Haluaisitko syödä sekä hyvin että halvalla? Tässä 32 vinkkiä, joilla puolitat ruokalaskusi ja kokkaat entistä helpommin parempaa ruokaa.

1. Äänestä jaloillasi ja kilpailuta kauppoja.

Vertaa varsinkin sitä, mitä käytät paljon. Missä maito tai leipä on kaikkein edullisinta?

2. Nyhjää tyhjästä.

Päätä, että keksit ruokaa kaapissasi olevista aineksista ilman mitään lisähankintoja.

3. Ota kauppalappu mukaan.

Älä osta ohi listan, vaikka mieli tekisi.

4. Tutki lehtiä.

Tartu päivän tarjouksiin. Tai mitäpä jos kerrankin leikkaisit talteen kaikki etukupongit?

5. Arvioi tarjouksia kriittisesti.

Tarjoustuote ei ole aina edullisin vaihtoehto. Naudan paistijauheliha voi olla tarjouksessa, mutta kilohinnaltaan edullisempi sikanautakin saattaisi sopia suunnittelemaasi ruokaan.

6. Käy kaupassa vain kaksi kertaa viikossa.

7. Vältä heräteostoksia.

Yhden euron heräteostos kolme kertaa viikossa maksaa vuodessa 156 euroa.

8. Ota töihin välillä omat eväät.

Ruokala-lounaat ovat monipuolisia, mutta hinnat nousevat joka vuosi.

9. Pakasta, pakasta, pakasta!

Keittoja, lihapullia ja laatikoita kannattaa todella tehdä kerralla enemmän.

10. Varaa päivääsi kokkauksen kolmevarttinen.

Itse tekemällä säästät, sillä einesannosten hinta on usein suurempi kuin omatekoisten.

11. Raasta itse.

Valmiin Edam-raasteen kilohinta on tuplasti suurempi kuin saman juuston palana. Mieti siis, mitä todella tarvitset valmiina. Osaat raastaa.

12. Käytä omaa kauppakassia.

Viisi muovikassia viikossa maksaa 39 euroa vuodessa.

13. Paista pullaa.

Ja pakasta. Niin sinulla on aina vierasvara ja herkkupala käden ulottuvilla.

14. Käytä uudestaan.

Jos ostat kaupan muovikasseja, käytä niitä myöhemmin esimerkiksi roskapusseina.

15. Syö pienempiä annoksia hitaasti nautiskellen.

Terveytesikin kiittää, ja olet virkeämpi.

16. Järjestäkää naapurien tai ystävien kanssa ruokatalkoot.

Sinä teet ruokaa tänään, naapuri puolestaan kokkaa huomenna.

17. Haistele ja maistele.

Viimeinen myyntipäivä ei ole viimeinen käyttöpäivä. Esimerkiksi rahka ei vanhene kovin helposti.

18. Suosi kausituotteita ja ideoi niistä.

Appelsiinit ovat edullisimmillaan joulun alla, omenat alkusyksystä.

19. Ole nokkela.

Kaurapuurosta saat hiivalla, jauhoilla ja maidolla jatkettuna sämpylätaikinan. Eilispäivän lisäkeriisit voit muuttaa kermavaahdon ja nahistuneiden sitrushedelmien kanssa klassiseksi jälkiruuaksi, appelsiiniriisiksi. Perunankuoret voit öljytä ja paahtaa uunissa rapeiksi sipseiksi, keitetyistä kalanruodoista jatkat kerman ja valkoviinitilkan kanssa kastikkeen.

20. Kasvata yrttejä ikkunalaudalla.

21. Puolita ja pienennä.

Vähemmän riittää enempään. Puolita kirsikka-tomaatit, rypäleet ja ananaspalat. Leikkaa pitkopullasta ja leivästä tavallista ohuempia siivuja, ja lohko piirakka entistä useampaan palaan.

22. Tee ateria-aikataulu.

Älä kulje jääkaapilla napsimassa milloin mitäkin. Ruokaa ja energiaakin säästyy, kun kaapin ovi pysyy aterioiden välissä kiinni.

23. Laske, mitä päivittäiset kalorisi maksavat.

Täytätkö energiatarpeesi kalliilla mutta tyhjillä kaloreilla?

24. Karsi kalleimmista aineksista.

Kokkaatko keittokirjoista? Tuplaa halvempien täytteiden tai höysteiden määrä ja karsi kalliimmat puoleen. Valitse esimerkiksi vokkiin hieman enemmän nuudeleita ja pakastekasviksia, mutta vähän vähemmän naudanlihaa.

25. Ketjuta viikon ruokalista.

Suunnittele ateriat ennakkoon ja hyödynnä ruuanlaitossa aina eilisen tähteitä.

26. Tarkista säilykkeen tai eineksen valmistaja ja vertaa hintaa.

Valmistaja voi nimittäin olla sama, mutta brändi ja hinta eri.

