6-8 annosta

2 kg juuriselleriä
1 keltasipuli
2 rkl öljyä
400 g perunaa
1-2 tl suolaa
1½ l vettä
50 g voita
2 dl kuohukermaa
maun mukaan valkopippuria

Koristeluun
4 kypsää päärynää
50 g voita
3 rkl sokeria

---


1. Kuori ja paloittele juurisellerit. Kuullota ne yhdessä kuoritun ja silputun sipulin kanssa kattilan pohjalla öljyssä pehmeiksi. Lisää kattilaan loppuvaiheessa kuutioitu peruna ja kuullota vielä hetki. Lisää suola ja vettä sen verran, että vihannekset peittyvät. Keitä pehmeiksi.

2. Soseuta tehosekoittimen kulhossa tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää voi ja kerma. Maista ja mausta maun mukaan valkopippurilla.

3. Valmista karamellisoidut päärynät. Kuori päärynät, halkaise ne ja poista siemenkodat. Viipaloi päärynät leveyssuunnassa. Ruskista voi pannulla ja kun vaahto on laskeutunut, lisää päärynäviipaleet.

4. Anna viipaleiden paistua rauhassa niitä sekoittamatta, kunnes paistopinta on kauniin kullankeltainen. Käännä viipaleet varovasti ja paista edelleen, kunnes toinenkin puoli on kauniin värinen. Nosta päärynät keittoannosten päälle.

Teksti Marja Samuli, kuva Sami Repo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.