. Kultamunan tuottajille eläinten hyvinvointi on äärimmäisen tärkeä asia. Hyvän huolenpidon ansiosta Kultamunia munivat maailman terveimmät kanat! Lue lisää Kultamunan sivuilta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla