Vanhaa ei kannata heittää roskiin. 40 vuotta vanhan kakkuvuoan ihmepuhdistuminen.

Ihan alkuun pitää sanoa, että en suosittele seuraavaa puhdistusmenetelmää virallisena menetelmänä, mutta pakko on kirjoittaa ja näyttää kännykkäkameralla otetut kuvat.

Ystävälläni on noin 40 vuotta vanha irtopohjakakkuvuoka, jota hän ei henno heittää pois, koska vuoassa on monta erilaista pohjaa. Vuoalla on myös tunnearvoa, sillä se on ollut aina hänen kodissaan. Vuoka oli lähes musta paikoitelle, päävärinä pinttyneen ruskea. Alkuperäinen väri oli hopea, materiaalina ehkä tinattu pelti.

Suurin ongelma oli, että vuoan lukko oli jumittunut kiinni, ilmeisesti rasvaliasta. Vuokaa ei siis saanut auki eikä kiinni.

Sain tekstiviestin, jossa hän kertoi; no nyt se samperin vuoka on saatu puhtaaksi!"

En ollut uskoa silmiäni, kun näin kuvat. Harmi, että hän ei ollut ottanut kuvia ennen pudistusta. Nämä kuvat irtopohjista ovat suhteellisen siistit ennen puhdistustakin, mutta rengas ja eniten käytetty tasapohja olivat kuulemma olleet ihan hirveässä kunnossa.

Taika-aine oli uuninpuhdistusaine, joka sai vaikuttaa spreijattuna neljä tuntia. Sen jälkeen hinkkaus patapatalla ja saman käsittelyn toistaminen kolme kertaa. Tätä voisi kai kutsua työvoitoksi. Yhteensä siis 12 tunnin vaikutus uuninpuhdistusaineella, mutta kovaa hinkkausta ei kuulemma tarvittu. Lukon puhdistus oli vaikein ja suuritöisin vaihe.

Nyt vuoka on taas täysin käyttökelpoinen. Ja uskomattoman kiiltävä ja puhdas. Minusta tämä oli ilouutinen tällaisena kertäkäyttökulttuurin aikana.

Kestävätköhän nykyiset vuoat 40 vuotta? Tuskin. Ne kestävät kuitenkin pitkään, jos niitä jaksaa hoitaa ja puhdistaa heti käytön jälkeen, jolloin lika ei pääse pinttymään ja palamaan kiinni vuokaan seuraavalla käyttökerralla.

Miten sinä pidät vuokasi puhtaana ja miten puhdistat sen?

Tarjoa porovuohenjuustorullat näkkileivän päältä. Katso videolta, miten rullaus onnistuu kätevimmin.

Poro-vuohenjuustorullat

12 annosta | 15 min + 1 vrk pakastaminen

Ainekset:

  • 1 pkt (100 g) poron kylmäsavupaistia viipaleina (Pirkka)
  • 1 pkt (150 g) pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
  • 1 prk (120 g) smetanaa
  • ½ dl kuivattua marjasekoitusta (Biokia)
  • 2 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
  1. Levitä iso pala tuorekelmua työlaudalle. Asettele päälle poroviipaleet hieman limittäin 25 cm x 25 cm:n kokoiseksi levyksi.
  2. Lusikoi vuohenjuusto ja smetana kulhoon. Vatkaa ne sähkövatkaimella kuohkeaksi. Levitä seos nuolijalla poroviipaleiden päälle.
  3. Ripottele päälle kuivatut marjat ja hienonnettu rosmariini. Kääräise rullaksi kääretortun tapaan kelmua apuna käyttäen. Kääri rulla sitten kelmuun ja nosta leikkuulaudan päällä pakastimeen. Anna jäätyä mieluiten seuraavaan päivään.
  4. Anna pororullan sulaa kohmeiseksi puoli tuntia leikkuulaudalla. Leikkaa rulla reilun sentin viipaleiksi. Nostele palat vadille pienten saaristolaisnäkkärien päälle. Anna sulaa vielä vartti ennen tarjoilua.
  5. Tarjoa alkuruokien tai aperitiivin kanssa.

Vinkki! Aseta pororullat näkkärien päälle vasta vähän ennen tarjoilua, jotta näkkärit eivät pehmene. Voit tarjota rullat myös saaristolaisleipänappien päältä.

Ohut näkkileipä on mitä mainioin alusta joulun ihanimmille alkupaloille. Katso videolta, miten kätevästi rapea herkku valmistuu.

 

 

Saaristolaisnäkkäri

16 isoa ja 16 pientä, 30 min +  1 t 30 min 

Ainekset

  • 2 ½ dl appelsiinimehua
  • 25 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl siirappia
  • ½ dl kaljamaltaita
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja

Valmista näin

  1. Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää suola, siirappi, maltaat ja puolet ruisjauhoista. Vatkaa tasaiseksi. Mittaa taikinaan loput ruis- ja vehnäjauhot. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
  2. Anna taikinan kohota liinan alla noin tunnin, kunnes se on kaksinkertainen. Leivo taikina jauhotetulla pöydällä pitkäksi tangoksi. Jaa se 16 yhtä suureen palaan. 
  3. Levitä pöydälle leivinpaperi ja ripottele päälle reilusti jauhoja. Nostele paperille 8 taikinapalaa. Taputtele ne jauhotetuin käsin tasaisiksi. Ripottele päälle hieman jauhoja ja kauli palat pyöreiksi näkkäreiksi, joiden halkaisija on runsaat 10 senttiä. Ajele levyjen päältä näkkärikaulimella tai pistele leipiä haarukalla. 
  4. Ota leipien keskeltä pieni pala pois jauhoissa pyöräytetyllä snapsilasilla tai pienellä piparkakkumuotilla. Nosta pikkupalat toiselle leivinpaperille.
  5. Vetäise näkkärit leivinpaperin avulla pellille. Paista 250-asteisessa uunissa 6–9 minuuttia näkkärien paksuudesta riippuen. Paista toinen pellillinen sekä pikkunäkkärit samoin.
  6. Tarjoa näkkärit alkupalojen kanssa. Säilytä kuivassa paikassa.