Alun perin väärin lainattuja sanoja on vaikea muuttaa. Sympaattiselta kuulostava muffinssi on vakiintunut osaksi puhekieltä, vaikka Kielitoimiston mukaan meidän pitäisi puhua muffineista.

Lapsuudessani 1980-luvulla muffinssit olivat suurta herkkua. Taikina oli helppo sekoittaa, ja joukkoon kelpasivat pakastemustikat ja suklaalevystä murretut palat. Ohuessa paperivuoassa taikina levisi, eikä olisi tullut mieleenkään laittaa leivoksen päälle koristeita.

Muffinsi 64 700 hakutulosta Googlessa

Seuraavalla vuosikymmenellä leivontaohjeet alkoivat puhua muffineista, mutta arkikielessä s pysyi. Hetken jopa epäilimme, että muffini olisi hassu lainasana. Asia on kuitenkin päinvastoin.

Muffinssi 168 000 hakutulosta

Kielitoimisto suosittelee muotoa muffini, koska lainasanan taustalla oleva englannin kielen muffins on monikollinen. Niinpä muffinssit on sanana kaksinkertainen monikko.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muffinsseista puhumista Kielitoimisto ei kiellä, joten ehkä voimme sallia jatkossakin myös kotoisemman nimityksen, jos se sopii paremmin omaan suuhun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muffini 639 000 hakutulosta

Mutta mitä eroa onkaan muffinilla ja kuppikakulla? Kielitoimistossa on tähänkin selkeä vastaus: kuppikakku on muffinivuoassa valmistettu leivonnainen, jonka pinta on kuorrutettu ja usein myös koristeltu.

Kysely

Kumpaa sanaa käytät?

Muffinssi
Muffinssi
93.9%
Muffini
Muffini
6.0%
Ääniä yhteensä: 33
FloridaFinn

Arja - Kodin Kuvalehti kirjoitti:
Hei Kotileipuri, todellakin, muffinssi tuntuu jotenkin luontevammalta sanoa, minustakin!

Ja kiitos viestistäsi sinulle, FloridaFinn! Hauska kuulla, että sielläpäin muffineja syödäänkin aamulla. Makeitako nekin kuitenkin ovat, etteivät suolaisia?

Olen nähnyt ihan viime aikoina suolaisiakin reseptejä, mutta en missään vielä tarjolla...

FloridaFinn

Vielä lisäyksenä: Muffinit mielletään täällä aamupalaksi, eikä niitä leipomisen jälkeen koristella. Kuppikakut ovat aina jälkiruokaa ja niitä somistellaan mielin määrin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla