4 annosta

4-6 dl keitettyä, pitkäjyväistä riisiä
1 tlk säilöttyjä, mustia papuja 
(150 g pekonia)
1 sipuli
1 punainen paprika
2 rkl öljyä
1-2 rkl jauhettua korianteria
½ tl tabascoa

Lisäksi
paistettuja tomaattiviipaleita, keittobanaaninsiivuja tai kananmunaa, raejuustoa, juustoraastetta sekä patonkia

---


1. Käytä mieluiten edellisenä päivänä keitettyä riisiä. Valuta ja huuhtele pavut. Suikaloi pekoni, jos haluat käyttää lihaa. Kuori ja silppua sipuli. Puhdista paprika ja leikkaa kuutioiksi.

2. Kuumenna pekoni pannulla, kunnes siitä alkaa irrota rasvaa tai kuumenna öljy. Kuullota sipulit ja paprika rasvassa. Lisää pavut ja jatka kuullottamista pari minuuttia. Kääntele sekaan riisit ja paista noin 3 minuuttia. Mausta korianterilla ja tabascolla.

3. Tarjoa lisäkkeenä esimerkiksi munakasta tai paistettua kananmunaa, raejuustoa ja patonkia.

Vinkki! Käytä kuivattuja mustia papuja. Liota ne ja keitä vedessä, jossa on hyppysellinen kahvinpuruja ja laakerinlehti sekä hiukan suolaa.

Teksti Marita Suontausta, kuva Tuomas Kolehmainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.