Pitkään haudutetut ruhonosat ovat löytäneet tiensä ravintoloiden listoille.

Kotonakin syntyy murea lopputulos, kunhan jaksaa olla kärsivällinen. Sitkeät ruhonosat ovat parhaimmillaan matalassa lämmössä haudutettuina.

Muhittele tähän tapaan

Vähintään tunti: ulkopaisti, pyöröpaisti ja kulmapaisti

Ainakin kaksi tuntia: lapa, etuselkä ja takapotka eli osso bucco

Saman tien yön yli: kylki, häntä ja etu- eli liemipotka

Kypsän lihan tuntomerkit: mahdolliset luut irtoavat helposti lihasta, jonka saa pilkottua haarukalla ja joka tuntuu suussa murealta.

Kokeile vaikka NYHTÖPOSSUA

Kotoisasti kyse on kasslerista eli possun niskasta. Jutun juju on kypsentää tämä rasvainen ja edullinen ruhonosa hitaasti mausteliemessä ylikypsäksi. Keittoaika on noin neljä tuntia. Sen jälkeen liha suorastaan hajoaa käsiin.

Kiehumisen aikana valmistetaan BBQ-kastike, jonka sekaan liha laitetaan maustumaan. Koko komeus uunivuokaan ja folio päälle. Paistoaika on 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Liha maistuu sellaisenaankin lisukkeiden kanssa, mutta ekstrahyvää se oli hampurilaisen välissä.

P.S. Vaikka kasslerissa on reilusti rasvaa, se sulaa kypsymisen aikana pois ja voitelee lihan meheväksi. Se on kasslerin salaisuus.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.