10 hengelle alkupalana

4 siikafileetä (yht. noin 800 g)
1 rkl sokeria
2 rkl suolaa
1 rkl roseepippuria
1 tl rouhittua valkopippuria
noin 1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna

1. Nypi kalasta ruodot mahdollisimman tarkasti tai osta ruodottomia fileitä. Laita fileet leivinpaperille nahkapuoli alaspäin. Ripottele ensin sokeri fileille (se auttaa pintaa pysymään pehmeänä). Lisää suola. Lisää loput mausteet tasaisesti fileen pintaan. Huomioithan, että paksumpaan päähän kannattaa laittaa enemmän mausteita.

2. Nosta fileet vastakkain nahkapuolet ulospäin. Kääri paketti vielä kelmuun tai muovipussiin. Laita kevyt paino kalan päälle. Anna kalan graavautua jääkaapissa vuorokauden ajan. Käännä kalaa kerran maustamisen aikana.

3. Pyyhi kala talouspaperilla ja leikkaa fileistä terävällä veitsellä vinottain ohuita viipaleita nahkaan asti. Nahka ei kuulu suupaloihin.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Sami Repo