Jos pääsiäisestä jää yli mämmiä, tee siitä rouskuvaa näkkäriä. Se maistuu ihanasti saaristolaisleivälle.
Jos pääsiäisestä jää yli mämmiä, tee siitä rouskuvaa näkkäriä. Se maistuu ihanasti saaristolaisleivälle.

Jos mämmi ei maistu sellaisenaan, muuta maltainen puuro rapeaksi näkkäriksi. Tähän rakastuvat kaikki!

Rouheinen siemennäkkäri on herkku, johon on helppo upottaa kaikki kuivakaapin siemenjämät ja hiutaleet. Makean saaristoleipämäisen maun näkkäri saa, kun taikinaan lisää mämmiä. Näkkärin seassa mämmi myös maistuu niille, jotka eivät perinteisestä pääsiäisherkusta muuten välitä.

Pääsiäispöydässä mämmillä maustettu näkkäri maistuu parhaalta voimakkaan juuston, kuten pitkään kypsytetyn goudan, kera. Myös sormisuolalla terästetty voi voimistaa näkkärin makua.

Ja jos mämmiä jää pääsiäisestä yli, näkkäri on mitä parhain tapa käyttää jämät. Pienikin määrä tuo näkkäritaikinaan makua. Lisää tällöin taikinaan vettä tai kananmuna ja hieman ruisjauhoja. Taikinan tulee olla löysähköä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mämmistä syntyy myös ihania jälkiruokia, jotka hurmaavat epäilijätkin:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutustu Kodin Kuvalehden juhlatarjoukseen tästä.

 

Mämminäkkäri

30 palaa, 2 t

Ainekset

  • 4 dl erilaisia siemeniä: auringonkukan-, seesamin- ja unikonsiemenet voi käyttää sellaiseen. Kurpitsansiemenet ja pähkinät kannattaa rouhia pienemmiksi monitoimikoneella.
  • 2½ dl (250 g) mämmiä
  • ½–1 dl vettä 

Pinnalle

  • suolaa myllystä rouhittuna
  1. Kuumenna uuni 150 asteeseen.
  2. Sekoita ainekset tasaiseksi. Levitä seos pellillä leivinpaperin päällä mahdollisimman ohueksi. Apuna voi käyttää ruokalusikkaa ja -veistä. Seoksen levittäminen onnistuu loppuvaiheessa myös kylmään veteen kastetuin käsin. 
  3. Paina levyyn taikina- tai pizzahyrrällä urat. Palasia tulee noin 30. Rouhi pinnalle suolaa.
  4. Siirrä leivinpaperi pelliltä uuniritilän päälle ja paista levyä uunissa noin 45 min. Avaa uunin luukkua muutaman kerran paistamisen aikana.
  5. Ota ritilä uunista ja irrota palat leivinpaperista. Siirrä ne sen jälkeen takaisin ritilälle irrallisina paloina ilman leivinpaperia.
  6. Anna näkkäripalojen kuivahtaa uunin jälkilämmössä, kunnes palat ovat rapeita. Pidä uunin luukku hieman raollaan, jotta kosteus pääsee haihtumaan uunista.

Näkkäri säilyy rasiassa useamman päivän. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla