Haluaisitko syödä sekä hyvin että halvalla? Tässä 32 vinkkiä, joilla puolitat ruokalaskusi ja kokkaat entistä helpommin parempaa ruokaa.

1. Äänestä jaloillasi ja kilpailuta kauppoja.

Vertaa varsinkin sitä, mitä käytät paljon. Missä maito tai leipä on kaikkein edullisinta?

2. Nyhjää tyhjästä.

Päätä, että keksit ruokaa kaapissasi olevista aineksista ilman mitään lisähankintoja.

3. Ota kauppalappu mukaan.

Älä osta ohi listan, vaikka mieli tekisi.

4. Tutki lehtiä.

Tartu päivän tarjouksiin. Tai mitäpä jos kerrankin leikkaisit talteen kaikki etukupongit?

5. Arvioi tarjouksia kriittisesti.

Tarjoustuote ei ole aina edullisin vaihtoehto. Naudan paistijauheliha voi olla tarjouksessa, mutta kilohinnaltaan edullisempi sikanautakin saattaisi sopia suunnittelemaasi ruokaan.

6. Käy kaupassa vain kaksi kertaa viikossa.

7. Vältä heräteostoksia.

Yhden euron heräteostos kolme kertaa viikossa maksaa vuodessa 156 euroa.

8. Ota töihin välillä omat eväät.

Ruokala-lounaat ovat monipuolisia, mutta hinnat nousevat joka vuosi.

9. Pakasta, pakasta, pakasta!

Keittoja, lihapullia ja laatikoita kannattaa todella tehdä kerralla enemmän.

10. Varaa päivääsi kokkauksen kolmevarttinen.

Itse tekemällä säästät, sillä einesannosten hinta on usein suurempi kuin omatekoisten.

11. Raasta itse.

Valmiin Edam-raasteen kilohinta on tuplasti suurempi kuin saman juuston palana. Mieti siis, mitä todella tarvitset valmiina. Osaat raastaa.

12. Käytä omaa kauppakassia.

Viisi muovikassia viikossa maksaa 39 euroa vuodessa.

13. Paista pullaa.

Ja pakasta. Niin sinulla on aina vierasvara ja herkkupala käden ulottuvilla.

14. Käytä uudestaan.

Jos ostat kaupan muovikasseja, käytä niitä myöhemmin esimerkiksi roskapusseina.

15. Syö pienempiä annoksia hitaasti nautiskellen.

Terveytesikin kiittää, ja olet virkeämpi.

16. Järjestäkää naapurien tai ystävien kanssa ruokatalkoot.

Sinä teet ruokaa tänään, naapuri puolestaan kokkaa huomenna.

17. Haistele ja maistele.

Viimeinen myyntipäivä ei ole viimeinen käyttöpäivä. Esimerkiksi rahka ei vanhene kovin helposti.

18. Suosi kausituotteita ja ideoi niistä.

Appelsiinit ovat edullisimmillaan joulun alla, omenat alkusyksystä.

19. Ole nokkela.

Kaurapuurosta saat hiivalla, jauhoilla ja maidolla jatkettuna sämpylätaikinan. Eilispäivän lisäkeriisit voit muuttaa kermavaahdon ja nahistuneiden sitrushedelmien kanssa klassiseksi jälkiruuaksi, appelsiiniriisiksi. Perunankuoret voit öljytä ja paahtaa uunissa rapeiksi sipseiksi, keitetyistä kalanruodoista jatkat kerman ja valkoviinitilkan kanssa kastikkeen.

20. Kasvata yrttejä ikkunalaudalla.

21. Puolita ja pienennä.

Vähemmän riittää enempään. Puolita kirsikka-tomaatit, rypäleet ja ananaspalat. Leikkaa pitkopullasta ja leivästä tavallista ohuempia siivuja, ja lohko piirakka entistä useampaan palaan.

22. Tee ateria-aikataulu.

Älä kulje jääkaapilla napsimassa milloin mitäkin. Ruokaa ja energiaakin säästyy, kun kaapin ovi pysyy aterioiden välissä kiinni.

23. Laske, mitä päivittäiset kalorisi maksavat.

Täytätkö energiatarpeesi kalliilla mutta tyhjillä kaloreilla?

24. Karsi kalleimmista aineksista.

Kokkaatko keittokirjoista? Tuplaa halvempien täytteiden tai höysteiden määrä ja karsi kalliimmat puoleen. Valitse esimerkiksi vokkiin hieman enemmän nuudeleita ja pakastekasviksia, mutta vähän vähemmän naudanlihaa.

25. Ketjuta viikon ruokalista.

Suunnittele ateriat ennakkoon ja hyödynnä ruuanlaitossa aina eilisen tähteitä.

26. Tarkista säilykkeen tai eineksen valmistaja ja vertaa hintaa.

Valmistaja voi nimittäin olla sama, mutta brändi ja hinta eri.

