Punaposkisia puolukoita kannattaa kerätä niin paljon kuin jaksaa, sillä niille on aina käyttöä.

Kun olet pakastanut, mehustanut ja hillonnut sydämesi kyllyydestä, voit siirtyä muihin käyttötarkoituksiin.

Esimerkiksi kauneudenhoitoon. Puolukasta valmistaa erinomaisen kasvonaamion sekoittamalla puolisen desiä murskattuja marjoja, kananmunanvalkuaisen ja pari ruokalusikallista (kaura)jauhoja. Tahna kirkastaa ja kuorii ihoa hellästi hedelmähapoilla.

Käytä marjaa myös käsitöihin. Puolukan marjoilla ja lehdillä voi värjätä luonnonmateriaaleista valmistettuja lankoja ja kankaita. Väri vaihtelee punaisen sävyistä keltaiseen ja ruskeaan.

Mummolatunnelman ystävä löytää puolukalle sisustuksellista käyttöä. Pujota puolukoita lankaan ja ripusta marjaketju kuivumaan. Miten soma näky!

Älä unohda supermarjan lääkinnällisiä vaikutuksia. Hapan puolukkamehu on
tehojuoma kaikille virtsatietulehduksista kärsiville, mutta uusimpien tietojen mukaan puolukka myös laskee verenpainetta ja hoitaa siten sydäntä.

Metsässä samoilu parantaa tutkitusti mielenterveyttä ja fyysistä kuntoa. Puolukkaan kannattaa siis lähteä, vaikka ei poimisi marjan marjaa.

Puolukkainen saaristolaisleipä vain paranee vanhetessaan, joten sitä kannattaa tehdä isompi satsi, josta riittää seuraavillekin päiville.

Paras pappilan hätävara syntyy syksyn kirpeistä puolukoista, karpaloista tai lakoista.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.