4–6 (á 170 g) ankanrintaa
300 g tuoretta mangoa
3–4 porkkanaa
1 rasia kirsikkatomaatteja
300 g tuoretta vihreää
parsaa
4–6 minifenkolia
2 dl kuivaa valkoviiniä
1/2–1 dl vettä
voita
suolaa ja rouhittuacmustapippuria

Lisäksi
2 prk (á 2 dl) valmista punaviinikastiketta
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl soijakastiketta


1. Kuori ja viipaloi mango ja
kasvikset. 

2. Kiehauta punaviinikastiketta,
hunajaa ja soijakastiketta
kasaan miedolla lämmöllä
pari minuuttia, kunnes
kastike on kiiltävää. 

3. Leikkaa ankanrintojen
nahkaan veitsellä viiltoja niin,
että veitsi ei viillä lihaan asti.
Laita huoneenlämpöiset lihat
kuumalle pannulle viiltopuoli
alaspäin ja paista, kunnes
nahka on rapeaa ja rasva
sulanut. 

4. Nosta ankanrinnat uunipannuun
ja paista 180 asteessa
noin 7 minuuttia. Aseta
folion alle vetäytymään
muutamaksi minuutiksi ennen
leikkaamista. 

5. Kaada valkoviini kuumaan
kattilaan ja lisää voi sekä
tilkka vettä. Kuumenna kiehuvaksi
ja keitä kasvikset nopeasti
liemessä. 

6. Asettele kasvikset, mango
ja ankanrinta lautaselle tai
tarjoiluastiaan. Tarjoa heti. 

Vinkki: Jos et saa ankanrintaa,
kokeile broilerin rintafileitä. 

Ohje Henrik Poulsen, teksti Marja Samuli, kuva Arto Vuohelainen

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.