Tästä tulee herkullinen vuosi, sillä keittiöön saapuvat yltäkylläisyyttä pursuavat kakut, designlakritsi ja aamiaiset, joilla tavataan kavereita.

1. Mitä tiukemmat ajat, sitä runsaampi kakku

Viime vuonna hurmasivat simppelit nakukakut, nyt yllättää yltäkylläisyys. Lienevätkö syynä tiukat ajat, kun koristelussa ei nyt nöyristellä? Överikakkujen päälle kootaan kaikki mahdollinen: marenki, kinuski, macaronit, suklaapatukat, vohvelit, suklaakastike, popcornit... Kyllä, kaikki samassa kakussa!

2. Ekoteko: Eroon jauhelihakierteestä

Kasvissyönnistä tulee yhä suositumpaa, sillä se on paitsi terveellistä myös ekologista. Todellista haastajaa jauhelihalle ja broilerille povataan elintarvikekemisti Reetta Kivelän kehittämästä nyhtökaurasta. Kaurasta, härkäpavusta ja herneestä valmistettu kotimainen tuote on laadultaan erinomaista proteiinia, ja se saapuu markkinoille vuoden puolivälissä.

3. Terveystrendi: Lehtikaalin manttelinperijät

Tämän vuoden suurimmaksi vihreäksi trendiksi noussee merilevä. Ravinteikkaita leviä saavat joukkoonsa esimerkiksi salaatit ja keitot. Nähtäväksi jää, saadaanko perusmarkettiin sushista tutun nori-levän rinnalle wakamea ja muita erikoisempia levävalmisteita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kotoisampia vihreitä trendiherkkuja ovat idut ja versot. Niiden makuun pääset helposti kokeilemalla marketin itusekoituksia tai valmiita silmusalaatteja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Ilmiö: Aamiainen on uusi brunssi

Viikonloppubrunsseista on tullut jo melkein yhtä suosittu tapa kohdata ystäviä kuin perisuomalaisista iltapäiväkahveista. Vielä muodikkaampaa on unohtaa notkuva brunssipöytä ja tarjota niukempi herkkuaamiainen. Se voi olla vaikka pino lettuja hedelmien kera. Mallia voit ottaa Instagramin Symmetrybreakfast-aamiaispostaajasta. Hän tarjoaisi tattaripuuroa pekonin ja avokadon kanssa.

5. Ruokamatkakohde: Georgian maut hurmaavat

Ruuan perässä matkaavilla on uusi suosikkikohde: Georgia. Sen herkuissa yhdistyvät parhaat puolet kreikkalaisesta, turkkilaisesta ja arabialaisesta keittiöstä. On pähkinätäytteisiä munakoisorullia, uunin seinämässä paistettuja litteitä leipiä ja juustoa valuvia hatsapuri-piirakoita. Viimeistään hinnat kuullessaan ruokareissaaja alkaa tähyillä matkatarjouksia. Pähkinäisen satsivin tai villiyrttisalaatin perässä ei tarvitse välttämättä lentää Kaukasukselle, sillä georgialaisia ravintoloita löytyy meiltäkin. Jopa näyttelijä Ville Haapasalo aikoo avata georgialaisen ravintolan Helsinkiin.

6. Makeinen: Laku on uusi musta

Lakritsalla menee lujaa. Sitä maistellaan kuin vuosikertaviiniä ja sille järjestetään festivaaleja. Kaupan hyllyille ilmestyy hienoihin purkkeihin pakattuja designlakuja. Lakritsibuumi saapuu meille Ruotsista ja Tanskasta. Käsityönä valmistettu trendilaku on vähemmän makeaa ja tummempaa kuin perinteinen lakritsi. Leivonnaiset ja juomat saavat mausteekseen aitoa lakritsinjuurta ja -jauhetta.

7. Someilmiö: Lähiruokaa Facebookista

Sosiaalista mediaa hyödyntävä Reko-toiminta taitaa oikeasti onnistua tuottajien ja lähiruuan ostajien yhdistämisessä. Facebookin Reko-ryhmäläiset tilaavat lähialueensa tuottajilta munia, juureksia, lihaa, leipää ja muita elintarvikkeita. Herkut he noutavat esimerkiksi läheiseltä torilta.

Vuonna 2013 Pohjanmaalla käynnistyneessä toiminnassa on jo yli sata lähiruokarengasta ja niissä yli 75 000 jäsentä.

8. Ravintolatrendi: Kokki kuin kätilö

Ravintolaimperiumia rakentava kokki on väistyvä ilmiö. Tilalle nousee tiedostava kokki, joka kantaa vastuuta ympäristöstä. Hän huolehtii kierrätyksestä ja pitää ruokahävikin mahdollisimman pienenä. Ravintolan sisustus kootaan kierrätyshuonekaluista, ja vessan käsisaippua keitetään käytetystä paistorasvasta. Ruuat tarjotaan vanhoista astioista, elleivät lautaset sitten ole paikallisen käsityöläisen tekemiä.

Keittiössä trendikokki toimii kuin kätilö, joka nostaa tuottajan synnyttämän ruuan asiakkaan lautaselle ja puuttuu prosessiin mahdollisimman vähän. Siksi saatat saada hienossa ravintolassa jälkiruuaksi tertullisen puutarhamarjoja, jotka kokki on vain jäähdyttänyt viileiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla