
KK:n ruokaklubilainen Tiina Kervinen sai hermokipuihin helpotusta ruokavaliolla. Perhettään hän hemmottelee pitkään haudutetuilla lihapadoilla.
Viime perjantaina lappeenrantalaisen Tiina Kervisen 15-vuotias tytär tokaisi haluavansa vaihteeksi muutakin kuin kasviksia. Edelliset päivät tarjolla oli ollut punajuurta, josta Kervinen oli tehnyt niin piirakkaa kuin keittoakin. Niinpä Kervinen laittoi lihan marinoitumaan ja haudutti seuraavana päivänä Burgundinpataa kolme tuntia runsaassa punaviinissä. Tytär hyrisi tyytyväisyyttä.
Puhdasta, mahdollisimman lähellä tuotettua ja rakkaudella valmistettua, sellaista ruokaa Kervinen haluaa tehdä. Yleensä ruoka on kasvispohjaista, kanaa ja erilaisia salaatteja. Puoliso on kalaruokien mestari.
Kervinen siirtyi viisi vuotta sitten laktoosittomaan, sokerittomaan ja gluteenittomaan ruokavalioon. Selkäsärky oli yltynyt valtavaksi, mutta ruokavaliomuutoksen jälkeen hermokivut helpottivat. Muu perhe syö yhä sekaruokaa, joten keittiössä valmistuu samaan aikaan useita ruokia. Leivonnaiset maistuvat kaikille gluteenittomina, ainoastaan pullan Kervinen leipoo tavallisiin jauhoihin.
Sienimuhennos on lapsuuden makumuisto
Taito laittaa ja rakastaa ruokaa on lapsuuden perintöä. Pohjois-Karjalasta kotoisin ollut äiti leipoi piirakoita ja paistoi uunipaisteja, voita ja kermaa säästämättä.
Lapsuuden makumuistoihin kuuluvatkin "pienet metsäsiat" kaalista ja jauhelihasta tehtyinä, kanttarellikeitto kermalla ja koskenlaskijalla sekä lämmin sieniherkku, jossa vuokaleipä saa sisäänsä kermaisen sienimuhennoksen.
"Makuparina valkosipulinen maksapasteija ja kanttarellit ovat taivaallisia. Metsät ovat nyt sieniä pullollaan, joten muoviämpäri käteen ja metsään. Tai sitten torin kautta kotiin, valitse itse. Mutta tätä reseptiä kannattaa kokeilla", Tiina Kervinen sanoo.
Airi-äidin valkosipulinen sienimuhennos vuokaleivässä
8 annosta
1 vaalea vuokaleipä
200 g levitettävää maksapasteijaa
50–75 g voita
1–2 valkosipulin kynttä
2 dl juustoraastetta
Sienimuhennos
1/2 kg kanttarellejä tai herkkusieniä
1 sipuli
50 g voita
4 dl ruokakermaa tai kermaa
1/2 dl valkoviiniä tai sherryä
suolaa, pippuria
Käristä sienet ja pilkottu sipuli rasvassa. Lisää kerma vähitellen ja lisää suola ja pippuri muhennokseen. Anna poreilla miedolla lämmöllä noin 20 min. Mausta lopuksi viinillä tai sherryllä.
Poista vuokaleivästä kansi ja koverra sisus pois varovasti.
Sekoita maksapasteija, voi ja murskattu valkosipuli ja levitä tahna leivän sisäreunoihin.
Ripottele päälle juustoraaste ja kuumenna leipää 225-asteisessa uunissa, kunnes juusto alkaa sulaa ja saa hieman väriä.
Ota leipä pois uunista ja lisää sienimuhennos leivän sisään. Tarjoile heti vaikka salaatin kanssa.
Kerro oma perintö-ohjeesi. Lähetä tarina ja kuva toimittajalle jenni.rinkinen@sanoma.com.
KK-keittiö on KK:n uusi ruokaklubi ruuanlaittoa rakastaville. KK-keittiöläiset saavat etuja, ideoita, inspiraatiota, keittiöhaasteita, kutsuja tapahtumiin ja paljon muuta kivaa. KK-keittiön kuulumisista kerrotaan kerran viikossa uutiskirjeellä. KK-keittiöön voi ilmoittautua mukaan vastaamalla ruoka-aiheiseen kyselyyn. Pääset siihen tästä.