Yli jääneestä perunasoseesta saa monta herkkua jatkamalla tai jalostamalla.

Aloita tästä: perunamuusin perusohje

1. Liha-perunasoselaatikko

Ruskista noin 400 g jauhelihaa silputun sipulin kanssa. Mausta hyvin pippurilla, paprikajauheella, oreganolla ja suolalla. Voit käyttää edelliseltä aterialta ylijäänyttä jauhelihakastiketta. Jatka tarvittaessa vaikka kasviksilla.

Ohenna perunasosetta (noin 6 dl sosetta) maitotilkalla ja lisää sekaan 1–2 munaa. Lusikoi puolet soseesta voideltuun uunivuokaan. Levitä päälle jauhelihaseos ja sen päälle loput perunasoseesta. Ripottele pinnalle halutessasi hiukan juustoraastetta ja paista 225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes paistos on kuumentunut ja saanut pintaansa väriä.

Vinkki! Jauhelihan sijaan voit käyttää nakkeja, tonnikalaa tai savukalaa.

2. Paimenen paistos

Tämä syntyy silloinkin, kun lihakastiketta ja perunasosetta on jäänyt sen verran vähän, ettei siitä riitä toiselle aterialle sellaisenaan.

Sulata pussillinen pakastekasviksia (400 g) mikrossa tai kattilassa voin kanssa. Levitä kasvikset voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle noin 3 dl liha-, makkara-, kala- tai kasviskastiketta.

Sekoita perunasoseen (3 dl) joukkoon muna, ripaus muskottia ja pippuria sekä 1–2 dl juustoraastetta. Mausta tarvittaessa suolalla. Lusikoi sose vuokaan ja levitä vuoassa olevien ainesten kanneksi.

Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes paistos on kuumentunut ja pinta on saanut väriä.

3. Vähän parempi kalagratiini

Laita nahaton lohifilee (500 g) voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle ½ tl rouhittua mustapippuria ja suolaa sekä noin 180 g sulatettuja, valutettuja katkarapuja ja noin ½ dl tillisilppua.

Valmista vaalea kastike esimerkiksi jauheesta (4–6 annosta) ja kaada ainesten päälle vuokaan. Ripottele päälle noin 1 dl juustoraastetta. Laita vuoka 225 asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi.

Sekoita perunasoseen (4–5 dl) joukkoon muna, ripaus muskottia sekä hiukan juustoraastetta. Älä ohenna sosetta, sillä sen täytyy olla paksua.

Ota kalavuoka uunista ja pursota soseesta suurisuisella pursotinterällä varustetun pursottimen avulla isoja ruusukkeita ainesten päälle vuoan reunoille. Jatka kypsentämistä uunissa vielä noin 10 minuuttia, kunnes kala on kypsä ja ruusukkeet saaneet kauniisti väriä.

4. Makkarapiilo

Laita uunivuokaan 2 tomaattia viipaloituna. Levitä tomaateille juustoviipaleita (esimerkiksi mozzarellaa), silputtua basilikaa sekä hiukan pippuria.

Halkaise kaksi grillimakkaraa tai viipaloi 200 g lenkkimakkaraa juuston päälle. Sekoita perunasoseen (3 dl) joukkoon muna, 1 dl juustoraastetta, 2 rkl ketsuppia ja 2 tl sinappia. Peitä makkarat seoksella.

Kypsennä 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes paistoksen pinta on saanut väriä. Tarjoa kuumana esimerkiksi salaatin kanssa iltapalaksi.

Vinkki! Vaihda tomaatit noin 200 grammaan hapankaalia.

5. Perunarieskat

Sekoita perunamuusin (3 dl) joukkoon muna ja tarvittaessa hiukan suolaa. Lisää 1 dl ruis- tai ohrajauhoja, 2 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja sekä ½ tl leivinjauhetta. Tai käytä pelkästään 3 dl vehnäjauhoja. Sekoita nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa.

Nostele taikinasta tasakokoisia kokkareita leivinpaperoidulle pellille ja taputtele jauhotetuin käsin noin 1 cm paksuiksi rieskoiksi.

Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes rieskat alkavat saada väriä. Tarjoa kuumina.

6. Perunamuffinit

Voitele muffinipellin kolot hyvin. Sekoita 2 dl perunasosetta, 2 munaa, 1 dl maitoa tai vettä ja 2 rkl öljyä sekaisin kulhossa. Mausta kuivatulla oreganolla ja tarvittaessa suolalla.

Lisää seokseen 4 dl vehnäjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta. Sekoita nopeasti taikinaksi ja jaa muffinipellin koloihin. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes muffinit ovat saaneet väriä.

7. Perunaletut

Sekoita 5 dl perunasosetta, 2 munaa, ripaus pippuria ja suolaa sekä 3 dl vehnäjauhoja tasaiseksi taikinaksi. Paista ohukaispannulla rapeiksi letuiksi. Tarjoa puolukkahillon ja raastesalaatin kanssa sellaisenaan tai liharuuan lisäkkeenä.

8. Perunavohvelit

Sekoita kulhossa 5 dl perunasosetta, 3–4 dl maitoa, 2 munaa, 4–5 dl vehnäjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta sekä ½ dl öljyä tai sulatettua voita ja tarvittaessa hiukan suolaa. Nesteen ja jauhojen määrä riippuu soseen paksuudesta.

Paista taikinasta vohvelipannulla rapeita vohveleita. Tarjoa lisäkkeenä savukalaa, savulihaa tai paksua jauhelihakastiketta.

Vinkki! Mausta vohvelitaikina murennetulla sinihomejuustolla, silputulla pinaatilla tai savupororouheella.

9. Perunapiiraset

Sulata pakastettu ruistaikina ja kauli ohueksi levyksi. Leikkaa noin 6 x 6 cm:n kokoisiksi neliöiksi.

Sekoita perunasoseen (3 dl) joukkoon 150 g sulatettua pakastepinaattia, 1–2 dl raejuustoa, muna, suolaa, pippuria, ripaus muskottia sekä kuivattua basilikaa tai oreganoa. Laita pari teelusikallista joka neliölle, voitele taikinareunat ja taita kolmioiksi. Painele saumat tiukasti kiinni ja nosta leivinpaperoidulle pellille.

Voitele vedellä ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes piirasten pinta on saanut hiukan väriä.

10. Piirakkataikina suolaiselle tai makealle piirakalle

Paloittele 150 g margariinia tai voita kulhoon. Mittaa päälle 3 dl perunasosetta, 4 dl vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta ja nypi ainekset sekaisin. Lisää tarvittaessa hiukan jauhoja. Painele taikina jauhojen avulla voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija noin 25 cm).

Levitä haluamasi täyte piirakalle ja kypsennä 200 asteessa alatasolla noin 30 minuuttia kunne täyte on hyytynyt ja reunat saaneet väriä.

Vinkki! Vaihda osa jauhoista täysjyvävehnäjauhoihin. Onnistuu myös maidottomalla margariinilla ja gluteenittomilla jauhoilla.

Suolainen täyte

Levitä piirakkapohjalle 150 g kinkkusuikaleita, 1 suikaloitu paprika ja 1–2 rkl silputtua oreganoa tai basilikaa. Murustele päälle halutessasi hiukan sinihomejuustoa.

Sekoita kermaviilipurkilliseen 2 munaa, 1 tl paprikajauhetta, ripaus suolaa ja pippuria sekä 1–2 dl juustoraastetta. Levitä piirakkapohjalle ja nosta uuniin.

Makea täyte

Levitä piirakkapohjalle 2 dl omenasosetta. Viipaloi 1–2 omenaa ja levitä viipaleet soseen päälle. Ripottele omenaviipaleille 2 dl kaurahiutaleita, 1 dl sokeria ja 1 tl kanelia. Laita ainesten päälle vielä noin 50 g voita tai margariinia pieninä nokareina ja nosta piirakka uuniin.

Lue myös uudet ideat muusin maustamiseen!

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

  1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
  2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
  3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
  4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
  5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
  6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.