Japanilainen vaihto-oppilas Nana Fujii kertoi meille, miten riisistä saa maukasta.

Parasta lisäkeriisiä saat puuroriisistä tai japanilaisesta riisistä. Suolaa et näillä ohjeilla tarvitse!

1. Pane riisinjyvät kulhoon ja huuhtele vedellä niin kauan, ettei vesi ole sameaa. Vaihda vesi muutamaan kertaan sitä mukaa, kun se samentuu. Pesemisen tarkoitus on se, että kuori irtoaa, jolloin vesi imeytyy riisinjyviin paremmin.

2. Kaada riisi siivilään ja valuta sitä muutama minuutti.

3. Siirrä riisi kattilaan ja kaada päälle 1,2-kertainen määrä vettä. Jos sinulla on aikaa, jätä imeytymään 15-30 minuutiksi.

4. Peitä kattila kannella ja nosta se levylle. Kun kuulet veden kiehuvan, pienennä lämpöä ja hauduta miedolla lämmöllä 14 minuuttia. Älä nosta kantta!

5. Sammuta levy ja anna riisin olla kannen alla vielä 10 minuuttia.

Lue Kodin Kuvalehdestä 9/2014, millaisen aterian Nana Fujii laittoi vantaalaiselle isäntäperheelleen.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.