Tiina Kervisen suosikkiruokaa on hirvenlihasta haudutettu lihapata.
Tiina Kervisen suosikkiruokaa on hirvenlihasta haudutettu lihapata.

KK:n ruokaklubilainen Tiina Kervinen sai hermokipuihin helpotusta ruokavaliolla. Perhettään hän hemmottelee pitkään haudutetuilla lihapadoilla. 

Viime perjantaina lappeenrantalaisen Tiina Kervisen 15-vuotias tytär tokaisi haluavansa vaihteeksi muutakin kuin kasviksia. Edelliset päivät tarjolla oli ollut punajuurta, josta Kervinen oli tehnyt niin piirakkaa kuin keittoakin. Niinpä Kervinen laittoi lihan marinoitumaan ja haudutti seuraavana päivänä Burgundinpataa kolme tuntia runsaassa punaviinissä. Tytär hyrisi tyytyväisyyttä.

Puhdasta, mahdollisimman lähellä tuotettua ja rakkaudella valmistettua, sellaista ruokaa Kervinen haluaa tehdä. Yleensä ruoka on kasvispohjaista, kanaa ja erilaisia salaatteja. Puoliso on kalaruokien mestari.

Kervinen siirtyi viisi vuotta sitten laktoosittomaan, sokerittomaan ja gluteenittomaan ruokavalioon. Selkäsärky oli yltynyt valtavaksi, mutta ruokavaliomuutoksen jälkeen hermokivut helpottivat. Muu perhe syö yhä sekaruokaa, joten keittiössä valmistuu samaan aikaan useita ruokia. Leivonnaiset maistuvat kaikille gluteenittomina, ainoastaan pullan Kervinen leipoo tavallisiin jauhoihin.

Sienimuhennos on lapsuuden makumuisto

Taito laittaa ja rakastaa ruokaa on lapsuuden perintöä. Pohjois-Karjalasta kotoisin ollut äiti leipoi piirakoita ja paistoi uunipaisteja, voita ja kermaa säästämättä.

Lapsuuden makumuistoihin kuuluvatkin "pienet metsäsiat" kaalista ja jauhelihasta tehtyinä, kanttarellikeitto kermalla ja koskenlaskijalla sekä lämmin sieniherkku, jossa vuokaleipä saa sisäänsä kermaisen sienimuhennoksen.

"Makuparina valkosipulinen maksapasteija ja kanttarellit ovat taivaallisia. Metsät ovat nyt sieniä pullollaan, joten muoviämpäri käteen ja metsään. Tai sitten torin kautta kotiin, valitse itse. Mutta tätä reseptiä kannattaa kokeilla", Tiina Kervinen sanoo.

Airi-äidin valkosipulinen sienimuhennos vuokaleivässä

8 annosta

1 vaalea vuokaleipä

200 g levitettävää maksapasteijaa

50–75 g voita

1–2 valkosipulin kynttä

2 dl juustoraastetta

Sienimuhennos

1/2 kg kanttarellejä tai herkkusieniä

1 sipuli

50 g voita

4 dl ruokakermaa tai kermaa

1/2 dl valkoviiniä tai sherryä

suolaa, pippuria

Käristä sienet ja pilkottu sipuli rasvassa. Lisää kerma vähitellen ja lisää suola ja pippuri muhennokseen. Anna poreilla miedolla lämmöllä noin 20 min. Mausta lopuksi viinillä tai sherryllä.

Poista vuokaleivästä kansi ja koverra sisus pois varovasti.

Sekoita maksapasteija, voi ja murskattu valkosipuli ja levitä tahna leivän sisäreunoihin.

Ripottele päälle juustoraaste ja kuumenna leipää 225-asteisessa uunissa, kunnes juusto alkaa sulaa ja saa hieman väriä.

Ota leipä pois uunista ja lisää sienimuhennos leivän sisään. Tarjoile heti vaikka salaatin kanssa.

Kerro oma perintö-ohjeesi. Lähetä tarina ja kuva toimittajalle jenni.rinkinen@sanoma.com

KK-keittiö on KK:n uusi ruokaklubi ruuanlaittoa rakastaville. KK-keittiöläiset saavat etuja, ideoita, inspiraatiota, keittiöhaasteita, kutsuja tapahtumiin ja paljon muuta kivaa. KK-keittiön kuulumisista kerrotaan kerran viikossa uutiskirjeellä. KK-keittiöön voi ilmoittautua mukaan vastaamalla ruoka-aiheiseen kyselyyn. Pääset siihen tästä.

Hummus ja falafelit maustavat voileipäkakun. Kasviskakku on helppo muuntaa vegaaniseksi, kun jättää täytteen ranskankerman pois ja korvaa tuorejuuston soijatuorejuustolla.

Hummuskakku

8 hengelle

9 viipaletta isoa vaaleaa paahtoleipää

Hummus

2 pakettia (579/350 g) valmiiksi keitettyjä kikherneitä

1 iso valkosipulin kynsi

5 rkl tahinia

1 ison sitruunan mehu (n. 1/2 dl)

4 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

½ tl juustokuminaa

½ tl sokeria

Falafeltäyte

2 porkkanaa

nippu lehtipersiljaa

nippu korianteria

nippu tilliä

2 rkl tahinia

2 rkl valmista hummusta

2 rkl sitruunamehua

1 tl juustokuminaa

½ tl korianterijauhetta

½ tl sokeria

½ tl suokaa

½ dl ranskankermaa

kostutukseen

3/4 dl vedellä laimennettua sitruunan mehua

Koristeluun

150 g tuorejuustoa, salaattia, hummusta, granaattiomenan siemeniä, oliiviöljyä, paprikajauhetta, persiljaa

Aloita kakun teko hummuksesta, sillä sitä tarvitaan myös falafeleihin sekä koristeluun. Huuhtele valmiiksi keitetyt kikherneet. Laita ne ja kaikki muut hummuksen ainekset tehosekoittimeen ja sekoita massaksi. Voit tehdä hummuksen myös sauvasekoittimella. Säilytä jääkaapissa.

Raasta falafeltäytettä varten porkkana ja hienonna lehtipersilja, tilli sekä korianteri. Lisää joukkoon tahini, hummun ja sitruunamehu. Mausta juustokuminalla, korianterijauheella, suolalla ja sokerilla. Sekoita sauvasekoittimeilla tai tehosekoittimella tasaiseksi tahnaksi.

Öljyä paistinpannu kunnolla ja paista falafeltahnasta pieniä, reilun ruokalusikallisen kokoisia pihvejä. Paista keskilämmöllä ruskeaksi noin kolme minuuttia. Käännä pihvejä kun ne ovat paistuneet tarpeeksi pysyäkseen koossa. Paista väriä myös toiselle puolelle.

Jäähdytä valmiit falafelpihvit ja sekoita ne ranskankerman kanssa tasaiseksi massaksi.

Leikkaa leivistä reunat. Vuoraa vuoka tuorekelmulla ja asettele pohjalle kerros leipää. Kostuta huolella. Lisää falafeltäyte ja toinen kerros leipäää. Kostuta hyvin. Lisää kaksi kolmasosaa hummuksesta ja säästä loppu koristelua varten. Lisää kolmas kerros leipää ja kostuta huolella. Peitä kakku tiiviisti tuorekelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli.

Ota kakku vuoasta ja päällystä se vatkaimella notkistetulla tuorejuustolla. Asettele kakun päälle salaattia ja keskelle hummusta. Lisää hummuksen päälle hieman oliiviöljyä ja granaattiomenan siemeniä. 

KK-keittiöläisten klubi-illassa sukellettiin voileipäkakkujen maailmaan. Katso, millaisia kakkuleivoksia keittiöläiset saivat aikaan!