Kuusen koristelu on Oscarin ja Edwardin lempipuuhaa.
Kuusen koristelu on Oscarin ja Edwardin lempipuuhaa.

Friskin perheessä jouluaatto on ihan erityinen päivä. Tyylikkään, modernin helsinkiläiskodin puurobrunssi syntyy kristalleilla, hopealla ja marsipaanilla.

Sofia ja Patrick Friskin kodissa joulumielen herättävät tuoksut. Sofia säästää yhden glögipullon edellisestä vuodesta, jotta tuttu tuoksu le­viää kotiin syksyllä jo ennen kuin glögi saapuu ruokakauppoihin. Joulun kukkia ovat valkoiset hyasintit ja jouluruusut.

Tähtinauhoja on helppo tehdä lasten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Pääsemme tunnelmaan jo marraskuussa. Leivomme hyvän tuoksun vuoksi pipareita joka viikko ja pidämme ystäville glögijuhlia. Itse tehdyt piparitalot pääsevät aina kunniapaikalle. Ennen joulua on mukava tavata ystäviä, koska joulunpyhinä keskitymme perheen kanssa olemiseen”, Sofia sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vanhan talon pariovet ja asunnon valoisuus ovat asukkaiden lempiasioita.

Sofian, Patrickin ja kolmen pienen pojan kaunis koti vanhassa kerrostalossa saa ensimmäiset koristeensa vähintään kuukautta ennen joulua. Värimaailma pysyy joulunakin ennallaan: paljon valkoista, ripaus mustaa ja beigeä.

”Hillityn värisiä joulukoristeita oli välillä vaikea löytää, joten askartelemme poikien kanssa paljon itse. Yksi suosikeistani on tähtinauha, jonka tein mustista, valkoisista ja kirjansivuista leikatuista tähdistä. Sen ripustan aulaan taulun päälle”, Sofia kertoo.

Joulukuusen pallot on myös maalattu itse, paperiset tähdet taiteltu omin käsin ja villalangasta kieputettu palloja. Lapset poimivat käpyjä maalattaviksi ja Oscar taitteli vanhasta kirjasta kuusen. Tänä jouluna pojat ovat tehneet myös kynttilöitä.

Kirjoja on kaikissa huoneissa, olohuoneessa kattoon asti.

Sofia ja Patrick muuttivat nykyiseen kotiinsa toukokuussa 2013. Ensimmäisenä jouluna Sofia oli äitiyslomalla ja nautti joulun valmistelusta erityisen paljon. Tärkeintä oli viettää aikaa yhdessä ja tehdä asiat samalla tavalla kuin ennenkin. Perinteet ovat joulussa parasta.

”Jouluaaton aamiainen on meille tärkeä. Tänäkin vuonna katamme runsaan puurobrunssin, jolle tulevat vanhempani ja veljeni perhe. Pöydässä on riisipuuroa, marsipaanipossuja ja maksapateeta. Herkkuhetkeä juhlistavat hopeiset aterimet ja kristallilasit”, Sofia kertoo.

Joulurauhan julistamisen jälkeen perhe käy hautausmaalla sytyttämässä kynttilät Sofian isovanhempien haudoille.

Sofia harrastaa valokuvausta, ja taululistoilla olevat kuvat ovat hänen ottamiaan.

Jouluaterialle ajellaan tänä vuonna Patrickin perheen luo Porvooseen runsaan kalapöydän ja kinkun ääreen. Poikien keskittymistä syömiseen hiukan häiritsee tieto siitä, että pukki tuo lahjat perinteisesti jouluaterian jälkeen. Löytyyköhän paketista toivottuja legoja tai jopa oma televisio?

”Pukki tuo lahjoja eniten lapsille, mutta me aikuisetkin koetamme keksiä kivat yllätykset toisillemme. Itse en toivo tavaraa vaan vaikkapa hemmottelua jossain ihanassa hoitolassa”, Sofia miettii.

Suuri aula jakaa tilaa 1930-luvun tyyliin.

Perinteistä rakkaimpia on joulupäivän viettäminen kotioloissa pyjama päällä. Silloin koko perhe rentoutuu loikoillen ja lahjakirjoja lukien. Jännitystä tuovat korkeintaan tiukat Monopoli-matsit Albertin nukkuessa päiväunia.

Joulun suosikkikukka on herkkä jouluruusu.

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 24/2014.

 

4H+K

KOTI: 4 huonetta ja keittiö 1930-luvulla rakennetussa kerrostalossa Helsingin Munkkiniemessä, 120 m².
ASUKKAAT: Markkinointipäällikkö ja opiskelija Sofia Frisk ja kiinteistöalalla työskentelevä Patrick Frisk. Sofian pojat Edward, 8, ja Oscar, 10, sekä yhteinen Albert-vauva.

Sisältö jatkuu mainoksen alla