Minulla on yksi takuuvarma leivonnainen, kinkku-juustopiirakka. Se maistuu oikeastaan kaikille muille ystävilleni paitsi kasvissyöjille. Useimmiten valmistan piirakan rasvattomasta palvikinkusta, sillä siinä on reilusti makua. Ostan kinkun palana, jonka paloittelen hyvin pieniksi kuutioiksi. Joskus olen laiska ja valmistan piirakan palvikinkkuviipaleista, jotka vaan leikkaan paloiksi. Juustoksi valitsen melkein aina punaleimaista emmentalia, joko raasteena tai juustopalasta kuutioksi leikattuna. Tämä kuvan piirakka on valmistettu niin, että sekoitin kaikki täyteaineet yhteen ja kaadoin piirakkapohjalle. Olisin voinut levittää myös liha-paprikatäytteen ensin pohjalle, kaataa muna-kerman päälle ja ripotella juustoraasteen pinnalle.

Piirakoissa on tärkeää, että pohja ei jää raa´aksi. Toisin kuin pullassa, josta pidän hivenen raakana, on kypsä, rapea pohja yksi herkullisen piirakan tunnusmerkeistä. Siksi piirakkaa kannattaa paistaa ensin uunin alatasolla ja nostaa se lopuksi ruskistumaan uunin keskitasolle. Toki pohjaa voi esipaistaa sellaisenaankin hetken, mutta sitä en jaksa aina tehdä.

Tässä kinkku-juustopiirakan perusohje.

Kinkku-juustopiirakka

6–8 palaa

Pohja

125 g voita tai margariinia

2–2,5 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

0,5 tl leivinjauhetta

1 dl kaurahiutaleita

1 dl juustoraastetta

3 rkl kylmää vettä

Täyte

300 g rasvatonta palvikinkkua palana

1 paprika

0,5 dl persiljasilppua

Muna-kerma

2,5 dl ruokakermaa

3 munaa

ripaus mustapippuria

(suolaa maun mukaan)

2 dl juustoraastetta

1. Nypi pohja-aineet taikinaksi. Painele taikina litteäksi, kääri kelmuun ja anna levätä jääkaapissa täytteen valmistuksen ajan.
2. Leikkaa 24-senttisen vuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele pohja sekä reunat valmiiksi. Voit paistaa piirakan myös irtopohjavuoassa.
3. Leikkaa kinkku pienen pieniksi kuutioiksi.
4. Halkaise paprika, poista siemenet ja leikkaa kuutioiksi. Kuullota paprikapaloja hetki öljyssä pannulla.
5. Yhdistä kinkut, paprikat ja persiljasilppu.
6. Sekoita munakerman ainekset.
7. Sekoita kaikki aineet yhteen. Jos kinkku on suolaista, ei suolaa tarvitse juurikaan lisätä, sillä myös juustossa on suolaa.
8. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
9. Kaada täyte pohjan päälle ja paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa 15 minuuttia. Nosta vuoka uunin keskitasolle ja jatka paistamista noin 15 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä piirakka paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla.
10. Anna piirakan vetäytyä 15 minuuttia paistamisen jälkeen. Tarjoa se raikkaan salaatin kanssa.

Miltä maistuu hyönteisruoka ensikertalaisten suussa? Kodin Kuvalehden toimitus voitti ensipöyristyksensä ja kokeili uutta sirkkagranolaa.

Toimituksen pöydällä on kipollinen sirkkagranolaa:  herkullisen rapeiksi paahtuneita hiutaleita, kurpitsansiemeniä, isoja, pulleita sirkkoja siipineen ja koipineen.

Testissä on kotimaisen EntoCuben valmistama Samu Sirkkagranola, joka on tullut kauppoihin joulukuun alussa 2017. Markkinoilla on lisäksi ainakin Fazerin sirkkaleipää sekä Kultasuklaan sirkkasuklaata.

Sirkkojen ja muiden hyönteisten kasvattamista ruuaksi pidetään ekologisena ruoantuotannon vaihtoehtona. Hyönteiset ovat ravintoarvoltaan lähellä lihaa, mutta niiden kasvatus tuottaa vähemmän kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa vähemmän vettä kuin lihantuotanto. 

Kodin Kuvalehden toimituksen ensikertalaiset lähestyivät sirkkaruokaa varovasti.

Ennen

”Yök, ne näkyy siinä! Sirkkaleipää oli helpompi maistaa, kun siinä ötökät oli jauhettu näkymättömiin.”

”En pysty. En millään. Tässä menee raja. Miksi niiden pitää olla kokonaisia?”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Kokeilkoon lapseni aikanaan, mutta minä en pysty!”