27. Pidä leipää jääkaapissa.

Kun tuoreen leivän pehmeys alkaa hävitä, siirrä leipä jääkaapin alalokeroon. Siellä leipä säilyy homehtumatta hieman pidempään.

28. Salli herkuttelupäivä vain kerran viikossa.

Ai niin, pakasteessahan on kanelipullaa! Eipä tarvitse käydä kaupassa.

29. Kevätsiivoa pakastin.

Voit iloisesti yllättyä siitä, mitä kaikkea tulikaan syksyllä säilöttyä.

30. Pidä erilaisia päiviä.

Joka päivän ei tarvitse olla pihvipäivä. Puurot ovat hyvää ja huokeaa arkiruokaa.

31. Nosta yksinkertaisuus kunniaan.

Parilla raaka-aineella pärjäät pitkälle: kanaa ja riisiä, sillä selvä.

32. Hyödynnä kananmunia.

Muna pelastaa ”ei mitään syötävää”-syndroomalta. Harva näin halpa raaka-aine taipuu yhtä monipuolisesti ruuanlaittoon. Munakas on lisäksi täyttävä ateria.

Lue myös:

14 tapaa säästää asumiskuluista

Ihania muffineja voi tehdä ihan vain oman illan iloksi tai kestitä niillä aikuis- ja lapsivieraita.
Ihania muffineja voi tehdä ihan vain oman illan iloksi tai kestitä niillä aikuis- ja lapsivieraita.

Muhkeat mustikkamuffinit valmistuvat sukkelaan, sillä taikina vain sekoitetaan. Muffinit ovat ihania tuoreista marjoista, mutta onnistuvat erinomaisesti pakastetuistakin. Kardemumma antaa niihin mustikkapiirakan makua.

Maailman helpoimmat mustikkamuffinit ovat Kodin Kuvalehden suosituin mustikkaresepti. Eikä ihme! Muffinit onnistuvat aina ja valmistuvat pikapikaa – ja maistuvat meheviltä, mustikkaisilta mutta eivät äklömakeilta.

Ainekset vain sekoitetaan mahdollisimman nopeasti, taikina jaetaan vuokiin ja paistetaan. Ihanuutta lisää myös se, että taikinan ja täytteiden kanssa ei tarvitse olla turhantarkka. Muffinit rakastavat marjoja, hedelmiä, suklaata, pähkinöitä ja taikinan nesteeksi käyvät maito, kerma, piimä ja jugurtti. Voisulan voi korvata juoksevalla rasvavalmisteella ja jopa rypsiöljyllä, jolloin leipominen on vieläkin nopeampaa.

Muffinit kannattaa tehdä vasta sitten, kun vieraat ovat jo paikalla

Teen muffinit useimmiten pakastepuolukoista, joita meillä riittää appivanhempien poimimisinnon ansiosta yllin kyllin. Hienoimpaan marja-aikaan muffinit kannattaa tietysti tehdä tuoreista mustikoista, vadelmista ja puolukoista. Jos marjoja ei ole, voi marjat korvata tummasuklaarouheella. Taikinaa voi maustaa makunsa mukaan kardemummalla (erinomainen makupari mustikalle), sitruunankuorella ja kaakaojauheella.

Uunituoreissa muffineissa parasta on rapea pinta, joka katoaa nopeasti jo lyhyen säilytyksen jälkeen. Juuri siksi muffinit ovat erinomainen kahvipulla ja tarjottava lapsen kavereille. Muffinit valmistuvat ystävien kanssa jutellessa ja lasten leikkiessä. Muffinit tulevat myös yleensä syödyksi kerralla.

Ja jos jotain jää, marjainen muffini on herkullista aamukahvinkin kera. Ylimääräiset voi myös pakastaa huoletta.

2 vinkkiä: sekoita vain vähän ja jäähdytä ritilällä

Muffineja tehdessä tärkeintä on muistaa, että taikinaa ei sekoita liikaa, jotta se ei sitkisty ja menetä kuohkeuttaan. Siksi kuivat ja märät aineet sekoitetaan ensin erikseen. Marjat pyöräytetään joukkoon vasta aivan lopuksi, jotta ne eivät värjää taikinaa.

Taikina on melko paksua ja tahmeaa, joten sekoittaminen onnistuu parhaiten puuhaarukalla.  Taikinan saa annostelua paperivuokiin tai muffinipellille kätevästi kauhalla tai kahdella lusikalla.

Pinta saattaa pysyä rapeana, jos muffinit säilyttää paperipussissa.

Kun muffinit ovat paistuneet, siirrä ne ritilälle jäähtymään, jotta pohjan kosteus haihtuu.

Muffineita kannattaa säilyttää paperipussissa tai leivinpaperissa, jolloin ne pitävät rapean pintansa.

Tee suosikkimuffinit tällä reseptillä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Helpot mustikkamuffinit
Resepti
Helpot mustikkamuffinit
Parsakaali-paprikatäytteinen piirakka on täydellinen mökki-iltapala, koska sen voi valmistaa lounaalta jääneistä vihanneksista.
Parsakaali-paprikatäytteinen piirakka on täydellinen mökki-iltapala, koska sen voi valmistaa lounaalta jääneistä vihanneksista.

