Kalapihveihin saa ihanan maukkaan pinnan lettupannussa paistamalla. Uunissakin kypsennys onnistuu, mutta silloin pinta ei saa väriä.
Kalapihveihin saa ihanan maukkaan pinnan lettupannussa paistamalla. Uunissakin kypsennys onnistuu, mutta silloin pinta ei saa väriä.

Arkiruokavinkkejä ei ole koskaan liikaa. Tässä yksi luottoreseptini, joka sai alkunsa jääkaappiin jääneestä savulohipalasta.

Yksi ilta pyörittelin savulohipalaa rasiassa – pastakastiketta tai lohipiirakkaa ei tehnyt mieli, enkä halunnut ruokkia perhettä kalavoileivillä. Sitten välähti! Joskus taannoin olin tehnyt appivanhempien jauhamasta hauesta kalapullia, mutta muuten ruokalaji oli unohtunut kokonaan.

Laitoin lohen saman tien sauvasekoittimen kulhoon ja lisäsin joukkoon kananmunan. Kaapissa lymysi avattu perunahiutalepussi, joten kasvatin sillä kalamassaa. Mausteeksi laitoin tuoretta tilliä ja ruohosipulia. Surautin ainekset massaksi. Lisäsin vielä joukkoon maitoa, jotta taikina ei olisi aivan pänkkiä. Suolaa en tähän satsiin tarvinnut, koska savulohi oli jo niin suolaista.

Muotoilin pihvit leivinpaperin päälle pellille ja annoin uunin hoidella kypsentämisen.

Kalapihvit maistuvat myös kylminä

Sen jälkeen kalapihvit ovat olleet vankkumaton osa arkiruokarutiineja: valmistan pihvejä niin uunilohen jämistä kuin tuoreestakin lohesta. Hauesta olen tehnyt parhaat pihvit: maustoin ne tuoreella korianterilla, limenmehulla ja ripauksella tuoretta chiliä ja raastettua inkivääriä. Kun haluan hemmotella perhettä, paistan pihvit lettupannulla voissa.

Kalapihvit ovat siitä mainio ruoka, että niitä voi tehdä kerralla pienenkin määrän. Toisaalta ison satsin tekeminen kannatta. Pihvit maistuvat hyviltä kylminäkin leivän päällä, ja niistä saa helposti rakennettua herkullisen kalaburgerin.

Helpot savulohipihvit

noin 12 kpl, 20 min

  • 400 g lämminsavulohta
  • 1 muna
  • 1 dl kermaa
  • 1 dl perunahiutalejauhetta
  • ½ dl tuoretta tilliä
  • ½ dl tuoretta ruohosipulia
  • 1 rkl öljyä
  • suolaa tarpeen mukaan

Paistamiseen

  • voita
  1. Jos kypsennät pihvit uunissa, laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Irrota savulohi nahasta ja nosta kala sauvasekoittimen kulhoon. Lisää joukkoon muna, kerma, perunahiutaleet ja mausteet. Hienonna tasaiseksi kuohkeaksi massaksi. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.
  3. Muotoile taikinasta 10-12 pihviä leivinpaperille. Paista noin 10 minuuttia kunnes pihvit ovat kypsiä.
  4. Voit paistaa pihvit myös pannulla voissa. Tasaisen kauniin lopputuloksen saat, kun paistat pihvit lettupannussa. Siirrä kypsät pihvit kannen alle odottamaan, jotta ne pysyvät lämpiminä.

Vinkkejä!

  • Voit tehdä pihvit myös tuoreesta lohesta. Lisää massaan 1 tl suolaa. Paista pannulla koepihvi ja lisää mausteita tarpeen mukaan.
  • Taikinaan sopii myös hienonnettu kevätsipuli. Voit käyttää maustamiseen myös kuivattua tilliä ja ruohosipulia.