Koivunmahlasta voi saada apua allergisten oireiden taltuttamiseen. Se sopii myös juhlien boolin osaksi.

Terveellinen koivunmahla kasvattaa suosiotaan Suomessa, vaikka suurin osa tuotannosta meneekin vielä vientiin. Monet koivun siitepölylle allergiset ovat saaneet helpotusta oireisiinsa, kun he ovat alkaneet nauttia mahlaa pari viikkoa ennen siitepölykautta. Mahlan kivennäis- ja hivenaineet ovat helposti imeytyvässä muodossa. Mahla myös hellii vatsaa ja kiihdyttää aineenvaihduntaa.

Nordic Koivun koivunmahlaa saa K-ryhmän kaupoista, Ruohonjuuresta ja monista pikkuliikkeistä.

Trendikkään juhlajuoman saat kaatamalla boolimaljaan pari pulloa Olvin Koivunmahla-mehukivennäisvettä ja pullon tai kaksi koivunmahlaa. Makeutukseksi sopii Sprite. Koristele sitruunalla ja koivunlehdillä.

Oletko sinä käyttänyt koivunmahlaa? Kerro alla kommenttikentässä, mihin ja mitä tykkäsit!

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.