
6-8 annosta
2 kg juuriselleriä
1 keltasipuli
2 rkl öljyä
400 g perunaa
1-2 tl suolaa
1½ l vettä
50 g voita
2 dl kuohukermaa
maun mukaan valkopippuria
Koristeluun
4 kypsää päärynää
50 g voita
3 rkl sokeria
---
1. Kuori ja paloittele juurisellerit. Kuullota ne yhdessä kuoritun ja silputun sipulin kanssa kattilan pohjalla öljyssä pehmeiksi. Lisää kattilaan loppuvaiheessa kuutioitu peruna ja kuullota vielä hetki. Lisää suola ja vettä sen verran, että vihannekset peittyvät. Keitä pehmeiksi.
2. Soseuta tehosekoittimen kulhossa tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää voi ja kerma. Maista ja mausta maun mukaan valkopippurilla.
3. Valmista karamellisoidut päärynät. Kuori päärynät, halkaise ne ja poista siemenkodat. Viipaloi päärynät leveyssuunnassa. Ruskista voi pannulla ja kun vaahto on laskeutunut, lisää päärynäviipaleet.
4. Anna viipaleiden paistua rauhassa niitä sekoittamatta, kunnes paistopinta on kauniin kullankeltainen. Käännä viipaleet varovasti ja paista edelleen, kunnes toinenkin puoli on kauniin värinen. Nosta päärynät keittoannosten päälle.
Teksti Marja Samuli, kuva Sami Repo