Arasteletko lampaanlihan makua? Älä suotta, sillä lampaan jauhelihasta syntyy helposti maukas ruoka, jossa on ripaus eksotiikkaa. Tässä lampaan kaveriksi myös kuusi hyvää ja kohtuuhintaista punaviiniä.

Monet arastelevat lampaanlihaa, koska mieleen on painunut vanha uskomus ja kokemus, että se maistuu ällöttävästi villalta.

Totuus on nykyään toisenlainen. Esimeriksi kaupassa myytävä lampaanjauheliha on yleensä miedonmakuista karitsanlihaa. Toki jos kokemus siitä huolimatta arveluttaa, lampaan sekaan voi lisätä naudan- tai possunjauhelihaa.

Lammas pitää mausteista, kuten rosmariinista, timjamista ja mintusta. Juomaksi sen kanssa käyvät etenkin syrah-rypäleestä tehdyt viinit.

Lähi-idän lammas syntyy nopeasti

Kuori ja silppua sipuli ja pari valkosipulinkynttä ja kuullota öljyssä pari minuuttia.

Ruskista niiden kanssa 400 grammaa lampaan jauhelihaa.

Sekoita joukkoon tölkki tomaattimurskaa sekä kaksi ruokalusikallista sitruunamehua ja tomaattipyreetä.

Lisää kuivattuja mausteita: 2 tl minttua ja timjamia, 1 rkl oreganoa, 1 tl kanelia sekä juustokuminaa sekä maun mukaan ripaus sokeria ja chiliä.

Anna kastikkeen hautua kannen alla hiljalleen 30 minuuttia. Viimeistele suolalla ja mustapippurilla.

Hyvä lammasviini kohtuuhinnalla

Lammasruoka tykkää muun muassa näistä:

Château Ksara Reserve du Couvent 2010, 11,48 e. Libanonilainen, kirsikkainen ja keskitäyteläinen viini. Sopii erityisesti edellä selostetun Lähi-idän lampaan kanssa, sillä jälkituntumana on yrttejä ja mausteisuutta, aivan kuten itse kastikkeessakin. Maanläheinen viini maistuu tummalta kirsikalta, vadelmalta ja mustaherukalta.

Tsantali Nemea, 10,99 e. Kreikkalainen, mainio lammaspullaviini, keskitäyteläinen, mukavan hapokas ja lempeän mausteinen.

Emilia Appassimento, 10,49 e. Italialainen, edellisiä vähän keveämpi.

Yleensä ranskalaiset Côtes-du-Rhône -alueen viinit, kuten Belleruche Rouge, 12,99 e. Sopii juuri silloin kun lammaspullissa on yrttejä, sillä tästä viinistä löytyy samaa vivahdetta: on mausteinen, kirsikkainen, mustikkainen ja  karhunvatukkainen.

Muun maailman viineistä lampaalle sopivat esimerkiksi nämä kohtuuhintaiset juomat:

Australialainen Lindeman's Bin 50 Shiraz, 9,98 e. Tumman luumuinen, mustaherukkainen, mausteinen ja runsaan vaniljainen. 

Chileläinen Errázuriz Estate Series Sangiovese, 10,69 e. Runsaan mustaherukkainen, karpaloinen, mausteinen ja hennon tamminen.

Lisää helppoja ja nopeita lammasruokia Kodin Kuvalehden numerossa 16, joka ilmestyy 14. elokuuta.

Tuottiko kasvimaa satoa? Kesäkurpitsa sopii niin grillattavaksi, hillopurkkiin kuin pastan sekaan. 

Kesäkurpitsa on suosittu kasvimaan herkku, joka tuottaa monille runsaasti satoa. Kodin Kuvalehti keräsi yhteen parhaat kesäkurpitsareseptit.

Uuniin

Uunissa kesäkurpitsa muuttuu moneksi. Täytä koverretut kurpitsat jauhelihalla ja pavuilla päivälliseksi tai ruokaisaksi iltapalaksi. Siivuta kesäkurpitsa vuokaan sipulin, munien ja tomaatin kanssa, niin saat ihanan Provencen kesäkurpitsapaistoksen. Myös broileri ja kesäkurpitsa rimmaavat loistavasti parina: tässä ohjeessa kanasuikaleet peitetään herkullisella kesäkurpitsa-purjogratiinilla.

Grilliin

Halloumin lisäksi kesäkurpitsan kanssa voi grillata yhtä lailla fetaa tai mozzarellaa, mutta muista seurata juuston sulamista. Mausteeksi lorautetaan balsamicoa! Kokonaisten grillattujen kesäkurpitsojen kaveriksi sopii sienimuhennos ja oheen hauska gribiche-kastike. 

Pastaan

Parmesanjuusto sulaa ihanan suolaiseen kesäkurpitsaspagettiin. Herkullinen pasta syntyy myös, kun yhdistät kesäkurpitsan ja vuohenjuuston. Pehmeänsuloinen basilika-kesäkurpitsapasta saa potkua raikkaasta yrtistä ja valkosipulista. Kurpitsasta syntyy juustohöylällä nuudeleita, jotka sopivat erinomaisesti yhteen itämaisten makujen kanssa.

Hillopurkkiin

Kesäkurpitsa sopii myös hillottavaksi. Kesäkurpitsa-omenahillo maustetaan kardemummalla, tämä hillo puolestaan saa piristyksen mintusta. 

Iltapalaksi

Tämä sitruunasta raikkautta saava kesäkurpitsa-minttupiirakka syntyy helposti, jos käytät apuna valmispohjaa. Pikkunälkään maistuu peruna-kesäkurpitsapiirakka, jonka makua voi muunnella tuorejuustoa vaihtamalla.

 

 

 

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.