12 pientä leipää

2 isoa sipulia tai 4 salottisipulia
½ dl neitsytoliiviöljyä
(2 tl sokeria)
½ dl fino-sherryä tai omenamehua
1 tl paahdettuja kuminansiemeniä
suolaa, vastarouhittua mustapippuria
6 palaa ruispaahtoleipää
2 rkl kokojyväsinappia (Dijon)
noin 140 g Gruyèrejuustoa raastettuna

---


1. Kuori ja viipaloi sipulit. Lämmitä oliiviöljy pinnoitetulla paistinpannulla. Laita sipuliviipaleet (ja sokeri) pannulle ja paista miedohkolla lämmöllä, sipuleita välillä sekoitellen, noin 1 tunti. Kaada pannulle sherry ja siemenet. Keitä, kunnes sherry on kokonaan imeytynyt (noin 1 minuutti). Mausta suolalla ja pippurilla.

2. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Levitä sinappia paahtoleiville. Nosta viipaleet leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Nosta päälle haudutetut sipulit ja juustoraaste. Mausta mustapippurilla.

3. Paista uunin keskitasolla noin 6 minuuttia tai kunnes juusto sulaa ja saa väriä. Leikkaa kolmioiksi ja tarjoa lämpiminä.

Huom! Alkuperäisessä ohjeessa ei ole sokeria, mutta sen avulla sipulit maistuvat todella upeilta. Kuminansiementen paahtaminen: Mittaa siemenet kuivalle, kuumalle paistinpannulle. Paista käännellen, kunnes siemenet saavat hieman väriä ja alkavat tuoksua. Jäähdytä.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Sami Repo, ohje Whole Foods, New York

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.