Galetteen on helppo rakastua, koska sen avulla pääsee eroon jääkaapin nökkösistä.

Pellille leivottu piirakka eli galette on vienyt kieleni. Syitä on neljä:

  1. Mökkioloissa galette on täydellinen, koska piirakkavuokaa ei tarvita. Kotonakin on kiva, kun ei tarvitse tiskata.
  2. Pohja paistuu uunipellillä varmasti kypsäksi, ja on rapeaa, maukasta, ja sen haluaa syödä viimeistä murua myöten.
  3. Täytteeksi kelpaavat kaikki jääkaapin jämänökköset, sekä suolaiset että makeat. Muna-kermaseoksia ei tarvita vaan nokare itselle mieluisaa juustoa riittää sidosaineeksi.
  4. Galette maistuu useimmiten myös kylmänä, joten se sopii piknikille (plus piirakkaa on helppo pitää kädessä taikinareunan ansiosta!) ja evääksi oloihin, joissa ruuan lämmittäminen on hankalaa.

Kiirehtiminen ei kannata – taikina tarvitsee hetken jääkaapissa

Galeten pohjataikina valmistuu nopeasti nyppimällä, mutta taikinan täytyy antaa levätä jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Jähmettyminen takaa kaulittavuuden ja rapeuden, joten tästä ei kannata luistaa. 

Taikina kaulitaan pyöreäksi levyksi. Keskelle laitetaan täytteet ja reunat taitellaan päälle rennosti.

Taikina kaulitaan leivinpaperin päällä pyöreähköksi levyksi. Leivinpaperi vetäistään uunipellille ja levyn keskelle laitetaan täytteet. Tämä on galeten paras osuus.

Piirakkaan voi laittaa ihan mitä aineksia jääkaapista löytyy. Esimerkiksi parsakaalia, paprikaa, juustoraasteita, tuorejuustoa ja yrttejä kuten kuvan piirakassa.

Erinomaisia täytteitä ovat myös ylijäämäperuna ohuina viipaleina, lohi, kinkku, makkarat (erityisen hyvää on mausteinen chorizo), kaikki juustot (mozzarella, vuohenjuusto, parmesaani, pecorino, feta), smetana, grillatut kasvikset, herkkusienet, oliivit, tomaatti, säilykemaissi...

Monta pientä tähdeainesta = herkullinen piirakka!

Täytteen sidosaineena toimii nokare tuorejuustoa tai muuta pehmeää juustoa. Juustoa voi halutessaan notkistaa yhdellä kananmunalla. Kerma-munaseosta galette ei kaipaa.

Makeaan piirakkaan sopivat pehmenneet luumut, aprikoosit, viikunat, omenat ja päärynät. Hedelmälohkojen sekaan kannattaa sekoittaa ½–1 dl sokeria, muuta täytteeseen ei tarvita. Makean galeten pohjataikinan voi maustaa teelusikallisella kanelia tai kardemummaa.

Rennosti vaan! Tämä piirakka näyttää aina hyvältä

Täytteestä ei kannata tehdä kovin kosteaa, koska muuten se valuu pellille – parin kolmen sentin kerros pysyy piirakan sisällä vielä hyvin. Sitä ei myöskään kannata levittää reunoille asti. Tyhjäksi jätetään parin sentin kaistale, jotta reunat saa käännettyä kunnolla täytteiden päälle.

6–8 palaa, 45 min + taikinan jähmettyminen 30 min

Pohja

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ tl suolaa
  • 100 g voita
  • ½–1 dl vettä

Täyte

  • 200 g parsakaalia
  • 1 punainen paprika
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1–2 kananmunaa (toinen piirakan reunojen voiteluun)
  • 1–2 dl juustoraastetta (esim. parmesaani ja mozzarella)
  • rucolaa/basilikaa/lehtipersiljaa silputtuna
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • ripaus suolaa
  1. Nypi pehmennyt voi ja kuivat ainekset sekaisin käsin, lisää vesi ja vaivaa taikina tasaiseksi. Muotoile taikinasta pallo ja kääri se tuorekelmuun. Anna taikinan kiinteyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  3. Pilko parsakaali ja paprika. Sekoita tuorejuuston joukkoon kananmuna, juustoraaste ja mausteet.
  4. Kauli taikina leivinpaperin päällä pyöreäksi levyksi (halkaisija noin 35 cm). Vetäise leivinpaperi uunipellille.
  5. Lisää pohjan keskelle parsakaali ja paprika ja päälle juustoseos. Älä täytä reunoihin saakka vaan jätä pari kolme senttiä vajaaksi.
  6. Käännä taikinan reunat täytteen päälle ja voitele kananmunalla.
  7. Paista uunin alatasolla noin 30–40 minuuttia niin, että kuori on kauniin värinen ja täyte kypsynyt.