Neljälle

2-3 ruodotonta kuhafilettä (myös hauki, ahven, siika tai harjus käyvät)
2 1/2 dl aprikoosihilloa
reilu loraus kuivaa valkoviiniä tai kuivaa omenasiideriä
3 rkl voita
mustapippuria myllystä
hieman roseepippuria
1 limetti viipaleina
karkeaa suolaa
parmesaanilastuja tarjoiluun

---


1. Sekoita juoksevaan voihin aprikoosihilloa ja lisää viiniä, kunnes seos on notkea, ei juokseva, mutta ei kiinteäkään.

2. Fileoi kala ja leikkaa fileet pannulle mahtuviin paloihin, suolaa kevyesti. Anne seisoa noin 45 minuuttia, sillä aprikoosisoseen on hyvä tasoittua rauhassa. Ruskista kala molemmilta puolilta nopeasti panulla voissa. Aloita kalan paistaminen miedolla lämmöllä, ja valuta aprikoosiseosta kalojen päälle sitä mukaa kun se valuu kalan päältä pannulle. On tärkeää, ettei pannu kuumene liikaa, jotta hillo ja voi eivät pala pohjaan.

3. Tarjoile syväreunaisilta lautasilta ja valuta paistossa syntynyt aprikoosikastike kalojen päälle.

4. Lisää musta- ja roseepippuria, limen viipaleet ja tarvittaessa suolaa. Lisukkeeksi käy lähes mikä tahansa mitä kyläkaupasta saa, riisistä uusiin perunoihin. Esimerkiksi kukkakaali on erinomainen valinta. Vuole parmesaania päälle kevyesti.

Kuva Jukka Rapo, ohje Perttu Saksa, Helsinki

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.