Minulla on yksi takuuvarma leivonnainen, kinkku-juustopiirakka. Se maistuu oikeastaan kaikille muille ystävilleni paitsi kasvissyöjille. Useimmiten valmistan piirakan rasvattomasta palvikinkusta, sillä siinä on reilusti makua. Ostan kinkun palana, jonka paloittelen hyvin pieniksi kuutioiksi. Joskus olen laiska ja valmistan piirakan palvikinkkuviipaleista, jotka vaan leikkaan paloiksi. Juustoksi valitsen melkein aina punaleimaista emmentalia, joko raasteena tai juustopalasta kuutioksi leikattuna. Tämä kuvan piirakka on valmistettu niin, että sekoitin kaikki täyteaineet yhteen ja kaadoin piirakkapohjalle. Olisin voinut levittää myös liha-paprikatäytteen ensin pohjalle, kaataa muna-kerman päälle ja ripotella juustoraasteen pinnalle.

Piirakoissa on tärkeää, että pohja ei jää raa´aksi. Toisin kuin pullassa, josta pidän hivenen raakana, on kypsä, rapea pohja yksi herkullisen piirakan tunnusmerkeistä. Siksi piirakkaa kannattaa paistaa ensin uunin alatasolla ja nostaa se lopuksi ruskistumaan uunin keskitasolle. Toki pohjaa voi esipaistaa sellaisenaankin hetken, mutta sitä en jaksa aina tehdä.

Tässä kinkku-juustopiirakan perusohje.

Kinkku-juustopiirakka

6–8 palaa

Pohja

125 g voita tai margariinia

2–2,5 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

0,5 tl leivinjauhetta

1 dl kaurahiutaleita

1 dl juustoraastetta

3 rkl kylmää vettä

Täyte

300 g rasvatonta palvikinkkua palana

1 paprika

0,5 dl persiljasilppua

Muna-kerma

2,5 dl ruokakermaa

3 munaa

ripaus mustapippuria

(suolaa maun mukaan)

2 dl juustoraastetta

1. Nypi pohja-aineet taikinaksi. Painele taikina litteäksi, kääri kelmuun ja anna levätä jääkaapissa täytteen valmistuksen ajan.
2. Leikkaa 24-senttisen vuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele pohja sekä reunat valmiiksi. Voit paistaa piirakan myös irtopohjavuoassa.
3. Leikkaa kinkku pienen pieniksi kuutioiksi.
4. Halkaise paprika, poista siemenet ja leikkaa kuutioiksi. Kuullota paprikapaloja hetki öljyssä pannulla.
5. Yhdistä kinkut, paprikat ja persiljasilppu.
6. Sekoita munakerman ainekset.
7. Sekoita kaikki aineet yhteen. Jos kinkku on suolaista, ei suolaa tarvitse juurikaan lisätä, sillä myös juustossa on suolaa.
8. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
9. Kaada täyte pohjan päälle ja paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa 15 minuuttia. Nosta vuoka uunin keskitasolle ja jatka paistamista noin 15 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä piirakka paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla.
10. Anna piirakan vetäytyä 15 minuuttia paistamisen jälkeen. Tarjoa se raikkaan salaatin kanssa.