Tiesitkö, että mikroa ei ole pakko jynssätä, jotta töhnät saa haihtumaan?

Kodin Kuvalehden ruokakuvauksissa ollut ysiluokkalainen tet-harjoittelija Antton kertoi mikron putsaukseen laittamattoman vinkin.

Lämmitä vedellä täytettyä laakeaa kulhoa mikrossa seitsemän minuuttia. Vesihöyry pehmittää pinttyneet tahrat, ja ne voi vain pyyhkäistä pois.

Kannattaa kokeilla!

Vinkki on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 22/2016.

Kasvisgalette on parhaimmillaan juuri uunista nostettuna.

Kasvispiirakka viedään nyt käsistä – erityisesti jos se on gluteeniton ja vegaaninen! Leivo lehtikaali-palsternakkagalette joulumyyjäisiin tai paloittele glögin seuraksi.

Rapeapohjaista ja täytteiltään mehevää piirakka ei voi vastustaa. Juuri sellainen on lehtikaali-palsternakkagalette.

Galette paistetaan uunipellillä ja lopputuloksena on rouhea ulkonäkö ja rapea pohja.

Helppokin galette on, sillä taikinan voi tehdä hyvissä ajoin jääkaappiin. Galette ei piirakkavuokaa tarvitse, koska taikina painellaan suoraan leivinpaperin päälle uunipellille. Sen ansiosta myös pohjasta tulee juuri ihanan rapea.

Jos haluat, voit tehdä yhden ison piiraan sijaan pieniä galetteja. Kummin vain, piirakka valmistuu, kun lisäät täytteet pohjalle ja käännät reunat täytteen päälle.

Lehtikaali-palsternakkagalette on sekä vegaaninen että gluteeniton. Maidoton tuorejuusto liimaa kasvikset kohdilleen ja täyte pysyy kasassa.

Paloittele vasta jääkaappikylmänä

Kasvisgalette on parhaimmillaan suoraan uunista nostettuna, kun lehtikaalit ovat vielä rapeita ja palsternakat ihanasti paahtuneita. Piirakan voi myös jäähdyttää ja nostaa peitettynä jääkaappiin. Älä paloittele piirasta vielä, sillä palojen reunat usein käpristyvät jäähtyessään.

Sujauta myyjäisissä pussiin pari kylmäkallea ja nosta piirakanpalat niiden päälle.

Pilko ja pakkaa piirakka vasta jääkaappikylmänä. Piirakanpalat pysyvät myyjäisissä kylminä, kun sujautat pari kylmäkallea pussiin ja nostat palat niiden päälle.

Lehtikaali-palsternakkagaleten tarkan ohjeen löydät KK:n reseptihausta:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Lehtikaali-palsternakkagalette
Resepti
Lehtikaali-palsternakkagalette

Vinkki! Jos et halua tehdä piirakasta gluteenitonta, voit käyttää tavallisia vehnäjauhoja. Maidottoman margariinin voi korvata voilla ja tuorejuustoksi käy myös muu kuin vegaaninen. Halutessasi voit voidella taikinan reunat vatkatulla kananmunalla.

Voit myös oikoa ja käyttää valmistaikinaa.

Muhkeissa viiksissä on askartelemista, mutta muottia et lakupukkeihin tarvitse.

Huomio lakritsin ystävä, tässä on pipari sinun makuusi!

Joulutortut ovat saaneet tänä vuonna sisäänsä niin vihreitä kuulia kuin suklaakonvehteja. Seuraavaksi uudistusvuorossa ovat piparit!

Perinteinen piparitaikina maustetaan lakritsijauheella ja kuorrutus salmiakilla. Tuloksena on vienon hienostunut lakumaku. Tujumman lakritsin ystävä tietysti tuplaa jauheen määrän.

Lakupukit kavahtavat muitakin perinteitä. Ne nimittäin tehdään ilman muottia ja hahmot saavat olla juuri sen näköisiä kuin itse haluat.

Tässä yksi tapa muotoilla pukki:

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä noin 3 mm paksuksi levyksi. Leikkaa terävällä veitsellä yläosastaan kapenevia kolmioita. Kolmiot saavat olla noin 5–8 cm korkeita ja keskenään erikokoisia. Jätä taikinaa myös koristeluun.

Nosta kolmiot leivinpaperille ja taivuta ylin kärki hiukan kaarevaksi. Pyöritä jäljellä olevasta taikinasta hattujen kärkiin pallot.

Käytä viiksien muotoiluun vaikkapa pumpulipuikkoa.

Leivo kapeaa, ohutta tankoa, jonka paloista saat hatunreunuksia ja viiksiä. Käytä viiksien muotoiluun vaikkapa pumpulipuikkoa. Paina pukeille puutikulla silmät ja piirrä parta.

Lakupukkien tarkan ohjeen löydät KK:n reseptihausta:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Lakupukit
Resepti
Lakupukit