(katkarapukastiketta ja kurpitsaa)

1 kg kuorittuja keskikokoisia katkarapuja
6 tiikerirapua
1 limetti
suolaa
rouhittua mustapippuria
4 kg:n kurpitsa
3 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
½ chilipaprika
2 tomaattia
4 dl kuohukermaa
2 dl kookosmaitoa
2 rkl konjakkia
1 rkl paprikajauhetta
400 g Philadelphia-tuorejuustoa
½ dl persiljasilppua
½ dl ruohosipulisilppua
½ dl purjosilppua
½ dl korianterisilppua

Koristeluun
persiljaa

---


1. Mausta sulaneet tiikeriravut limetin mehulla, suolalla ja pippurilla. Sekoita ja nosta jääkaappiin maustumaan.

2. Pese kurpitsan ulkopuoli. Leikkaa kurpitsan yläosasta ”hattu”. Poista siemenet ja rihmasto, mutta jätä hedelmäliha kiinni kurpitsan sisälle. Se pehmenee uunissa paistettaessa. Sekoita 3 ruokalusikallista öljyä ja 1 teelusikallinen suolaa. Voitele kurpitsan sisä- ja ulkopuoli sekä hattu seoksella. Kääri kurpitsa hattuineen folioon ja paista uunin alatasolla 200 asteessa noin tunti. Varmista, että kurpitsa on pehmennyt, mutta kuitenkin niin kiinteä, että se pysyy kasassa.

3. Kuori ja silppua sipuli, valkosipulinkynnet ja chili ilman siemeniä. Kuullota pannulla öljyssä muutama minuutti. Kuori tomaatit ja halkaise. Poista siemenet. Pilko ja lisää pannulle. Kuullota vielä pari minuuttia.

4. Lisää samalle pannulle kerma, kookosmaito, konjakki, juusto ja paprikajauhe. Kiehauta ja lisää katkaravut sekä silputut yrtit. Sekoita hyvin, tarkista suolan ja pippurin maku. Lisää niitä tarvittaessa. Kuumenna pari minuuttia ja nosta kattila liedeltä. Kaada seos kurpitsan sisälle, sekoita ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia ilman hattua.

5. Ota tiikeriravut marinadista. Keitä 5 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Valuta tiikeriravut. Paista pannulla öljyssä pienellä lämmöllä 3 minuuttia kummaltakin puolelta.

6. Ota kurpitsa uunista. Nosta hattu pois ja koristele kurpitsan reunat tiikeriravuilla hammastikkuja apuna käyttäen. Ripottele päälle persiljasilppua.

7. Annostele riisiä lautasille. Nosta päälle katkarapukastiketta. Samalla kun otat kastiketta, kaiverra sekaan kurpitsan hedelmälihaa.

Teksti Kiia Renko, kuva Pia Inberg, ohje Antonio Arruda Silvestre Jr

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.