
Parasta on hitaasti kypsynyt ja pehmeän kermaiseksi hautunut riisipuuro.
Näillä vinkeillä valmistat riisipuuron niin, ettei se pala pohjaan. Ennen kuin aloitat, muista maltti! Riisipuuron keittelyssä ei oikoteitä eikä pikaversiota tunneta.
Näin keität täydellisen riisipuuron
1. Täysmaito tekee puurosta täyteläistä
Keitä riisipuuro mielellään täysmaitoon tai vähintään kevytmaitoon, jotta saat puurosta mahdollisimman täyteläistä. Rasvattomasta maidosta tehty puuro on harmaata, ja se myös palaa pohjaan herkemmin. Laktoositon maitojuoma on parempi valinta kuin vähälaktoosinen maito, joka kärähtää pohjaan herkästi.
2. Kattilalla on väliä
Valitse iso, paksupohjainen teräskattila tai pinnoitettu kattila. Puuron voi keittää myös haudekattilassa tai -padassa.
3. Kiehauta ensin vesi – muista myös voikikka!
Kiehauta kattilassa ensin pari desiä vettä, jotta maidon valkuaisaineet eivät heti alussa pala pohjaan. Hyvä kikka on myös laittaa kattilan pohjalle nokare voita sulamaan ennen veden lisäämistä. Voi voitelee kattilan pohjan eikä puuro pala kiinni niin helposti.
Kiehauta vesitilkka ja esilämmitä maito. Myös voinokare estää puuron pohjaan palamista.
4. Imeytä vesi riiseihin
Lisää riisit kiehuvaan veteen ja anna kiehua viitisen minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes vesi on kokonaan imeytynyt riiseihin. Lisää maito vasta sitten vähitellen pienissä erissä. Varmista, että puuro pysyy koko ajan kiehuvana – tässä auttaa maidon esilämmitys mikrossa.
5. Käytä puulastaa
Anna puuron kiehua hiljalleen 15 minuuttia koko ajan puulastalla pohjasta sekoittaen, ettei puuro pala pohjaan. Lasta osuu puuhaarukkaa ja vispilää paremmin kattilan pohjaan.
6. Hauduta kypsäksi
Peitä kattila kannella ja miedonna lämpöä. Anna hautua kypsäksi noin 45 minuuttia. Hämmennä välillä.
7. Mausta vasta kypsänä
Lisää suola kypsään puuroon ja sekoita. Puuron voi maustaa lisäksi voilla.
Vinkki! Jos puuro tuntuu palaneen pohjaan, älä raavi kattilan pohjaa. Kun puuro on valmis, siirrä se toiseen astiaan.
Kokeile makean vaniljaista riisipuuroa. Tässä ohje: