Lojuuko keittiössäsi vempeleitä, joita et ole aikoihin käyttänyt, salaattilingosta samppanjavispilään? Uudessa Keittiön turhakkeet -verkkosarjassa esittelemme turhakkeille uusia käyttötarkoituksia. Lisää listaan oma ideasi ja jaa!

Salaattilingon kolme käyttötapaa

1. Monitoimikulho

Salaattilingon säilytysosa toimii monitoimikulhona kuiva-aineiden sekoittamiseen tai vaikka salaatin tarjoiluunkin, jos tarjoiluastioita on niukalti.

2. Perunapesin

Multaiset perunat voi hyvin huuhdella ja kiepsautella salaattilingossa lavuaarin sijaan.

3. Pastaerotin

Spaghetti ja pasta paakkuuntuvat helposti, kun kaadat keitinveden pois. Kaada pasta keittämisen jälkeen salaattilinkoon, lorauta öljyä joukkoon ja pyöräytä! Ei tule könttiä.

Mihin muuhun salaattilinkoa voisi käyttää? Kerro ideasi!

 

Salaatin ei ole tarkoitus uida kastikkeessa. Pieni tilkka riittää.

Kastike kannattaa valita salaattilajikkeen mukaan: miedoille raikas ja kevyempi, voimakkaille tuhdimpi seuralainen.

Perussalaattikastike on ranskalainen öljy-viinietikkakastike eli vinegrette. Se maustetaan pippureilla, yrteillä, sinapilla, sinihomejuustolla, sitruunalla tai anjoviksella. Öljy, viinietikka ja balsamico voivat olla maustettuja tai maustamattomia. Kastikkeeseen laitetaan yleensä yksi osa viinietikkaa ja kolme osaa oliiviöljyä. Vinegretti sopii kasvissalaateille ja raasteille, mutta myös liha- ja kalasalaateille.

Valkoinen balsamico, balsamicosiirappi tai sitruunamehu riittävät maun antajaksi vihersalaatille.

Mausteöljyjä on helppo tehdä itse. Sekoita desilitraan rypsiöljyä nippu hienonnettua yrttiä, kuten persiljaa tai timjamia. Lisää vähän sitruunamehua, puoli teelusikallista suolaa tai hunajaa ja ripaus suolaa. Sekoitus sopii sekä salaateille että dipiksi leivälle.

Sokeri ja suola viimeistelevät lähes kaikki salaattikastikkeet. Sokeri pyöristää makua, suola syventää sitä.

Majoneesi-, jugurtti- ja kermaviilipohjaiset kastikkeet sopivat pastasalaateille, joissa on kasviksia tai lihaa. Erityisen hyvin jugurttipohjaiset kastikkeet täydentävät itämaisia salaatteja. Lisää makua voi tuoda yrteillä, piparjuurella tai tilkalla sitruunamehua.

Maitopohjaiset kastikkeet raikastavat myös kalasalaatteja, joissa on mukana vihersalaattia.

Sokeri ja suola viimeistelevät lähes kaikki salaattikastikkeet. Sokeri pyöristää makua, suola syventää sitä.

Kuivakakut eli kahvikakut ovat taas trendikkäitä tarjottavia. Hurmaa perinteisellä tiikerikakulla tai kokeile punajuurella meheytettyä suklaakakkua. Näin onnistut:

  • Jätä kakkuvuokaan kolmannes kohoamisvaraa.
  • Jauhota kakkuvuoka korppujauhojen sijaan karkeilla vehnäjauhoilla, kaurahiutaleilla, leseillä tai pähkinärouheella.
  • Paista kakku uunin alatasolla. Kakku ehtii kohota ennen kuin pinta kuorrettuu.
  • Kumoa kakku vasta hieman jäähtyneenä.
  • Kahvikakut säilyvät yleensä hyvin, ja monessa tapauksessa kakun maku vain paranee maustuessaan.
  • Tarvittaessa kuivakakun voi myös pakastaa. Käytä suojana tuorekelmua ja foliota. Sulata kakku jääkaapissa.
  • Mausta kakkutaikinaa halutessasi pähkinöillä, marjoilla, hedelmäsoseilla. kardemummalla tai raparperilla.
  • Voit tehdä taikinasta myös tiikerikakun. Ota 1/3 osa taikinaa ja värjää se mustikalla tai 1-2 ruokalusikallisella kaakaojauhetta.
  • Kuorrute tekee kuivakakusta juhlapöydän katseenvangitsijan.
  • Taikinasta voi leipoa myös muffineita.