6-8 annosta

2 kg juuriselleriä
1 keltasipuli
2 rkl öljyä
400 g perunaa
1-2 tl suolaa
1½ l vettä
50 g voita
2 dl kuohukermaa
maun mukaan valkopippuria

Koristeluun
4 kypsää päärynää
50 g voita
3 rkl sokeria

---


1. Kuori ja paloittele juurisellerit. Kuullota ne yhdessä kuoritun ja silputun sipulin kanssa kattilan pohjalla öljyssä pehmeiksi. Lisää kattilaan loppuvaiheessa kuutioitu peruna ja kuullota vielä hetki. Lisää suola ja vettä sen verran, että vihannekset peittyvät. Keitä pehmeiksi.

2. Soseuta tehosekoittimen kulhossa tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää voi ja kerma. Maista ja mausta maun mukaan valkopippurilla.

3. Valmista karamellisoidut päärynät. Kuori päärynät, halkaise ne ja poista siemenkodat. Viipaloi päärynät leveyssuunnassa. Ruskista voi pannulla ja kun vaahto on laskeutunut, lisää päärynäviipaleet.

4. Anna viipaleiden paistua rauhassa niitä sekoittamatta, kunnes paistopinta on kauniin kullankeltainen. Käännä viipaleet varovasti ja paista edelleen, kunnes toinenkin puoli on kauniin värinen. Nosta päärynät keittoannosten päälle.

Teksti Marja Samuli, kuva Sami Repo

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.