Haluaisitko syödä sekä hyvin että halvalla? Tässä 32 vinkkiä, joilla puolitat ruokalaskusi ja kokkaat entistä helpommin parempaa ruokaa.

1. Äänestä jaloillasi ja kilpailuta kauppoja.

Vertaa varsinkin sitä, mitä käytät paljon. Missä maito tai leipä on kaikkein edullisinta?

2. Nyhjää tyhjästä.

Päätä, että keksit ruokaa kaapissasi olevista aineksista ilman mitään lisähankintoja.

3. Ota kauppalappu mukaan.

Älä osta ohi listan, vaikka mieli tekisi.

4. Tutki lehtiä.

Tartu päivän tarjouksiin. Tai mitäpä jos kerrankin leikkaisit talteen kaikki etukupongit?

5. Arvioi tarjouksia kriittisesti.

Tarjoustuote ei ole aina edullisin vaihtoehto. Naudan paistijauheliha voi olla tarjouksessa, mutta kilohinnaltaan edullisempi sikanautakin saattaisi sopia suunnittelemaasi ruokaan.

6. Käy kaupassa vain kaksi kertaa viikossa.

7. Vältä heräteostoksia.

Yhden euron heräteostos kolme kertaa viikossa maksaa vuodessa 156 euroa.

8. Ota töihin välillä omat eväät.

Ruokala-lounaat ovat monipuolisia, mutta hinnat nousevat joka vuosi.

9. Pakasta, pakasta, pakasta!

Keittoja, lihapullia ja laatikoita kannattaa todella tehdä kerralla enemmän.

10. Varaa päivääsi kokkauksen kolmevarttinen.

Itse tekemällä säästät, sillä einesannosten hinta on usein suurempi kuin omatekoisten.

11. Raasta itse.

Valmiin Edam-raasteen kilohinta on tuplasti suurempi kuin saman juuston palana. Mieti siis, mitä todella tarvitset valmiina. Osaat raastaa.

12. Käytä omaa kauppakassia.

Viisi muovikassia viikossa maksaa 39 euroa vuodessa.

13. Paista pullaa.

Ja pakasta. Niin sinulla on aina vierasvara ja herkkupala käden ulottuvilla.

14. Käytä uudestaan.

Jos ostat kaupan muovikasseja, käytä niitä myöhemmin esimerkiksi roskapusseina.

15. Syö pienempiä annoksia hitaasti nautiskellen.

Terveytesikin kiittää, ja olet virkeämpi.

16. Järjestäkää naapurien tai ystävien kanssa ruokatalkoot.

Sinä teet ruokaa tänään, naapuri puolestaan kokkaa huomenna.

17. Haistele ja maistele.

Viimeinen myyntipäivä ei ole viimeinen käyttöpäivä. Esimerkiksi rahka ei vanhene kovin helposti.

18. Suosi kausituotteita ja ideoi niistä.

Appelsiinit ovat edullisimmillaan joulun alla, omenat alkusyksystä.

19. Ole nokkela.

Kaurapuurosta saat hiivalla, jauhoilla ja maidolla jatkettuna sämpylätaikinan. Eilispäivän lisäkeriisit voit muuttaa kermavaahdon ja nahistuneiden sitrushedelmien kanssa klassiseksi jälkiruuaksi, appelsiiniriisiksi. Perunankuoret voit öljytä ja paahtaa uunissa rapeiksi sipseiksi, keitetyistä kalanruodoista jatkat kerman ja valkoviinitilkan kanssa kastikkeen.

20. Kasvata yrttejä ikkunalaudalla.

21. Puolita ja pienennä.

Vähemmän riittää enempään. Puolita kirsikka-tomaatit, rypäleet ja ananaspalat. Leikkaa pitkopullasta ja leivästä tavallista ohuempia siivuja, ja lohko piirakka entistä useampaan palaan.

22. Tee ateria-aikataulu.

Älä kulje jääkaapilla napsimassa milloin mitäkin. Ruokaa ja energiaakin säästyy, kun kaapin ovi pysyy aterioiden välissä kiinni.

23. Laske, mitä päivittäiset kalorisi maksavat.

Täytätkö energiatarpeesi kalliilla mutta tyhjillä kaloreilla?

24. Karsi kalleimmista aineksista.

Kokkaatko keittokirjoista? Tuplaa halvempien täytteiden tai höysteiden määrä ja karsi kalliimmat puoleen. Valitse esimerkiksi vokkiin hieman enemmän nuudeleita ja pakastekasviksia, mutta vähän vähemmän naudanlihaa.

25. Ketjuta viikon ruokalista.

Suunnittele ateriat ennakkoon ja hyödynnä ruuanlaitossa aina eilisen tähteitä.

26. Tarkista säilykkeen tai eineksen valmistaja ja vertaa hintaa.

Valmistaja voi nimittäin olla sama, mutta brändi ja hinta eri.

27. Pidä leipää jääkaapissa.

Kun tuoreen leivän pehmeys alkaa hävitä, siirrä leipä jääkaapin alalokeroon. Siellä leipä säilyy homehtumatta hieman pidempään.

28. Salli herkuttelupäivä vain kerran viikossa.

Ai niin, pakasteessahan on kanelipullaa! Eipä tarvitse käydä kaupassa.

29. Kevätsiivoa pakastin.

Voit iloisesti yllättyä siitä, mitä kaikkea tulikaan syksyllä säilöttyä.

30. Pidä erilaisia päiviä.

Joka päivän ei tarvitse olla pihvipäivä. Puurot ovat hyvää ja huokeaa arkiruokaa.

31. Nosta yksinkertaisuus kunniaan.

Parilla raaka-aineella pärjäät pitkälle: kanaa ja riisiä, sillä selvä.

32. Hyödynnä kananmunia.

Muna pelastaa ”ei mitään syötävää”-syndroomalta. Harva näin halpa raaka-aine taipuu yhtä monipuolisesti ruuanlaittoon. Munakas on lisäksi täyttävä ateria.

Lue myös:

14 tapaa säästää asumiskuluista

Varhaisperunoista syntyy makoisin salaatti, mutta onnistuu ihan normipotuistakin.
Varhaisperunoista syntyy makoisin salaatti, mutta onnistuu ihan normipotuistakin.

Ronskeiksi paloiksi jätetyt perunat, juuri paahdettu pekoni ja pestosta tutut maut ovat vastustamattomia yhdessä. Tämä perunasalaatti on ehdoton hitti vappuna, juhlien noutopöydässä ja keväisenä iltapalana.

Rakastan perunasalaatteja: perinteistä perunan, suolakurkun, omenan ja majoneesin yhdistelmää sekä raikasta kevätsipulin, tillin, savulohen ja perunan liittoa. Mutta suurimman nautinnon tuo pekonilla ryyditetty pestoperunasalaatti.

Perinteinen pesto on perheemme arkisuosikki: syömme monitoimikoneella hienonnettua kastiketta yleensä spagetin kanssa tai dippaamme siihen leipää. Perunasalaattiin pesto eksyi vahingossa.

Sekoita ja nauti, pesto ei aina tarvitse monitoimikonetta

Olin jälleen kerran työntänyt monitoimikoneeseen nipun basilikaa, parmesaanilohkoja, pinjansiemeniä ja oliiviöljyä. Valmistauduin surauttamaan seoksen hienoksi, mutta sitten keksin. Miksi ihmeessä yhdistelmästä täytyisi aina tehdä kastike? Voisihan raaka-aineet jättää rouheiksi ja vain sekoittaa keskenään.

Seos oli herkullista. Oli varhaisperunoiden aika, joten spagetti lymyili kaapin perällä. Keitin siis perunat, pilkoin niitä hieman ja lisäsin seokseen lämpiminä. Lopputulos oli mahtava. Tein uusintaversion heti seuraavana päivänä ja ruskistin joukkoon pekonia. Salaatti oli vieläkin parempaa. Söimme kulhollisen sellaisenaan, mitään lisukkeita täyttävä salaatti ei kaivannut.

Anna perunan imeä kunnolla yrttiöljyn makua

Perunasalaatti on yhä suosikkimme, ja ohje on hieman jalostunut vuosien aikana. Nyt teen yrttiöljyn erikseen ja annan perunoiden muhia siinä hetken. En pilko perunoita vaan mäsäytän kuuman perunan rakenteen rikki leikkuulaudalla. Näin perunat maistuvat mielestäni parhailta. Perunat kuorin vain, jos kuori tuntuu poikkeuksellisen paksulta.

Salaatti on parasta tuoreena vielä hieman lämpimänä. Salaatti maistuu hyvältä myös jääkaappikylmänä, joten se sopii mainiosti retkievääksi.

Tässä myös muut perunasalaattisuosikit:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Itse tehty perunasalaatti
Nelliina
Itse tehty perunasalaatti
Artikkeli jatkuu alapuolella
Parsa-perunasalaatti
Resepti
Parsa-perunasalaatti

Kirkas peruna-pekonisalaatti

4–6 annosta, 40 min

  • 600–800 g perunoita
  • 50 g pinjansiemeniä
  • 1 pkt (140 g) pekonia
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 ruukku basilikaa
  • 100 g parmesaania
  1. Pese perunat ja laita kiehumaan veteen.
  2. Paahda kuivalla pannulla pinjansiemeniä ja siirrä lautaselle jäähtymään.
  3. Lisää pekonit kylmälle pannulle ja anna ruskistua. Nosta paistunut pekoni talouspaperin päälle, ja anna ylimääräisen rasvan imeytyä paperiin. Leikkaa rapea pekoni saksilla pieniksi paloiksi.
  4. Raasta parmesaani.
  5. Tee perunoiden marinadi. Lorauta reilusti oliiviöljyä kulhon pohjalle. Öljy saa maistua salaatissa, joten käytä sellaista, josta pidät.
  6. Hienonna joukkoon ruukullinen tuoretta basilikaa. Myös rucola, lehtipersilja ja korianteri käyvät hyvin.
  7. Siirrä kypsät perunat leikkuulaudalle ja kuori tarvittaessa. Paina perunaa haarukalla, jotta se rikkoutuu. Palat saavat jäädä isoiksi. Laita vielä lämpimät perunapalat yrttiöljyn joukkoon, jotta kastike imeytyy perunaan kunnolla.
  8. Lisää pinjansiemenet, parmesaaniraaste ja hienonnettu pekoni. Nostele ainekset käsin sekaisin. Koristele basilikalla ja rucolalla. Tarjoa sellaisenaan tai grilliruuan lisukkeena.
Dukkahissa pyöritetty lohi saa arkiruuan maistumaan juhlalta. Tee mausteseos itse tai käytä valmista.
Dukkahissa pyöritetty lohi saa arkiruuan maistumaan juhlalta. Tee mausteseos itse tai käytä valmista.

Meri-Tuuli ja Pipsa saivat kotikokkaajat rakastumaan pähkinäiseen mausteseokseen. Dukkah antaa lohelle ihanan rapean pinnan ja runsaasti makua. Tässä hittilohen resepti ja Meri-Tuulin muut dukkah-vinkit.

”Otetaan jotain tavallista ja jopa ylenkatsottua. Tuodaan siihen uusi idea ja kas, tavallinen on noussut uudelle tasolle!”

Näin kuvailee Meri-Tuuli Väntsi hitiksi noussutta dukkah-lohta. Hittiresepti syntyi, kun Meri-Tuuli ja Pipsa Hurmerinta kokkasivat lohta Samassa liemessä -ohjelmassaan.

Sinkkumies halusi oppia valmistamaan helppoja arkiruokia, joissa olisi jokin ravintoloista tuttu juju. Ja niin lohifile leikattiin annospaloiksi. Palat pyöriteltiin dukkah-mausteseoksessa ja paistettiin nopeasti kuumalla pannulla. Mies rakastui reseptiin heti, samoin ohjelman katsojat.

Dukkah nostaa arkisen lohen aivan uudelle tasolle.

”Saimme lohijakson jälkeen hurjan paljon kyselyjä, mistä dukkahia voisi ostaa. Dukkahia oli ollut saatavilla vain muutamista paikoista, ja hetkellisesti maustetta ei ollut mahdollista ostaa muualta kuin Stockan Herkusta. Muut marketit eivät saaneet sitä, koska Stocka oli herännyt menekkiin heti ohjelman jälkeen ja ostanut koko maahantuojan varaston tyhjäksi”, Meri-Tuuli kertoo.

Kuuma pannu takaa rapean pinnan

Lohen salaisuus on pähkinäisessä maussa, mutta myös helppoudessa. Ruoka onnistuu takuuvarmasti, jos vain osaa paistaa lohta tarpeeksi kuumalla pannulla.

”Jos kalan paistaa liian haalealla pannulla, se höyryttyy ja hauduttuu kypsäksi. Ruokaan saa paistopinnan ja mausteet heräävät henkiin vain, kun lieden laittaa täysille. Pannu vaihtoon, jos se ei kestä kuumuutta”, Meri-Tuuli vinkkaa.

Dukkah hurmasi heti

Meri-Tuulin maustemaailman dukkah mullisti 2000-luvun alussa. Sisustuskaupasta löytyneessä purkissa olivat juustokuminan, korianterinsiementen ja pähkinän maut täydellisessä balanssissa.

”Pähkinä sitoo maut seoksessa yhteen. Juustokumina ja korianterinsiemenet vaativat yleensä kypsennyksen, mutta tässä seoksessa maut toimivat myös kylminä”, Meri-Tuuli hehkuttaa.

Ihan ensimmäiseksi Meri-Tuuli ripotteli maustetta öljyn päälle ja dippasi siihen leipää. Sen jälkeen Meri-Tuuli on käyttänyt dukkahia marinadeissa, dipeissä ja koristeluissa.

”Dukkah on hurmaava ja erilainen mauste, jolla saa helposti uusia vivahteita arki- ja juhlakokkailuun”, Meri-Tuuli sanoo.

Meri-Tuuli kertoo blogissaan, kuinka monikäyttöistä maustetta voi tehdä itse. Hittilohen lisäksi Meri-Tuuli myös vinkkaa muita dukkah-herkkuja. Blogiin pääset tästä:

Dukkah-lohi

75 g puffattua amaranttia
3 rkl dukkah-mausteseosta
1 tl suolaa + lisää suolaa kalan pintaan
2 rkl sumakkia
4 lohifilettä ilman nahkaa
rypsiöljyä paistamiseen

  1. Sekoita amarantti, dukkah, 1 teelusikallinen suolaa ja sumakki lautasella.
  2. Lämmitä rypsiöljy paistinpannussa. Ripottele lohifileille suolaa ja pyörittele fileet mausteseoksessa kaikilta puolilta.
  3. Paista maustettuja fileitä kaksi kerrallaan kuumalla pannulla muutama minuutti per puoli. Lohi saa jäädä keskeltä hieman raa’aksi.

Lähde: Pipsa Hurmerinta, Meri-Tuuli Väntsi: Samassa liemessä (WSOY)