”Miksi sirkkoja pitää sekoittaa nimenomaan mysliin ja leipään? Ja suklaaseen! Eihän niihin kuulu pekonikaan!”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Onkohan hyönteisillä tunteet?”

Jälkeen

“Olin vähän pettynyt, ettei sirkka maistunut mitenkään.”

”Tämä maistuu mysliltä, pelkältä mysliltä. Vähän suolainen aromi.”

”Se ajatus rupesi ällöttämään, jos söisi granolaa maidon kanssa. Mitä jos sirkat kelluu maidon pinnalla?”

”Kynnys oli tosi korkea. Melkein kuin olisi poiminut lattialta kärpäsen ja pannut suuhun.”

”Yh, nyt suklaata perään.”

Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka viimeistään tekee joulun.

1. Valitse jauhoisia perunoita

Valitse perunalaatikkoon keskikokoisia jauhoisia perunoita. Pienet ovat työläitä kuoria kuumina, isot puolestaan hajoavat helposti keitinveteen, ennen kuin ovat sisältä riittävän kypsiä.

2. Älä suolaa keitinvettä

Älä lisää keitinveteen suolaa, jotta imeltyminen käynnistyy. 

3. Survo perunat kuumina

Survo perunat heti kuorimisen jälkeen ja lisää joukkoon kiehuvan kuumaa vettä. Kostea survos imeltyy helpommin, ja kiehuva neste estää paakkujen syntymistä. Jos haluat silkinsileää perunalaatikkoa, soseuta perunat sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Ripottele päälle jauhot vasta, kun sose on hieman jäähtynyt, jotta jauhot eivät ala kypsyä vaan imeltyminen käynnistyy saman tien.

4. Imellä uunissa

Imellä perunalaatikkoa uunissa, jolloin voit säädellä lämpötilaa. 50–60 astetta on sopiva lämpö. Liian kuuma lämpötila pysäyttää imeltymisen. Jos neljä tuntia imeltymistä ei tuo haluamaasi makeutta perunalaatikkoon, lisää tilkka siirappia tai jatka imeltämistä pari tuntia. Lisää maito perunasoseeseen kiehautettuna, niin perunalaatikko ei kuohu uunissa.

Vaihtelun vuoksi:

Vegaaninen perunalaatikko

Valmista  perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda voi maidottomaan rasiamargariiniin ja maito kaurapohjaiseen, kuumennusta kestävään kahvimaitoon, esimerkiksi Oatly iKaffeen.

Mausteinen perunalaatikko

Tee perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda siirappi muscovadosiirappiin ja lisää muskottipähkinän lisäksi ½ tl jauhettua inkivääriä, ½ tl kardemummaa ja ½ tl jauhettua neilikkaa.

Oikaistu gluteeniton perunalaatikko

Jätä perunalaatikosta pois vehnäjauhot ja vesi. Oikaise imeltämisvaihe lisäämällä perunoiden joukkoon siirappia tavallista reilummin, 3–4 rkl. Vähennä suolan määrä yhteen teelusikalliseen. Paista tavallisen perunalaatikon tapaan. 

6 annosta, 30 min + 6 t

  • 1 kg jauhoisia perunoita
  • vettä keittämiseen
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl vettä
  • 50 g voita
  • 4 dl täysmaitoa
  • 1½ tl suolaa
  • ½ tl muskottipähkinää
  • (2 rkl siirappia)
  1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa. Kuori perunat kuumina isoon 2 litran uunivuokaan. 
  2. Survo perunat haarukalla tai perunasurvimella. Lisää samalla desin verran kiehautettua vettä. Anna jäähtyä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi.
  3. Ripottele päälle jauhot ja survo ne soseen joukkoon. 
  4. Peitä vuoka foliolla ja nosta se 60-asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Tarkista maku. Jos sose ei maistu makealta, jatka imeltämistä vielä tunti tai pari.
  5. Sulata voi ja lisää soseeseen. Sekoita tasaiseksi. 
  6. Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita se soseeseen. Mausta suolalla ja muskotilla. Jos kaipaat lisää makeutta, lisää hieman siirappia. Paista 150-asteisessa uunissa 2 tuntia.
Riitta-Ahkku

Imelletty perunalaatikko on jouluklassikko – neljä keinoa, joilla onnistut varmasti!

Jos haluat pakastaa lastikot niin tee se ennen paistamista. Ota laatikot sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin ja sitten uuniin paistumaan sulaneena. Miun laatikkoon ei muskottipähkinä kuulu, kun sitä on jo lanttu- ja porkkanalaatikoissa. Perunalaatikon teko vaatii aikaa ja körsivällisyyttä, mutta palkitsee upealla maullaan.
Lue kommentti