
Kun vorschmackin valmistukseen ryhtyy, kannattaa tehdä kerralla suurempi määrä ja pakastaa osa.
Vorschmackilla on saksalainen nimi ja venäläinen alkuperä. Suomessa lihasta ja anjoviksesta tehty massa on tunnettu marsalkka Mannerheimin suosikkiruokana, jota hän nautti Savoy-ravintolassa Helsingissä.
Kerrotaan, että vorschmack piti aikoinaan venäjän armeijan hengissä taistelukentillä, koska ruokaa pystyi muuntamaan helposti saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan. Sillitynnyri kuului armeijan perusruokavarastoon. Sen lisäksi valmistukseen käytettiin kulloinkin saatavilla ollutta lihaa, yleisimmin lammasta, mutta myös nautaa ja hevosta.
Lukuisia tapoja valmistaa: hellalla tai uunissa, kananmunalla tai ilman
Vorschmackin valmistusohjeita on lukuisia. Ruoka voidaan kypsytellä valmiiksi hellalla hauduttaen tai uunissa, jolloin perusmassan sekaan voi lisätä massaa tukevoittamaan myös raakaa kananmunaa.
Joissakin ohjeissa massan sekaan lisätään makuja pehmentämään smetanaa tai ranskankermaa.
Vorschmack on suolakurkkujen kaveri
Tarjoa vorschmack uuniperunoiden tai lohkoperunoiden kanssa. Seuraksi sopivat suolakurkut, etikkapunajuuret, hillosipulit, kaprikset, ranskankerma tai smetana. Uunissa kypsennetyn vuokaruuan kanssa käyvät myös rapea, raikas salaatti, paahtoleipä ja voissa kuullotetut sipulilohkot.
Vorschmackilla voit täyttää myös ohukaisia. Tarjoa sitä ilta- ja yöpalana esimerkiksi näkkileipien päällä, koristeltuna runsaalla ruohosipuli- ja persiljasilpulla.
Tässä vorschmackin perusohje:
Kokeile myös alun perin venäläistä ohjetta, johon tulee ½ kg kypsää lampaanlihaa, 1 liotettu suolasilli, 2 keitettyä lämmintä ja kuorittua perunaa, ½ dl kermaviiliä, 2 rkl vehnäjauhoa ja kananmuna.
Tee näin: Jauha liha ja silli keskenään, lisää jauhettu peruna ja loput ainekset. Mausta ripauksella muskottia ja pippuria. Kumoa uunivuokaan, ripottele pinnalle juustoraastetta ja paista 200 asteessa noin ½ tuntia.