Yli jääneestä perunasoseesta saa monta herkkua jatkamalla tai jalostamalla.

Aloita tästä: perunamuusin perusohje

1. Liha-perunasoselaatikko

Ruskista noin 400 g jauhelihaa silputun sipulin kanssa. Mausta hyvin pippurilla, paprikajauheella, oreganolla ja suolalla. Voit käyttää edelliseltä aterialta ylijäänyttä jauhelihakastiketta. Jatka tarvittaessa vaikka kasviksilla.

Ohenna perunasosetta (noin 6 dl sosetta) maitotilkalla ja lisää sekaan 1–2 munaa. Lusikoi puolet soseesta voideltuun uunivuokaan. Levitä päälle jauhelihaseos ja sen päälle loput perunasoseesta. Ripottele pinnalle halutessasi hiukan juustoraastetta ja paista 225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes paistos on kuumentunut ja saanut pintaansa väriä.

Vinkki! Jauhelihan sijaan voit käyttää nakkeja, tonnikalaa tai savukalaa.

2. Paimenen paistos

Tämä syntyy silloinkin, kun lihakastiketta ja perunasosetta on jäänyt sen verran vähän, ettei siitä riitä toiselle aterialle sellaisenaan.

Sulata pussillinen pakastekasviksia (400 g) mikrossa tai kattilassa voin kanssa. Levitä kasvikset voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle noin 3 dl liha-, makkara-, kala- tai kasviskastiketta.

Sekoita perunasoseen (3 dl) joukkoon muna, ripaus muskottia ja pippuria sekä 1–2 dl juustoraastetta. Mausta tarvittaessa suolalla. Lusikoi sose vuokaan ja levitä vuoassa olevien ainesten kanneksi.

Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes paistos on kuumentunut ja pinta on saanut väriä.

3. Vähän parempi kalagratiini

Laita nahaton lohifilee (500 g) voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle ½ tl rouhittua mustapippuria ja suolaa sekä noin 180 g sulatettuja, valutettuja katkarapuja ja noin ½ dl tillisilppua.

Valmista vaalea kastike esimerkiksi jauheesta (4–6 annosta) ja kaada ainesten päälle vuokaan. Ripottele päälle noin 1 dl juustoraastetta. Laita vuoka 225 asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi.

Sekoita perunasoseen (4–5 dl) joukkoon muna, ripaus muskottia sekä hiukan juustoraastetta. Älä ohenna sosetta, sillä sen täytyy olla paksua.

Ota kalavuoka uunista ja pursota soseesta suurisuisella pursotinterällä varustetun pursottimen avulla isoja ruusukkeita ainesten päälle vuoan reunoille. Jatka kypsentämistä uunissa vielä noin 10 minuuttia, kunnes kala on kypsä ja ruusukkeet saaneet kauniisti väriä.

4. Makkarapiilo

Laita uunivuokaan 2 tomaattia viipaloituna. Levitä tomaateille juustoviipaleita (esimerkiksi mozzarellaa), silputtua basilikaa sekä hiukan pippuria.

Halkaise kaksi grillimakkaraa tai viipaloi 200 g lenkkimakkaraa juuston päälle. Sekoita perunasoseen (3 dl) joukkoon muna, 1 dl juustoraastetta, 2 rkl ketsuppia ja 2 tl sinappia. Peitä makkarat seoksella.

Kypsennä 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes paistoksen pinta on saanut väriä. Tarjoa kuumana esimerkiksi salaatin kanssa iltapalaksi.

Vinkki! Vaihda tomaatit noin 200 grammaan hapankaalia.

5. Perunarieskat

Sekoita perunamuusin (3 dl) joukkoon muna ja tarvittaessa hiukan suolaa. Lisää 1 dl ruis- tai ohrajauhoja, 2 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja sekä ½ tl leivinjauhetta. Tai käytä pelkästään 3 dl vehnäjauhoja. Sekoita nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa.

Nostele taikinasta tasakokoisia kokkareita leivinpaperoidulle pellille ja taputtele jauhotetuin käsin noin 1 cm paksuiksi rieskoiksi.

Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes rieskat alkavat saada väriä. Tarjoa kuumina.

6. Perunamuffinit

Voitele muffinipellin kolot hyvin. Sekoita 2 dl perunasosetta, 2 munaa, 1 dl maitoa tai vettä ja 2 rkl öljyä sekaisin kulhossa. Mausta kuivatulla oreganolla ja tarvittaessa suolalla.

Lisää seokseen 4 dl vehnäjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta. Sekoita nopeasti taikinaksi ja jaa muffinipellin koloihin. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes muffinit ovat saaneet väriä.

