Minulla on yksi takuuvarma leivonnainen, kinkku-juustopiirakka. Se maistuu oikeastaan kaikille muille ystävilleni paitsi kasvissyöjille. Useimmiten valmistan piirakan rasvattomasta palvikinkusta, sillä siinä on reilusti makua. Ostan kinkun palana, jonka paloittelen hyvin pieniksi kuutioiksi. Joskus olen laiska ja valmistan piirakan palvikinkkuviipaleista, jotka vaan leikkaan paloiksi. Juustoksi valitsen melkein aina punaleimaista emmentalia, joko raasteena tai juustopalasta kuutioksi leikattuna. Tämä kuvan piirakka on valmistettu niin, että sekoitin kaikki täyteaineet yhteen ja kaadoin piirakkapohjalle. Olisin voinut levittää myös liha-paprikatäytteen ensin pohjalle, kaataa muna-kerman päälle ja ripotella juustoraasteen pinnalle.

Piirakoissa on tärkeää, että pohja ei jää raa´aksi. Toisin kuin pullassa, josta pidän hivenen raakana, on kypsä, rapea pohja yksi herkullisen piirakan tunnusmerkeistä. Siksi piirakkaa kannattaa paistaa ensin uunin alatasolla ja nostaa se lopuksi ruskistumaan uunin keskitasolle. Toki pohjaa voi esipaistaa sellaisenaankin hetken, mutta sitä en jaksa aina tehdä.

Tässä kinkku-juustopiirakan perusohje.

Kinkku-juustopiirakka

6–8 palaa

Pohja

125 g voita tai margariinia

2–2,5 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

0,5 tl leivinjauhetta

1 dl kaurahiutaleita

1 dl juustoraastetta

3 rkl kylmää vettä

Täyte

300 g rasvatonta palvikinkkua palana

1 paprika

0,5 dl persiljasilppua

Muna-kerma

2,5 dl ruokakermaa

3 munaa

ripaus mustapippuria

(suolaa maun mukaan)

2 dl juustoraastetta

1. Nypi pohja-aineet taikinaksi. Painele taikina litteäksi, kääri kelmuun ja anna levätä jääkaapissa täytteen valmistuksen ajan.
2. Leikkaa 24-senttisen vuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele pohja sekä reunat valmiiksi. Voit paistaa piirakan myös irtopohjavuoassa.
3. Leikkaa kinkku pienen pieniksi kuutioiksi.
4. Halkaise paprika, poista siemenet ja leikkaa kuutioiksi. Kuullota paprikapaloja hetki öljyssä pannulla.
5. Yhdistä kinkut, paprikat ja persiljasilppu.
6. Sekoita munakerman ainekset.
7. Sekoita kaikki aineet yhteen. Jos kinkku on suolaista, ei suolaa tarvitse juurikaan lisätä, sillä myös juustossa on suolaa.
8. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
9. Kaada täyte pohjan päälle ja paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa 15 minuuttia. Nosta vuoka uunin keskitasolle ja jatka paistamista noin 15 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä piirakka paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla.
10. Anna piirakan vetäytyä 15 minuuttia paistamisen jälkeen. Tarjoa se raikkaan salaatin kanssa.

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

  1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
  2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
  3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
  4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
  5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
  6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.