Leipäjuusto herättää suuria intohimoja. Katso, miten KK:n lukijat tätä herkuttelujuustoa käyttävät ja kutsuvat.

Kodin Kuvalehden nettisivuilla julkaistu leipäjuuston resepti sai valtavan suosion KK:n Facebook-kaverien keskuudessa.

Kysyimme, kutsutaanko herkkua leipäjuustoksi vai juustoleiväksi ja syödäänkö sitä kylmänä vai lämpimänä. Yli 500 ihmistä vastasi ja kertoi ohessa monia mainioita lisukkeita juuston seuraksi.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä

Selvä enemmistö käyttää juustosta nimitystä leipäjuusto. Jotkut virnuilivat juustoleivän tarkoittavan leipää, jonka päälle laitetaan juustoa, mutta löytyi heitäkin, jotka kutsuvat tätä pehmeää uunijuustoa juustoleiväksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Juustosta syödessä kuuluva ääni on kirvoittanut sille myös kivoja lempinimiä. Moni tuntee leipäjuuston nimellä natina- tai narskujuusto, vinkujuustosta ja nirinarijuustostakin puhutaan. Harvemmin kuultuja ilmaisuja ovat akkaanjuusto, lehmänjuusto, hiirenjuusto ja kahvijuusto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kylmänä vai kuumana?

Kovin tasaväkinen on sen sijaan kisa siitä, onko juusto parempaa kylmänä vai lämmitettynä. Kylmänä sitä syö kuitenkin niukasti enemmistö, toistasataa vastaajaa, ja kuumanakin yli 100. Joku haluaa aina ensin lämmittää juuston, mutta syödä sen jäähtyneenä.

"Pannulla voissa juusto karamellisoituu ihanasti."

Lämmitystä tehdään yhtä lailla mikrossa, pannulla kuin uunissakin. ”Pannulla voissa paistettuna juusto karamellisoituu ihanasti”, kertoi eräs vastaaja. Päälle voi myös ripotella suolaa.

Hillon ja kahvin kanssa

Perinteinen ja hyvin suosittu tapa on syödä juustoa lakkahillon tai lakkojen kanssa. Lakkojen lisäksi käytetään muitakin marjoja ja muita hilloja kuten mansikka-, vattu-, puolukka-, viikuna-, aprikoosi-, tyrni-omena- tai karpalo-puolukkahilloa. Joku kertoi kruunaavansa juuston mustaherukkahyytelöllä, toinen hunajalla.

"Siperrän paloja kahvin sekaan."

Varsin moni kertoi pudottelevansa tai ”sipertävänsä” kylmästä juustosta paloja kahvin sekaan. Lopuksi juustot syödään kahvikupista lusikalla. Yksi vastaaja pudottelee juustoa myös teen sekaan.

Juustoa tarjotaan myös sellaisenaan kylmänä ja paloiteltuna ruokapöydässä tai salaatin seassa. Joku pudottaa juustopaloja esimerkiksi porokeittoon, toinen pilkkoo sitä leivän päälle.

Kerman sekaan ja uuniin

KK:n toimitus tarjosi hyvän reseptin juuston tekemiselle itse. Lukijat kertoivat lisäksi omista versioistaan: leipäjuustoa valmistetaan myös vuohenmaidosta tai ternimaidosta.

"Maustan fariinisokerilla ja kanelilla."

Herkullisen jälkiruuan moni tekee leipäjuustosta laittamalla sitä uuniin kerman kanssa. Lisäksi laitetaan vaniljasokeria, fariinisokeria, siirappia tai kanelia.

Kyselyssä mainittiin myös kuumalle juustolle harvinaisempia seuralaisia kuten jäätelö ja vaniljakastike. Herkullinen yhdistelmä on myös juusto turkkilaisen jugurtin, mustikoiden ja hunajan kanssa tarjottuna.

Ja jos et ole kokeillut vielä ihan kaikkea, pudottele juustoa kokeeksi vaikkapa kirnupiimävelliin kuumana. Ne sopivat kuulemma erinomaisesti yhteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla