Tätä ruokaa voisi ehkä kuvailla enemmänkin makaroniksi ja jauhelihaksi vuoassa kuin makaronilaatikoksi. Pääasia on, että se on hyvää.
Tätä ruokaa voisi ehkä kuvailla enemmänkin makaroniksi ja jauhelihaksi vuoassa kuin makaronilaatikoksi. Pääasia on, että se on hyvää.

Perheemme mielestä makaronilaatikko on parasta silloin, kun siinä ei ole munamaitoa, makaronit lisätään vuokaan keittämättä ja laatikko valmistetaan tarpeeksi laakeassa astiassa.

Makaronilaatikko on helppo ja riittoisa arkiruoka. Ja se maistuu kaikille... tai ei maistu. Jostain syystä lapsemme ei ole koskaan ollut makaronilaatikon ystävä – ei kotona eikä koulussa. Kun kysyn, mikä laatikossa ei ole niin mieleen, vastaus on ollut: se on liian pehmeää.

Yhtenä päivänä päätin tehdä sellaista makaronilaatikkoa, joka maistuisi varmasti. Jujun täytyi olla siinä, että makaronit pysyisivät irtonaisina.

Siihen auttaisi kaksi asiaa: se, että en keittäisi makaroneja jo etukäteen pehmeiksi ja se, että jättäisin laatikosta pois rakennetta hyydyttävän munamaidon. Halusin myös, että pinnan makaronit paistuisivat rapeiksi, ja tätä pintaa saisi olla paljon. Siksi valitsin valmistusvuoaksi mahdollisimman laakean.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tunnissa valmista

Ruskistin jauhelihan tavalliseen tapaan sipulin ja valkosipulin kera. Lisäsin hieman suolaa. Voitelin vuoan voilla ja siirsin jauhelihan pannulta vuokaan. Sitten kaadoin paistinpannulle 8 dl kuumaa vettä ja lisäsin joukkoon pari ruokalusikallista lihaliemifondia. Huljautin nesteen pannulta vuokaan ja lisäsin 5 dl raakaa makaronia. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensimmäisten haarukallisten jälkeen sain tuomion: Tämä on parasta makaronilaatikkoa, jota olen syönyt!

Laitoin vuoan uuniin 175 asteeseen. Annoin sen olla siellä puoli tuntia. Sekoitin vuokaa aina välillä, jotta makaronit eivät jämähtäisi vuoan pohjalle. Puolen tunnin jälkeen nostin lämpötilan 225 asteeseen ja annoin pinnan ruskistua vartin. Pidin laatikkoa grillivastuksen alla vielä muutaman minuutin, jotta makaronit olisivat varmasti rapeita. Uunistatulon jälkeen piti odottaa vielä pieni hetki, jotta laatikko vetäytyisi.

Tuomio oli hurmioitunut

Lopulta oli aika saattaa ruoka lautaselle ja turauttaa päälle ketsuppia. Ensimmäisten haarukallisten jälkeen sain tuomion: Tämä on parasta makaronilaatikkoa, jota olen syönyt! Mies oli samaa mieltä. Erityinen kiitos tuli siitä, että makaroneissa oli tallella purutuntuma.

Ainoaksi kysymykseni jäi: onko kyseessä enää makaronilaatikko? Päätin, että ei sen väliä. Nyt saisin jokatapauksessa palautettua makaronilaatikon – tai sen tapaisen – arkiruokakiertoomme.

Pelkistetty makaronilaatikko

6–8 annosta, 1 t 15 min

  • 400 g jauhelihaa
  • pieni sipuli tai 2 vartta kevätsipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ½ tl suolaa
  • 5 dl makaronia
  • 8 dl lihalientä
  • voita vuoan voitelemiseen ja pannulle
  1. Anna voin ruskistua pannussa ja lisää jauheliha ja hienonnetut sipulit. Ruskista kunnolla. Lisää suola ja halutessasi kuivamausteita kuten paprikajauhetta, oreganoa ja mustapippuria. Maista. Seos saa maistua tässä vaiheessa kunnolla, koska maku miedontuu, kun joukkoon lisää muut raaka-aineet.
  2. Voitele laakea vuoka voilla ja lisää makaronit ja ruskistettu jauheliha. Huljauta lihaliemi paistinpannulle ja kaada vuokaan.
  3. Paista laatikkoa 175 asteessa 30 min. Nostele makaroneja aina välillä, jotta ne eivät jämähdä vuoan pohjaan. Nosta lämpötila 225 asteeseen, jotta pinta ruskistuu.
  4. Anna laatikon vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Vinkkejä!

Voit lisätä lihaliemen joukkoon kolme kananmunaa, jos haluat laatikosta kiinteämpää. Jäähdytä liemi ja riko joukkoon kananmunat. Sekoita haarukalla kunnes neste on tasaista.

Laatikon voi kuorruttaa juustolla, herkullisin maku tulee raastetusta parmesaanista.

Vierailija

Koulussa makaronilaatikon makaronit ovat liian pehmeitä monesti siitä syystä, että koska kuuma ruoka tarjotaan isoissa astioissa lämpöhauteessa se jatkaa kysymistä /hautuu säilytyksessä. :) Nykyisin myös syynä voi olla myös luomupastan käyttö normaalin sijaan. En epäile, etteikö tuo sinun olisi todella hyvää, siinä kun sitä kuumasäilytystä ei ole :) Mutra mikäli rakenne ei ole kiinteä,se ei virallinen makaronilaatikko ole. Mutta samapa tuo, kunhan maistuu :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla