10 hengelle alkupalana

4 siikafileetä (yht. noin 800 g)
1 rkl sokeria
2 rkl suolaa
1 rkl roseepippuria
1 tl rouhittua valkopippuria
noin 1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna

1. Nypi kalasta ruodot mahdollisimman tarkasti tai osta ruodottomia fileitä. Laita fileet leivinpaperille nahkapuoli alaspäin. Ripottele ensin sokeri fileille (se auttaa pintaa pysymään pehmeänä). Lisää suola. Lisää loput mausteet tasaisesti fileen pintaan. Huomioithan, että paksumpaan päähän kannattaa laittaa enemmän mausteita.

2. Nosta fileet vastakkain nahkapuolet ulospäin. Kääri paketti vielä kelmuun tai muovipussiin. Laita kevyt paino kalan päälle. Anna kalan graavautua jääkaapissa vuorokauden ajan. Käännä kalaa kerran maustamisen aikana.

3. Pyyhi kala talouspaperilla ja leikkaa fileistä terävällä veitsellä vinottain ohuita viipaleita nahkaan asti. Nahka ei kuulu suupaloihin.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Sami Repo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.