Näillä ohjeilla valmistelet kesäjuhlat ilman stressiä.

1. Aloita juhlien suunnittelu ajoissa. Tee listoja ja aikataulu. Kirjaa ylös, kuinka monta vierasta tulee, mitä tarjotaan ja milloin ruuat valmistetaan. Kirjoita tehtävälistaan kaikki mieleesi tuleva: minne vieraiden päällysvaatteet, paljonko maljakoita tarvitaan, ovatko pöytäliinat kunnossa?

2. Tee hankintoja hiljalleen. Esimerkiksi kahvit, juomat, sokerit ja keksit voit ostaa vaikka kuukausi etukäteen. Kakkupohjat ja pullat voi leipoa pakastimeen.

3. Suunnittele tarjoilu, jonka voi lähes kokonaan valmistaa edellisenä päivänä tai aiemmin. Jos mahdollista, aseta ruuat tarjoiluvadeille jo edellisenä päivänä. Jätä juhlapäiväksi vain koristelu.

4. Mieti kylmäsäilytystä ajoissa. Retkeilytarvikekaupoista saatava kylmägeelimatto toimii hyvin tarjoiluvatien alustana. Kylmägeeliä on myös viinipullojen viilentämiseen tarkoitetuissa jäähdyttimissä.

5. Jos laitat ruuat tarjoiluvadeille juuri ennen vieraiden saapumista, pidä as-tioita vähän aikaa pakkasessa ja lado tarjottavat kylmille vadeille ja kulhoihin. Näin
lihat ja kalat säilyvät pidempään viileinä.

6. Älä arastele palkata apua. Päteviä apulaisia voit löytää esimerkiksi alan oppilaitoksista.

7. Jos palkkaat itsellesi tuntemattoman apulaisen, tapaa hänet ennen juhlia. Näin saat kuvan, mitä hän osaa. Avuton apulainen vain lisää stressiä.

8. Värvää joku keittiöön täyttämään tarjoiluastioita ja keittämään kahvia. Juhlissa isäntäväen paikka ei ole keittiössä.

9. Hanki pakastimeen hätävaraa, ettei ruoka lopu kokonaan. Esimerkiksi pienet cocktailpiirakat sulavat nopeasti.

10. Jos jokin menee pieleen, älä tee siitä numeroa. Silloin vieraatkaan eivät sitä huomaa!

Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

  1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
  2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
  3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
  4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
  5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
  6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.