4–6 (á 170 g) ankanrintaa
300 g tuoretta mangoa
3–4 porkkanaa
1 rasia kirsikkatomaatteja
300 g tuoretta vihreää
parsaa
4–6 minifenkolia
2 dl kuivaa valkoviiniä
1/2–1 dl vettä
voita
suolaa ja rouhittuacmustapippuria

Lisäksi
2 prk (á 2 dl) valmista punaviinikastiketta
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl soijakastiketta


1. Kuori ja viipaloi mango ja
kasvikset. 

2. Kiehauta punaviinikastiketta,
hunajaa ja soijakastiketta
kasaan miedolla lämmöllä
pari minuuttia, kunnes
kastike on kiiltävää. 

3. Leikkaa ankanrintojen
nahkaan veitsellä viiltoja niin,
että veitsi ei viillä lihaan asti.
Laita huoneenlämpöiset lihat
kuumalle pannulle viiltopuoli
alaspäin ja paista, kunnes
nahka on rapeaa ja rasva
sulanut. 

4. Nosta ankanrinnat uunipannuun
ja paista 180 asteessa
noin 7 minuuttia. Aseta
folion alle vetäytymään
muutamaksi minuutiksi ennen
leikkaamista. 

5. Kaada valkoviini kuumaan
kattilaan ja lisää voi sekä
tilkka vettä. Kuumenna kiehuvaksi
ja keitä kasvikset nopeasti
liemessä. 

6. Asettele kasvikset, mango
ja ankanrinta lautaselle tai
tarjoiluastiaan. Tarjoa heti. 

Vinkki: Jos et saa ankanrintaa,
kokeile broilerin rintafileitä. 

Ohje Henrik Poulsen, teksti Marja Samuli, kuva Arto Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.