27. Pidä leipää jääkaapissa.

Kun tuoreen leivän pehmeys alkaa hävitä, siirrä leipä jääkaapin alalokeroon. Siellä leipä säilyy homehtumatta hieman pidempään.

28. Salli herkuttelupäivä vain kerran viikossa.

Ai niin, pakasteessahan on kanelipullaa! Eipä tarvitse käydä kaupassa.

29. Kevätsiivoa pakastin.

Voit iloisesti yllättyä siitä, mitä kaikkea tulikaan syksyllä säilöttyä.

30. Pidä erilaisia päiviä.

Joka päivän ei tarvitse olla pihvipäivä. Puurot ovat hyvää ja huokeaa arkiruokaa.

31. Nosta yksinkertaisuus kunniaan.

Parilla raaka-aineella pärjäät pitkälle: kanaa ja riisiä, sillä selvä.

32. Hyödynnä kananmunia.

Muna pelastaa ”ei mitään syötävää”-syndroomalta. Harva näin halpa raaka-aine taipuu yhtä monipuolisesti ruuanlaittoon. Munakas on lisäksi täyttävä ateria.

Lue myös:

14 tapaa säästää asumiskuluista

Tarjoa porovuohenjuustorullat näkkileivän päältä. Katso videolta, miten rullaus onnistuu kätevimmin.

Poro-vuohenjuustorullat

12 annosta | 15 min + 1 vrk pakastaminen

Ainekset:

  • 1 pkt (100 g) poron kylmäsavupaistia viipaleina (Pirkka)
  • 1 pkt (150 g) pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
  • 1 prk (120 g) smetanaa
  • ½ dl kuivattua marjasekoitusta (Biokia)
  • 2 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
  1. Levitä iso pala tuorekelmua työlaudalle. Asettele päälle poroviipaleet hieman limittäin 25 cm x 25 cm:n kokoiseksi levyksi.
  2. Lusikoi vuohenjuusto ja smetana kulhoon. Vatkaa ne sähkövatkaimella kuohkeaksi. Levitä seos nuolijalla poroviipaleiden päälle.
  3. Ripottele päälle kuivatut marjat ja hienonnettu rosmariini. Kääräise rullaksi kääretortun tapaan kelmua apuna käyttäen. Kääri rulla sitten kelmuun ja nosta leikkuulaudan päällä pakastimeen. Anna jäätyä mieluiten seuraavaan päivään.
  4. Anna pororullan sulaa kohmeiseksi puoli tuntia leikkuulaudalla. Leikkaa rulla reilun sentin viipaleiksi. Nostele palat vadille pienten saaristolaisnäkkärien päälle. Anna sulaa vielä vartti ennen tarjoilua.
  5. Tarjoa alkuruokien tai aperitiivin kanssa.

Vinkki! Aseta pororullat näkkärien päälle vasta vähän ennen tarjoilua, jotta näkkärit eivät pehmene. Voit tarjota rullat myös saaristolaisleipänappien päältä.

Ohut näkkileipä on mitä mainioin alusta joulun ihanimmille alkupaloille. Katso videolta, miten kätevästi rapea herkku valmistuu.

 

 

Saaristolaisnäkkäri

16 isoa ja 16 pientä, 30 min +  1 t 30 min 

Ainekset

  • 2 ½ dl appelsiinimehua
  • 25 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl siirappia
  • ½ dl kaljamaltaita
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja

Valmista näin

  1. Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää suola, siirappi, maltaat ja puolet ruisjauhoista. Vatkaa tasaiseksi. Mittaa taikinaan loput ruis- ja vehnäjauhot. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
  2. Anna taikinan kohota liinan alla noin tunnin, kunnes se on kaksinkertainen. Leivo taikina jauhotetulla pöydällä pitkäksi tangoksi. Jaa se 16 yhtä suureen palaan. 
  3. Levitä pöydälle leivinpaperi ja ripottele päälle reilusti jauhoja. Nostele paperille 8 taikinapalaa. Taputtele ne jauhotetuin käsin tasaisiksi. Ripottele päälle hieman jauhoja ja kauli palat pyöreiksi näkkäreiksi, joiden halkaisija on runsaat 10 senttiä. Ajele levyjen päältä näkkärikaulimella tai pistele leipiä haarukalla. 
  4. Ota leipien keskeltä pieni pala pois jauhoissa pyöräytetyllä snapsilasilla tai pienellä piparkakkumuotilla. Nosta pikkupalat toiselle leivinpaperille.
  5. Vetäise näkkärit leivinpaperin avulla pellille. Paista 250-asteisessa uunissa 6–9 minuuttia näkkärien paksuudesta riippuen. Paista toinen pellillinen sekä pikkunäkkärit samoin.
  6. Tarjoa näkkärit alkupalojen kanssa. Säilytä kuivassa paikassa.