Säilötyistä kirsikoista tehty kastike on samettisen pannacotan täydellinen pari.

4 annosta

2 liivatelehteä
½ l kermaa
1 vaniljatanko
½ dl sokeria

Kirsikkakastike
1 prk säilöttyjä hapankirsikoita
1 dl vettä
½ dl kirsikkalikööriä
1 tl perunajauhoja

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kaada kerma kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kermaan. Keitä kermaa, sokeria ja vaniljatangon palasia noin 15 minuutin ajan.

Ota kattila liedeltä, poista vaniljatangot ja lisää liotetut, puristetut liivatteet. Huuhdo pienet annosvuoat kylmällä vedellä ja jaa kerma vuokiin. Anna jälkiruoan hyytyä jääkaapissa vähintään kolme tuntia.

Tee kirsikkakastike. Kaada kattilaan kirsikat sekä niiden liemi, vesi ja likööri. Anna kiehua muutaman minuutin ajan. Suurusta seos vesitilkkaan sekoitetulla perunajauholla. Anna pulpahtaa kerran, mutta älä keitä.

Jäähdytä kylmäksi. Kasta vuoat hetkeksi kuumaan veteen, irrota reunat ja kumoa jälkiruoat lautasille.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.