Arasteletko lampaanlihan makua? Älä suotta, sillä lampaan jauhelihasta syntyy helposti maukas ruoka, jossa on ripaus eksotiikkaa. Tässä lampaan kaveriksi myös kuusi hyvää ja kohtuuhintaista punaviiniä.

Monet arastelevat lampaanlihaa, koska mieleen on painunut vanha uskomus ja kokemus, että se maistuu ällöttävästi villalta.

Totuus on nykyään toisenlainen. Esimeriksi kaupassa myytävä lampaanjauheliha on yleensä miedonmakuista karitsanlihaa. Toki jos kokemus siitä huolimatta arveluttaa, lampaan sekaan voi lisätä naudan- tai possunjauhelihaa.

Lammas pitää mausteista, kuten rosmariinista, timjamista ja mintusta. Juomaksi sen kanssa käyvät etenkin syrah-rypäleestä tehdyt viinit.

Lähi-idän lammas syntyy nopeasti

Kuori ja silppua sipuli ja pari valkosipulinkynttä ja kuullota öljyssä pari minuuttia.

Ruskista niiden kanssa 400 grammaa lampaan jauhelihaa.

Sekoita joukkoon tölkki tomaattimurskaa sekä kaksi ruokalusikallista sitruunamehua ja tomaattipyreetä.

Lisää kuivattuja mausteita: 2 tl minttua ja timjamia, 1 rkl oreganoa, 1 tl kanelia sekä juustokuminaa sekä maun mukaan ripaus sokeria ja chiliä.

Anna kastikkeen hautua kannen alla hiljalleen 30 minuuttia. Viimeistele suolalla ja mustapippurilla.

Hyvä lammasviini kohtuuhinnalla

Lammasruoka tykkää muun muassa näistä:

Château Ksara Reserve du Couvent 2010, 11,48 e. Libanonilainen, kirsikkainen ja keskitäyteläinen viini. Sopii erityisesti edellä selostetun Lähi-idän lampaan kanssa, sillä jälkituntumana on yrttejä ja mausteisuutta, aivan kuten itse kastikkeessakin. Maanläheinen viini maistuu tummalta kirsikalta, vadelmalta ja mustaherukalta.

Tsantali Nemea, 10,99 e. Kreikkalainen, mainio lammaspullaviini, keskitäyteläinen, mukavan hapokas ja lempeän mausteinen.

Emilia Appassimento, 10,49 e. Italialainen, edellisiä vähän keveämpi.

Yleensä ranskalaiset Côtes-du-Rhône -alueen viinit, kuten Belleruche Rouge, 12,99 e. Sopii juuri silloin kun lammaspullissa on yrttejä, sillä tästä viinistä löytyy samaa vivahdetta: on mausteinen, kirsikkainen, mustikkainen ja  karhunvatukkainen.

Muun maailman viineistä lampaalle sopivat esimerkiksi nämä kohtuuhintaiset juomat:

Australialainen Lindeman's Bin 50 Shiraz, 9,98 e. Tumman luumuinen, mustaherukkainen, mausteinen ja runsaan vaniljainen. 

Chileläinen Errázuriz Estate Series Sangiovese, 10,69 e. Runsaan mustaherukkainen, karpaloinen, mausteinen ja hennon tamminen.

Lisää helppoja ja nopeita lammasruokia Kodin Kuvalehden numerossa 16, joka ilmestyy 14. elokuuta.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.