
12 pientä leipää
2 isoa sipulia tai 4 salottisipulia
½ dl neitsytoliiviöljyä
(2 tl sokeria)
½ dl fino-sherryä tai omenamehua
1 tl paahdettuja kuminansiemeniä
suolaa, vastarouhittua mustapippuria
6 palaa ruispaahtoleipää
2 rkl kokojyväsinappia (Dijon)
noin 140 g Gruyèrejuustoa raastettuna
---
1. Kuori ja viipaloi sipulit. Lämmitä oliiviöljy pinnoitetulla paistinpannulla. Laita sipuliviipaleet (ja sokeri) pannulle ja paista miedohkolla lämmöllä, sipuleita välillä sekoitellen, noin 1 tunti. Kaada pannulle sherry ja siemenet. Keitä, kunnes sherry on kokonaan imeytynyt (noin 1 minuutti). Mausta suolalla ja pippurilla.
2. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Levitä sinappia paahtoleiville. Nosta viipaleet leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Nosta päälle haudutetut sipulit ja juustoraaste. Mausta mustapippurilla.
3. Paista uunin keskitasolla noin 6 minuuttia tai kunnes juusto sulaa ja saa väriä. Leikkaa kolmioiksi ja tarjoa lämpiminä.
Huom! Alkuperäisessä ohjeessa ei ole sokeria, mutta sen avulla sipulit maistuvat todella upeilta. Kuminansiementen paahtaminen: Mittaa siemenet kuivalle, kuumalle paistinpannulle. Paista käännellen, kunnes siemenet saavat hieman väriä ja alkavat tuoksua. Jäähdytä.
Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Sami Repo, ohje Whole Foods, New York