Säilytätkö jääkaapin ovessa maitoa, alalokerossa porkkanoita ja takaseinän vieressä hillopurkkien riviä? Kaikki pieleen.

1. Ovi on jääkaapin lämpimin paikka, joten siinä pitäisi säilyttää pitkään säilyviä purnukoita kuten hilloja ja säilykkeitä, ei maitotuotteita. Mieti etukäteen, mitä aiot jääkaapista napata, jottei ovi ole auki pitkään.

2. Maito tarvitsee tasaista viileyttä, joten purkin paras paikka on takaseinän vieressä. Siellä se pysyy hyvänä pari päivää parasta ennen -päivän jälkeenkin.

3. Vaikka vihanneslokeron kyljessä on sipulin kuva, laatikko on oikeasti paras paikka lihatuotteille. Eristetyssä lokerossa lihapakkaukset eivät pääse vuotamaan muiden elintarvikkeiden päälle. Alaosa on myös jääkaapin kylmin paikka. Vihannekset eivät todellisuudessa kaipaa sitä.

4. Jos et silti laita lihatuotteita alalokeroon, aseta ne alahyllylle kirkkaaseen muovirasiaan, joka ajaa saman asian. Käytä kalapakkauksille omaa rasiaansa.

5. Aamiaiselle ja iltapalalle haalitaan kaapista yleensä aina samat tavarat: juustopaketti, margariinirasia ja jugurttipurkki. Aseta ne valmiiksi muoviselle tarjottimelle jääkaapin ylähyllylle. Ylähyllylle kuuluvat muutkin ilman kypsennystä syötävät elintarvikkeet.

Lue lisää:

Koululaisen helpot välipalat

Tuottiko kasvimaa satoa? Kesäkurpitsa sopii niin grillattavaksi, hillopurkkiin kuin pastan sekaan. 

Kesäkurpitsa on suosittu kasvimaan herkku, joka tuottaa monille runsaasti satoa. Kodin Kuvalehti keräsi yhteen parhaat kesäkurpitsareseptit.

Uuniin

Uunissa kesäkurpitsa muuttuu moneksi. Täytä koverretut kurpitsat jauhelihalla ja pavuilla päivälliseksi tai ruokaisaksi iltapalaksi. Siivuta kesäkurpitsa vuokaan sipulin, munien ja tomaatin kanssa, niin saat ihanan Provencen kesäkurpitsapaistoksen. Myös broileri ja kesäkurpitsa rimmaavat loistavasti parina: tässä ohjeessa kanasuikaleet peitetään herkullisella kesäkurpitsa-purjogratiinilla.

Grilliin

Halloumin lisäksi kesäkurpitsan kanssa voi grillata yhtä lailla fetaa tai mozzarellaa, mutta muista seurata juuston sulamista. Mausteeksi lorautetaan balsamicoa! Kokonaisten grillattujen kesäkurpitsojen kaveriksi sopii sienimuhennos ja oheen hauska gribiche-kastike. 

Pastaan

Parmesanjuusto sulaa ihanan suolaiseen kesäkurpitsaspagettiin. Herkullinen pasta syntyy myös, kun yhdistät kesäkurpitsan ja vuohenjuuston. Pehmeänsuloinen basilika-kesäkurpitsapasta saa potkua raikkaasta yrtistä ja valkosipulista. Kurpitsasta syntyy juustohöylällä nuudeleita, jotka sopivat erinomaisesti yhteen itämaisten makujen kanssa.

Hillopurkkiin

Kesäkurpitsa sopii myös hillottavaksi. Kesäkurpitsa-omenahillo maustetaan kardemummalla, tämä hillo puolestaan saa piristyksen mintusta. 

Iltapalaksi

Tämä sitruunasta raikkautta saava kesäkurpitsa-minttupiirakka syntyy helposti, jos käytät apuna valmispohjaa. Pikkunälkään maistuu peruna-kesäkurpitsapiirakka, jonka makua voi muunnella tuorejuustoa vaihtamalla.

 

 

 

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.