(katkarapukastiketta ja kurpitsaa)

1 kg kuorittuja keskikokoisia katkarapuja
6 tiikerirapua
1 limetti
suolaa
rouhittua mustapippuria
4 kg:n kurpitsa
3 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
½ chilipaprika
2 tomaattia
4 dl kuohukermaa
2 dl kookosmaitoa
2 rkl konjakkia
1 rkl paprikajauhetta
400 g Philadelphia-tuorejuustoa
½ dl persiljasilppua
½ dl ruohosipulisilppua
½ dl purjosilppua
½ dl korianterisilppua

Koristeluun
persiljaa

---


1. Mausta sulaneet tiikeriravut limetin mehulla, suolalla ja pippurilla. Sekoita ja nosta jääkaappiin maustumaan.

2. Pese kurpitsan ulkopuoli. Leikkaa kurpitsan yläosasta ”hattu”. Poista siemenet ja rihmasto, mutta jätä hedelmäliha kiinni kurpitsan sisälle. Se pehmenee uunissa paistettaessa. Sekoita 3 ruokalusikallista öljyä ja 1 teelusikallinen suolaa. Voitele kurpitsan sisä- ja ulkopuoli sekä hattu seoksella. Kääri kurpitsa hattuineen folioon ja paista uunin alatasolla 200 asteessa noin tunti. Varmista, että kurpitsa on pehmennyt, mutta kuitenkin niin kiinteä, että se pysyy kasassa.

3. Kuori ja silppua sipuli, valkosipulinkynnet ja chili ilman siemeniä. Kuullota pannulla öljyssä muutama minuutti. Kuori tomaatit ja halkaise. Poista siemenet. Pilko ja lisää pannulle. Kuullota vielä pari minuuttia.

4. Lisää samalle pannulle kerma, kookosmaito, konjakki, juusto ja paprikajauhe. Kiehauta ja lisää katkaravut sekä silputut yrtit. Sekoita hyvin, tarkista suolan ja pippurin maku. Lisää niitä tarvittaessa. Kuumenna pari minuuttia ja nosta kattila liedeltä. Kaada seos kurpitsan sisälle, sekoita ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia ilman hattua.

5. Ota tiikeriravut marinadista. Keitä 5 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Valuta tiikeriravut. Paista pannulla öljyssä pienellä lämmöllä 3 minuuttia kummaltakin puolelta.

6. Ota kurpitsa uunista. Nosta hattu pois ja koristele kurpitsan reunat tiikeriravuilla hammastikkuja apuna käyttäen. Ripottele päälle persiljasilppua.

7. Annostele riisiä lautasille. Nosta päälle katkarapukastiketta. Samalla kun otat kastiketta, kaiverra sekaan kurpitsan hedelmälihaa.

Teksti Kiia Renko, kuva Pia Inberg, ohje Antonio Arruda Silvestre Jr