
Nokkosen tulisuus taittuu, kun sen kuivaa tai ryöppää. Parhailta maistuvat pienet latvat.
Ihmekasvi nokkonen sisältää paljon rautaa (seitsemän kertaa enemmän kuin pinaatissa!), C-vitamiinia ja kalsiumia (kolme kertaa enemmän kuin maidossa!), ja se sopii mitä parhaiten ruuanlaittoon.
Käytä nokkosta kuten pinaattia esimerkiksi letuissa, pannarissa, teessä, keitoissa, munakkaassa, kastikkeissa ja sämpylöissä.
Kerää ja kuivata
Kerää nokkosenlehtiä kumihanskat kädessä ja kuivata ne talvea varten. Jos pakastat lehdet, ryöppää eli kiehauta ne nopeasti, valuta hyvin ja pakasta annospusseissa.
Kolme mahtavaa nokkosreseptiä
1. Nokkospannari
Huuhtele 1,5–2 litraa tuoreita nokkosenlehtiä. Kiehauta ne nopeasti ja painele kuiviksi. Hienonna.
Mittaa kulhoon 8 desiä maitoa, 3 munaa, teelusikallinen suolaa, ripaus valkopippuria, 4 desiä hiivaleipäjauhoja ja 2 ruokalusikallista voisulaa. Lisää nokkoset ja sekoita.
Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 asteessa keskitasolla noin puoli tuntia.
2. Nokkos-kanakeitto
Huuhtele 2 litraa tuoreita nokkosenlehtiä. Kiehauta, painele kuiviksi ja hienonna. Silppua sipuli ja kuullota voissa. Lisää nokkoset, kuumenna ja lisää litra kanalientä. Keitä puoli tuntia.
Ruskista pannulla 300 grammaa broilerin fileesuikaleita. Mausta suolalla ja sitruunamehulla.
Vatkaa 3 keltuaista ja 2 desilitraa kermaa löysäksi vaahdoksi. Lisää keittoon ja kuumenna, mutta älä kiehauta. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita broilerinsuikaleita lautasten pohjalle ja kaada keittoa päälle.
3. Nokkospasta
Huuhtele 2 litraa tuoreita nokkosenlehtiä, kiehauta, painele kuiviksi ja hienonna. Hienonna myös pieni sipuli ja 2 valkosipulinkynttä. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä ja hauduta nokkosia ja sipuleita pari minuuttia.
Lisää 2,5 desiä juustolla maustettua ruokakermaa ja hauduta kastiketta 10 minuuttia. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Keitä pasta ja valuta. Sekoita pasta ja nokkoskastike.
Tarjoa raastetun parmesaanin kanssa.