Muikuista saat paljon hyviä rasvoja.

Puhko muikut ja poista halutessasi päät. Ripottele kaloille suola ja pippuri.

Kuori perunat ja viipaloi ne. Kuori ja suikaloi sipuli ja valkosipulit. Halkaise tomaatit. Kuumenna öljy paistokasarissa ja kuullota sipuleita hetki.

Lisää perunat ja paista ne kevyesti. Kääntele sekaan tomaatit sekä oliivit. Mausta. Lorauta pannuun hiukan vettä, jos seos tuntuu liian kuivalta.

Nostele kalat pannuun perunaseoksen pinnalle, peitä kannella ja hauduta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää pannuun tarvittaessa vettä, jos perunaseos uhkaa tarttua pannuun kiinni. Ripottele pinnalle basilikaa ja nosta tarjolle.

Vinkki! Voit kypsentää muikkupannun myös 225 asteisessa uunissa. Kypsymisaika on noin 15 minuuttia.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Kohtalainen

Resepti

400
g
muikkuja
tai
400
g
pieniä silakoita
suolaa
valkopippuria
5
kpl
perunaa keitettynä
1
kpl
sipulia
3
kpl
valkosipulinkynttä
250
g
kirsikkatomaatteja
1
rkl
öljyä
1
dl
oliiveja

Pinnalle

basilikaa
3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.