Avokado-wasabitahna

1 iso kypsä avokado
noin ½ tl wasabia
1 tl ruokaöljyä
1 tl sitruunanmehua
maun mukaan suolaa
Lisäksi
pari siivua graavilohta
1 raastettu retiisi ja perillan lehtiä koristeluun
pieniä suolakeksejä

Halkaise avokado, poista kivi ja koverra hedelmäliha kulhoon. Hienonna hedelmäliha haarukalla tasaiseksi. Lisää sekaan wasabitahna, öljy, sitruunamehu ja suola.
Jaa tahna suolakekseille ja pane tahnan päälle siivu graavilohta.
Koristele suolapalat hienoksi raastetulla, valutetulla retiisillä ja perillan lehdillä. Aseta tarjolle.

Vinkki! Perillan sijaan voit valita yrtin, josta pidät tai jota on parhaiten saatavilla.

---

Vuohenjuusto-dijontahna

150 g pehmeää vuohenjuustoa
1 tl karkeaa dijonsinappia
1 rkl juoksevaa hunajaa
½ tl silputtua tuoretta rosmariinia
pieniä suolakeksejä

Yhdistä kaikki ainekset tasaiseksi seokseksi ja levitä tahnaa suolakeksien päälle.
Koristele rosmariinilla ja esimerkiksi viinisuolaheinän varsilla. Valuta pinnalle vielä hiukan juoksevaa hunajaa ja nosta tarjolle.


3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.