Janssoninkiusauksella on monta tarinaa, mutta yksi selkeä ohje. Kun opettelet sen nyt, voit tarjota kiusausta niin yöruokana, pääruokana kuin lisukkeena.

4–6 annosta

1 kg kiinteitä perunoita

2 rasiaa (à 100 g) anjovisfileetä ja 1 fileerasian liemi

2 keltasipulia

4–5 dl kermaa

Lisäksi

voita tai margariinia vuoan voiteluun ja nokareiksi pinnalle

Kuori, suikaloi ja huuhtele perunat, painele kuivaksi talouspaperilla. Kuori ja silppua sipulit.

Laita puolet perunasuikaleista laidallisen, voidellun uunivuoan pohjalle. Levitä perunoiden päälle omiksi kerroksikseen silputtu sipuli ja anjovisfileet.

Lisää päällimmäiseksi loput perunasuikaleet.

Yhdistä anjovisliemi ja kerma ja valuta liemi perunoiden päälle niin, että ne juuri peittyvät.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa suunnilleen 45 minuuttia. Jos käytät kiertoilmauunia, lämmöksi riittää jo 175 astetta.

Lisää kermaa tarvittaessa paistamisen aikana. Jatka kuitenkin paistamista niin kauan, että perunat ovat kypsiä ja kiusauksen pinta on rapea ja ruskettunut. Kiusaus on valmis, kun kerma on muuttunut kastikemaiseksi.

Vinkki! Ruokaan ei kannata lisätä suolaa ennen kuin maistat valmista ateriaa, sillä anjovis ja liemi ovat jo suolaisia.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.