7. Perunaletut

Sekoita 5 dl perunasosetta, 2 munaa, ripaus pippuria ja suolaa sekä 3 dl vehnäjauhoja tasaiseksi taikinaksi. Paista ohukaispannulla rapeiksi letuiksi. Tarjoa puolukkahillon ja raastesalaatin kanssa sellaisenaan tai liharuuan lisäkkeenä.

8. Perunavohvelit

Sekoita kulhossa 5 dl perunasosetta, 3–4 dl maitoa, 2 munaa, 4–5 dl vehnäjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta sekä ½ dl öljyä tai sulatettua voita ja tarvittaessa hiukan suolaa. Nesteen ja jauhojen määrä riippuu soseen paksuudesta.

Paista taikinasta vohvelipannulla rapeita vohveleita. Tarjoa lisäkkeenä savukalaa, savulihaa tai paksua jauhelihakastiketta.

Vinkki! Mausta vohvelitaikina murennetulla sinihomejuustolla, silputulla pinaatilla tai savupororouheella.

9. Perunapiiraset

Sulata pakastettu ruistaikina ja kauli ohueksi levyksi. Leikkaa noin 6 x 6 cm:n kokoisiksi neliöiksi.

Sekoita perunasoseen (3 dl) joukkoon 150 g sulatettua pakastepinaattia, 1–2 dl raejuustoa, muna, suolaa, pippuria, ripaus muskottia sekä kuivattua basilikaa tai oreganoa. Laita pari teelusikallista joka neliölle, voitele taikinareunat ja taita kolmioiksi. Painele saumat tiukasti kiinni ja nosta leivinpaperoidulle pellille.

Voitele vedellä ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes piirasten pinta on saanut hiukan väriä.

10. Piirakkataikina suolaiselle tai makealle piirakalle

Paloittele 150 g margariinia tai voita kulhoon. Mittaa päälle 3 dl perunasosetta, 4 dl vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta ja nypi ainekset sekaisin. Lisää tarvittaessa hiukan jauhoja. Painele taikina jauhojen avulla voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija noin 25 cm).

Levitä haluamasi täyte piirakalle ja kypsennä 200 asteessa alatasolla noin 30 minuuttia kunne täyte on hyytynyt ja reunat saaneet väriä.

Vinkki! Vaihda osa jauhoista täysjyvävehnäjauhoihin. Onnistuu myös maidottomalla margariinilla ja gluteenittomilla jauhoilla.

Suolainen täyte

Levitä piirakkapohjalle 150 g kinkkusuikaleita, 1 suikaloitu paprika ja 1–2 rkl silputtua oreganoa tai basilikaa. Murustele päälle halutessasi hiukan sinihomejuustoa.

Sekoita kermaviilipurkilliseen 2 munaa, 1 tl paprikajauhetta, ripaus suolaa ja pippuria sekä 1–2 dl juustoraastetta. Levitä piirakkapohjalle ja nosta uuniin.

Makea täyte

Levitä piirakkapohjalle 2 dl omenasosetta. Viipaloi 1–2 omenaa ja levitä viipaleet soseen päälle. Ripottele omenaviipaleille 2 dl kaurahiutaleita, 1 dl sokeria ja 1 tl kanelia. Laita ainesten päälle vielä noin 50 g voita tai margariinia pieninä nokareina ja nosta piirakka uuniin.

Lue myös uudet ideat muusin maustamiseen!

Miltä maistuu hyönteisruoka ensikertalaisten suussa? Kodin Kuvalehden toimitus voitti ensipöyristyksensä ja kokeili uutta sirkkagranolaa.

Toimituksen pöydällä on kipollinen sirkkagranolaa:  herkullisen rapeiksi paahtuneita hiutaleita, kurpitsansiemeniä, isoja, pulleita sirkkoja siipineen ja koipineen.

Testissä on kotimaisen EntoCuben valmistama Samu Sirkkagranola, joka on tullut kauppoihin joulukuun alussa 2017. Markkinoilla on lisäksi ainakin Fazerin sirkkaleipää sekä Kultasuklaan sirkkasuklaata.

Sirkkojen ja muiden hyönteisten kasvattamista ruuaksi pidetään ekologisena ruoantuotannon vaihtoehtona. Hyönteiset ovat ravintoarvoltaan lähellä lihaa, mutta niiden kasvatus tuottaa vähemmän kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa vähemmän vettä kuin lihantuotanto. 

Kodin Kuvalehden toimituksen ensikertalaiset lähestyivät sirkkaruokaa varovasti.

Ennen

”Yök, ne näkyy siinä! Sirkkaleipää oli helpompi maistaa, kun siinä ötökät oli jauhettu näkymättömiin.”

”En pysty. En millään. Tässä menee raja. Miksi niiden pitää olla kokonaisia?”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Kokeilkoon lapseni aikanaan, mutta minä en pysty!”

”Miksi sirkkoja pitää sekoittaa nimenomaan mysliin ja leipään? Ja suklaaseen! Eihän niihin kuulu pekonikaan!”

”Miksi sirkkagranolan nimi on Samu? Kuka söisi ehdoin tahdoin Petteri Punakuono -poronkäristystä?”

”Onkohan hyönteisillä tunteet?”

Jälkeen

“Olin vähän pettynyt, ettei sirkka maistunut mitenkään.”

”Tämä maistuu mysliltä, pelkältä mysliltä. Vähän suolainen aromi.”

”Se ajatus rupesi ällöttämään, jos söisi granolaa maidon kanssa. Mitä jos sirkat kelluu maidon pinnalla?”

”Kynnys oli tosi korkea. Melkein kuin olisi poiminut lattialta kärpäsen ja pannut suuhun.”

”Yh, nyt suklaata perään.”

Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka viimeistään tekee joulun.

1. Valitse jauhoisia perunoita

Valitse perunalaatikkoon keskikokoisia jauhoisia perunoita. Pienet ovat työläitä kuoria kuumina, isot puolestaan hajoavat helposti keitinveteen, ennen kuin ovat sisältä riittävän kypsiä.

2. Älä suolaa keitinvettä

Älä lisää keitinveteen suolaa, jotta imeltyminen käynnistyy. 

3. Survo perunat kuumina

Survo perunat heti kuorimisen jälkeen ja lisää joukkoon kiehuvan kuumaa vettä. Kostea survos imeltyy helpommin, ja kiehuva neste estää paakkujen syntymistä. Jos haluat silkinsileää perunalaatikkoa, soseuta perunat sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Ripottele päälle jauhot vasta, kun sose on hieman jäähtynyt, jotta jauhot eivät ala kypsyä vaan imeltyminen käynnistyy saman tien.

4. Imellä uunissa

Imellä perunalaatikkoa uunissa, jolloin voit säädellä lämpötilaa. 50–60 astetta on sopiva lämpö. Liian kuuma lämpötila pysäyttää imeltymisen. Jos neljä tuntia imeltymistä ei tuo haluamaasi makeutta perunalaatikkoon, lisää tilkka siirappia tai jatka imeltämistä pari tuntia. Lisää maito perunasoseeseen kiehautettuna, niin perunalaatikko ei kuohu uunissa.

Vaihtelun vuoksi:

Vegaaninen perunalaatikko

Valmista  perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda voi maidottomaan rasiamargariiniin ja maito kaurapohjaiseen, kuumennusta kestävään kahvimaitoon, esimerkiksi Oatly iKaffeen.

Mausteinen perunalaatikko

Tee perunalaatikko tavalliseen tapaan, mutta vaihda siirappi muscovadosiirappiin ja lisää muskottipähkinän lisäksi ½ tl jauhettua inkivääriä, ½ tl kardemummaa ja ½ tl jauhettua neilikkaa.

Oikaistu gluteeniton perunalaatikko

Jätä perunalaatikosta pois vehnäjauhot ja vesi. Oikaise imeltämisvaihe lisäämällä perunoiden joukkoon siirappia tavallista reilummin, 3–4 rkl. Vähennä suolan määrä yhteen teelusikalliseen. Paista tavallisen perunalaatikon tapaan. 

6 annosta, 30 min + 6 t

  • 1 kg jauhoisia perunoita
  • vettä keittämiseen
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl vettä
  • 50 g voita
  • 4 dl täysmaitoa
  • 1½ tl suolaa
  • ½ tl muskottipähkinää
  • (2 rkl siirappia)
  1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa. Kuori perunat kuumina isoon 2 litran uunivuokaan. 
  2. Survo perunat haarukalla tai perunasurvimella. Lisää samalla desin verran kiehautettua vettä. Anna jäähtyä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi.
  3. Ripottele päälle jauhot ja survo ne soseen joukkoon. 
  4. Peitä vuoka foliolla ja nosta se 60-asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Tarkista maku. Jos sose ei maistu makealta, jatka imeltämistä vielä tunti tai pari.
  5. Sulata voi ja lisää soseeseen. Sekoita tasaiseksi. 
  6. Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita se soseeseen. Mausta suolalla ja muskotilla. Jos kaipaat lisää makeutta, lisää hieman siirappia. Paista 150-asteisessa uunissa 2 tuntia.
Riitta-Ahkku

Imelletty perunalaatikko on jouluklassikko – neljä keinoa, joilla onnistut varmasti!

Jos haluat pakastaa lastikot niin tee se ennen paistamista. Ota laatikot sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin ja sitten uuniin paistumaan sulaneena. Miun laatikkoon ei muskottipähkinä kuulu, kun sitä on jo lanttu- ja porkkanalaatikoissa. Perunalaatikon teko vaatii aikaa ja körsivällisyyttä, mutta palkitsee upealla maullaan.
Lue kommentti