Säilytätkö jääkaapin ovessa maitoa, alalokerossa porkkanoita ja takaseinän vieressä hillopurkkien riviä? Kaikki pieleen.

1. Ovi on jääkaapin lämpimin paikka, joten siinä pitäisi säilyttää pitkään säilyviä purnukoita kuten hilloja ja säilykkeitä, ei maitotuotteita. Mieti etukäteen, mitä aiot jääkaapista napata, jottei ovi ole auki pitkään.

2. Maito tarvitsee tasaista viileyttä, joten purkin paras paikka on takaseinän vieressä. Siellä se pysyy hyvänä pari päivää parasta ennen -päivän jälkeenkin.

3. Vaikka vihanneslokeron kyljessä on sipulin kuva, laatikko on oikeasti paras paikka lihatuotteille. Eristetyssä lokerossa lihapakkaukset eivät pääse vuotamaan muiden elintarvikkeiden päälle. Alaosa on myös jääkaapin kylmin paikka. Vihannekset eivät todellisuudessa kaipaa sitä.

4. Jos et silti laita lihatuotteita alalokeroon, aseta ne alahyllylle kirkkaaseen muovirasiaan, joka ajaa saman asian. Käytä kalapakkauksille omaa rasiaansa.

5. Aamiaiselle ja iltapalalle haalitaan kaapista yleensä aina samat tavarat: juustopaketti, margariinirasia ja jugurttipurkki. Aseta ne valmiiksi muoviselle tarjottimelle jääkaapin ylähyllylle. Ylähyllylle kuuluvat muutkin ilman kypsennystä syötävät elintarvikkeet.

Lue lisää:

Koululaisen helpot välipalat

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.